Hoe gaan kinderen om met verdriet (en hoe kan jij ze daar bij helpen)?

Verdrietig zijn, dat ervaren we allemaal anders. En het gaat nooit over; ook grote mensen zijn wel eens verdrietig. Maar als je nog klein bent, wordt relativeren een stuk lastiger. Daarom kunnen kinderen verdriet soms heel heftig ervaren. Zelf als het gaat om een verloren spelletje… Hoe gaan kinderen om met verdriet? Verschillen jongens en meisjes daar bijvoorbeeld in? En, misschien wel net zo belangrijk: hoe ga jij daar als ouder mee om?

Praktische tips om je kind te leren omgaan met emoties

Hoe gaan kinderen om met verdriet?

Van sommige dingen in het leven wordt je écht verdrietig. En voor sommige kindjes is dat een lange lijst. De een brult al als ‘ie een potje memory verliest. En een ander laat nog geen traan als Konijn doodgaat. Een beetje hetzelfde als bij grote mensen dus! Toch is ieder kind vroeg of laat natuurlijk wel eens verdrietig. En hoe gaan kinderen om met verdriet als dat gebeurt? Daar lees je hieronder meer over.

Jongens en meisjes verschillen in verdriet ervaren

Het ene kind is het andere niet. Maar als je kijkt naar de vraag ‘hoe gaan kinderen om met verdriet’, is er wel een belangrijk punt.

Uit onderzoek namelijk blijkt dat jongens en meisjes wel degelijk verschillend reageren op bepaalde emotionele situaties. Daar waar meisjes al snel huilen – of ze nu kwaad of verdrietig zijn – daar zullen jongens eerder met een bepaalde agressie reageren. Daarmee is dus niet gezegd dat jongens minder verdrietig zijn dan meisjes.

Herkenbaar?

Als ik dit ‘loslaat’ op onze gezinssituatie dan is daar inderdaad een duidelijk verschil te zien. We hebben het dan wel over kinderen van verschillende leeftijden (2,5 en 7), maar toch zijn de reacties al overduidelijk. Dochterlief zal altijd direct tranen laten vloeien als ze het ergens niet mee eens is, of ze er een ‘draai’ aan wil geven. Zoonlief gaat in eerste instantie ‘boos’ zitten wezen op de bank, en kan daarbij soms ook nog zijn traanbuizen aan het werk zetten.

Verdriet in kindervriendschappen

In de schoolleeftijd zijn vriendschappen heel belangrijk. Voor meisjes zowel als jongens. Wel is het zo dat jongensvriendschappen vaak wat meer gericht zijn op samen dingen doen en meisjesvriendschappen wat meer op het uitwisselen van intimiteiten. Maar kwaadheid en verdriet komen bij beiden voor als emotie wanneer ze door een hartsvriendin of boezemvriend worden ‘verraden’.

Lange tijd werd gedacht dat jongens kwader zijn en bij meisjes het verdriet zou overheersen. Uit een onderzoek onder 267 kinderen van negen tot elf jaar bleek dat niet. Dit onderzoek wilde ook antwoord geven op de vraag: Hoe gaan kinderen om met verdriet? En wat bleek? Bij zowel jongens als meisjes treden beide emoties op, bij meisjes alletwee zelfs iets meer. Zowel boosheid, als verdriet, dus. Tijdens het onderzoek zijn diverse voorvallen besproken en de kinderen moesten aangeven hoe zij zich voelden bij een bepaald voorval, en wat ze ermee zouden doen. Meisjes vonden het in het algemeen al bij de minder ernstige voorvallen erger wat er gebeurde dan jongens (ook dit komt me niet onbekend over). Ze zouden er ook langer over blijven tobben als het hen overkwam dan jongens en ze waren ook meer gericht op het weer goedmaken. Jongens zowel als meisjes voelden kwaadheid en verdriet, alleen waren beide bij meisjes heviger.

Praten met kinderen: Grote gespreksstof voor kleintjes en hun ouders

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven