Een kind met ADHD, heeft mijn kind het en hoe ga ik daar mee om?

Kind met ADHDIeder kind is gebaat bij structuur en leiding, maar een kind met ADHD kán niet zonder structuur en leiding. Kinderen met ADHD gedijen op een vast dagritme. Dus zowel bij eten, slapen en aankleden is het handig een vast stappenplan te doorlopen aan de hand van bijvoorbeeld plaatjes of eigengemaakte foto’s. Dit vaste ritueel schept duidelijkheid en zekerheid. Kinderen met ADHD kunnen slecht verbanden leggen. Tim begrijpt niet dat als hij wegrent met de bal de kinderen maar ook zijn juf of coach kwaad worden. Hij wil zeker zijn dat hij mee mag doen en pakt daarom de bal.

Wordt hij nu voor straf van het plein of veld gestuurd, dan gaat hij lopen mokken en klieren. Daarop volgt weer straf en voordat je het weet kan Tim niets goeds meer doen. Zo gaat het thuis vaak ook. Stop daarom met voortdurend bestraffen en waarschuwen. Leg het accent op wat goed gaat, help hem op weg, moedig hem aan en geef hem complimentjes. Benoem vooral het effect. ‘Super Tim! Je bent een kanjer van een voetballer! Als jij zou goed de bal overspeelt, dan lukt het ons om goals te maken’. Ieder kind geniet van complimentjes; het versterkt hun eigenwaarde en daar draait het om. Doe het wel direct en niet na afloop van de wedstrijd, want het begrijpen van oorzaak en gevolg is al zo moeilijk voor ze.

Toch kunnen er dagen zijn dat je je gesloopt voelt en het even niet meer weet, zorg dan dat je een beroep kunt doen op anderen die het even van je overnemen. En gun jezelf op zijn tijd een rust-uit weekend. Surf bijvoorbeeld eens naar autstede.nl.

Persoonlijk advies
Wil je een advies op maat? Maak een afspraak voor een persoonlijk of telefonisch consult. Kijk op www.opvoeddesk.nl.

Heb ik een kind met ADHD?

De Opvoeddesk verricht onderzoek naar ADHD/ADD en leerproblemen. Een onderzoek kan duidelijkheid geven, maar vaak nog belangrijker een praktisch advies voor thuis en op school. Lees hier meer

Begrijp ADHD!

Kom op zaterdag 13 mei 2017 naar de mini-cursus Begrijp ADHD! Het doel van deze ADHD mini-cursus is om, op basis van de nieuwste wetenschappelijke en klinische inzichten, te leren begrijpen wat maakt dat kinderen met ADHD zich gedragen zoals ze zich gedragen. Daarnaast krijg je praktische tips om beter om te kunnen gaan met ADHD. Lees hier meer over de cursus ‘Begrijp ADHD’.

Tip bij concentratieproblemen

Verbeter de concentratie d.m.v. de Cogmed Werkgeheugentraining. In het bijzonder geschikt voor kinderen met ADHD/ADD en leerproblemen. Lees hier meer

 

Persoonlijk advies
Wil je een advies op maat? Maak een afspraak voor een persoonlijk of telefonisch consult. Kijk op opvoeddesk.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven