Hoe ga JIJ om met kerststress ?

Als werkende moeder is het balanceren van werk, huishoudelijke verplichtingen en het alles dat er komt kijken bij het opvoeden van jonge kinderen al meer dan genoeg om je handen vol te houden. Maar nu het einde van het jaar in zicht is komt daar ook nog eens het vooruitzicht van de jaarlijkse kerstdrukte bij.

Al is December één van de gezelligste maanden van het jaar, toch kan al het extra gedoe en geregel dat de weken rondom kerst en oud en nieuw kenmerkt voor veel moeders bijhoorlijk wat stress opleveren, vooral voor diegenen onder ons die zich onder druk gezet voelen om zelf handgemaakte kerstversieringen te maken, de meest originele cadeaus te kopen voor vrienden en familie,  en een exclusief kerstdiner te bereiden – en dan hebben we het nog niet eens over het kerstknutselen met de kinderen en het vinden van een geschikte kerstoutfit voor jezelf en je kroost.

Het helpt natuurlijk ook niet dat elk jaar de verwachtingen maanden van tevoren worden opgeklopt door de media, met kerstfilms en kerstspecials die je vanaf november al om de oren vliegen. We willen natuurlijk allemaal iets speciaals maken van de feestdagen, maar het is het niet de bedoeling dat de kerststress de overhand krijgt.

Luister daarom naar deze wijze boodschap: kerst gaat om het genieten met familie en vrienden. Alle poespas eromheen is leuk, maar bijzaak. Stel jezelf daarom niet te hoge verwachtingen, die je waarschijnlijk toch niet zult waarmaken. Het feit dat je vriendinnen graag hun tijd besteden aan het maken van hun eigen kerstkaarten is hun eigen keuze, en betekent niet dat jij je verplicht moet voelen om je enige vrije avond in de week op te offeren om urenlang kerststerren in elkaar te origamiën (tenzij je dit leuk vind natuurlijk). Er is niks mis met een leuke kaart gekocht bij de boekhandel, als dit betekent dat  je meer tijd kan besteden aan andere dingen. Maak het jezelf makkelijk en laat je man/vriend samen met de kinderen de kerstboom optuigen. Het resultaat is misschien niet perfect, maar nonchalant en ongedwongen is toch ook een leuke stijl?

Als de familie dit jaar bij jullie eerste kerstdag viert, voel je niet geroepen om alle gerechten voor het kerstdiner zelf te maken. Vraag anderen of ze een voor- of nagerecht kunnen meebrengen, en hou het bij een eenvoudig hoofdgerecht dat je het liefst van tevoren al wat kan voorbereiden. Een ovengerecht is ideaal, je schuift het erin, zet een timer, en je hoeft er niet naar om te kijken tot het klaar is. Houdt bovendien in gedachten dan een vertrouwd recept dat je al een paar keer eerder hebt gemaakt minder snel mislukt dan een expirimentele creatie. Wat heb je nou liever, een stressvrij diner waar iedereen van kan genieten, of een weliswaar exclusieve maaltijd waar je je uren voor hebt moeten uitsloven in de keuken, met als gevolg dat je de rest van de avond uitgeput en geprikkeld aan tafel zit?

De cadeaus

Wat betreft het kopen van kerstcadeautjes, als je al een aantal weken van tevoren begint met nadenken over leuke ideeën, voorkom je dat je je de week van tevoren gehaast door het winkelcentrum moet worstelen tussen alle andere last-minute shoppers op zoek naar geschikte presentjes. Vaak is de sleutel tot succes een cadeau dat toegespitst is op iemands persoonlijke interesses. Koop bijvoorbeeld voor je culinaire zus een waardebon voor een kookwinkel. Voor je neurotische vriendin een ontspannende massage, of een goed boek.

Voor opa’s en oma’s is het leuk om samen met de kinderen een cadeautje te maken dat ze thuis op kunnen hangen, vooral als ze wat verder weg wonen en de kleinkinderen weinig zien. Laat de kinderen een verhaaltje schrijven dat je kan inlijsten. Zijn je kinderen daar wat te jong voor, kan je bijvoorbeeld op het internet een kalender maken met foto’s van je kindjes. Het voordeel is dat je dit soort dingen vaak online kan bestellen, wat je weer een rit naar het winkelcentrum bespaart.

Een goed idee is om eind november al een lijstje te maken met zaken die je zowiezo moet afhandelen of voorbereiden, en dingen die je graag zou willen doen als je de tijd hebt. Zo kan je prioriteiten stellen, en bezigheden inplannen. Bovendien geeft het rust als je één voor één taken van je lijstje kan afstrepen. Behalve het praktisch nadenken over wat haalbaar is, is het belangrijk om jezelf in te prenten dat het allemaal niet zo gek hoeft. Probeer jezelf op het belangrijkste te richten, en niet te vergeten om van deze mooie tijd te genieten. Het samenzijn en delen met familie is ten slotte waar het om draait met de kerst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven