Hoe gaan middelbare scholen om met alcohol?

Alcohol en pubers, een lastige combinatie. Regelmatig lees ik berichten over kinderen onder de 16, vaak zelfs 13 of 14, die met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp zijn beland. Rillingen krijg ik ervan en uiteraard ligt het geven van voorlichting over alcohol voor een groot deel bij de ouders  maar ik vraag mij ook af wat er op scholen aan voorlichting wordt gegeven over alcoholgebruik. Wordt er alcohol geschonken tijdens schoolfeesten? Heeft een school een alcoholbeleid en hoe wordt er omgegaan met alcoholgebruik tijdens buitenschoolse activiteiten (kampen, excursies, etc.)?

Onderzoek alcohol op school
Omdat er door jongeren steeds meer alcohol gedronken wordt, heeft STAP in 2005, 2009 en 2011 onderzoek gedaan naar alcoholverstrekking en het alcoholgebruik op scholen. Door middel van een uitgebreid scholierenonderzoek is onderzocht hoe de verstrekking van alcohol op plaatsvindt en in welke mate er alcohol wordt gedronken in het voortgezet onderwijs. Uit het onderzoek van 2011 blijkt  dat van de 47 scholen 92% regelmatig een schoolfeest organiseert en dat op 26 van de 47 scholen dan alcohol te krijgen is, in 2005 was dit nog bij 36 van de 50 scholen. Van de leerlingen onder de 16 jaar drinkt 34% alcohol op het schoolfeest. Ook dat is afgenomen ten opzichte van 51% in 2005. Het totale aantal jongeren dat alcohol drinkt op schoolfeesten daalt echter niet. Ook onder schooltijd drinken jongeren nog steeds weleens alcohol (21%).

Alcoholbeleid
Een conclusie die je uit de bovenstaande onderzoeksresultaten kan trekken is dat nog veel scholen geen specifiek alcoholbeleid hebben. Waarschijnlijk wordt de leeftijdsgrens voor alcohol vanaf januari 2014 18 jaar, dus is het wel zaak dat scholen hierop actie gaan ondernemen.  Gelukkig zijn er steeds meer scholen die alcoholvrije schoolfeesten geven maar een alcoholbeleid gaat verder dan fris schenken als er een feest is. In dit beleid staat duidelijk welke regels er op school gelden over alcoholgebruik,  hoe de school ermee omgaat en wat de gevolgen zijn als het beleid overtreden wordt.

Wat vinden jullie
Aangezien wij graag wilden weten hoe er over alcoholgebruik op scholen door jullie gedacht wordt, hebben wij een poll op facebook geplaatst. De uitkomst hiervan is dat jullie vinden dat schoolfeesten alcoholvrij horen te zijn en scholen tijdens de les aandacht moeten besteden aan de gevolgen van alcohol. Ook reageert er gelukkig een lezer die zelf lesgeeft op een VMBO en zij geeft aan dat haar school wel een alcoholbeleid heeft. Heel fijn en wij hopen dat dit een standaard wordt voor alle scholen!

 

Bron: Brabants Dagblad, ‘alcohol op school geen hot-item’ en Stap.nl, ‘alcohol op school’.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven