5 tips om geld te besparen als gezin

Het is momenteel natuurlijk een ‘hot item’ met de hoge energieprijzen. Bijna iedereen is bezig met de vraag hoe geld te besparen als gezin. Ook wij zijn hier thuis mee bezig, ondanks het feit dat we nog een vast energiecontract hebben.

Want besparen met je gezin is natuurlijk altijd verstandig, voor je portemonnee en in een aantal gevallen ook voor het milieu. Hoe je dat kan doen daar helpen we graag bij, dus hieronder een aantal tips die je op weg helpen.

Hoe geld besparen als gezin? 5 tips

Het hangt natuurlijk een beetje van je gezinssamenstelling af hoe je het beste geld kan besparen en waarop. En ik kan je vertellen dat het besparen van geld in een gezin met pubers niet altijd even makkelijk is. Maar we doen ons best.

1. Besparen op je vaste lasten

Niet op alle vaste lasten kan je makkelijk besparen, zeker niet als momenteel je energie contract verlopen is. Want ook al bespaar je op het gebruik van gas of energie, als de kosten per verbruikte kuub een stuk hoger liggen blijven je vaste lasten de pan uitrijzen.

Maar er zijn een aantal vaste lasten waar je wellicht wel op kan besparen met je gezin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je autoverzekering. Ben je toe aan een (nieuwe) auto en met een autofinanciering bezig, dan moet je ook een autoverzekering afsluiten.

Het loont de moeite om even goed te zoeken naar de best passende verzekering. En misschien is het zelfs wel verstandig om naar een andere verzekering te kijken met bijvoorbeeld een hoger eigen risico, waardoor je maandelijkse vaste lasten lager worden.

geld besparen met een kleinere auto

Tip: je kan er zelfs voor kiezen om over te stappen op een andere auto. Hebben jullie nu een hele grote auto, die veel kost op het gebied van verzekering en wegenbelasting? Dan is het misschien slim om deze te verkopen en er een kleinere auto voor terug te kopen. Dat is per direct een verlaging van je vaste lasten! En ook je variabele lasten (zoals tanken) kunnen dan omlaag. Of pak vaker de (elektrische) fiets met je kinderen.

2. Shop voor tweedehands in plaats van nieuw

Je hoeft niet altijd uit te gaan van nieuwe spullen. Tweedehands is een uitstekende optie als je je afvraagt hoe je geld kan besparen als gezin.

Heb je een gezin met kleine kinderen, dan kan je bijvoorbeeld denken aan het besparen op speelgoed door tweedehands in huis te halen.

Heb je een gezin met grotere kinderen zoals wij met onze pubers? Dan is speelgoed misschien niet meer van toepassing, maar je kan ook prima als gezin besparen door voor je pubers bijvoorbeeld geen nieuwe telefoon of ipad te kopen, maar te gaan voor een refurbished exemplaar.

Bij het zoeken van spullen voor Lotte om van de basisschool naar de middelbare school te gaan was het voor ons een heel bewuste keuze om een refurbished laptop voor haar aan te schaffen.

3. Besparen op je kleding

Met deze bespaartips voor je kleding kan je ook uitstekend wat geld besparen met je gezin. Van tweedehands kleding tot aan wasdroger tips en meer. Zo heb je voor jezelf snel een antwoord op hoe je geld kan besparen met je gezin.

Aangezien pubers vaak niet op tweedehands kleding zitten te wachten kan je daar misschien niet veel op besparen, maar zeker bij kleinere kinderen is dit meestal geen probleem.

En onze 13-jarige dame vindt het nog steeds leuk om kleding van haar vriendinnen te krijgen die hen te klein is, dat is natuurlijk ook gewoon tweedehands 😉 . Dit kan zomaar een paar honderd euro per jaar schelen!

hoe geld besparen als gezin

4. Hoe geld besparen als gezin aan je boodschappen?

Met je gezin besparen op het eten is momenteel niet echt makkelijk. Door de huidige inflatie betalen we allemaal veel meer voor onze boodschappen en dat is voor iedereen zuur.

Toch zijn er nog steeds mogelijkheden om minder geld uit te geven met je gezin aan boodschappen. Hoe kan je dan geld besparen als gezin aan je boodschappen?

  • Haal geen frisdrank in huis maar maak gebruik van de sodastream, gebruik daarbij wat ranja en je hebt je frisdrank
  • Bewaar leftovers in de vriezer, of eet ze de volgende dag als lunch
  • Eet met het seizoen mee, seizoensgroenten zijn altijd goedkoper
  • Koken met kruiden uit potjes is goedkoper dan kant- en klare pakjes en zakjes
  • De slowcooker gebruik weinig stroom en is een uitstekende vervanger om mee te koken!
  • Bak je eigen koekjes in plaats van alles uit de schappen te halen, heb je ook gelijk wat leuks te doen

5. Besparen op je (online) abonnementen

Wil je besparen, bekijk dan ook eens je abonnementen. En dan bedoel ik niet alleen dat abonnement op je favoriete tijdschrift of het kinderboeken abonnement van je peuter of kleuter.

Maar kijk ook eens naar alle online abonnementen die je hebt? Vraag je je af hoe je met je gezin kan besparen op online abonnementen?

Heel simpel. Opzeggen kan, dat scheelt al heel veel 😉 , maar is misschien niet gewenst. Maar heb je er al eens aan gedacht om een van je abonnementen te delen? Deel je Netflix abonnement bijvoorbeeld met opa en oma en betaal allebei de helft.

Of kijk of je een disney plus account van vrienden kan gebruiken bijvoorbeeld. Onze kinderen zijn hier al heel slim in en zij besparen hierin al geld voor ons gezin door van accounts gebruik te maken van vriendinnen en vrienden.

Zo hebben zij veel keuze aan series om te kijken en betalen we toch niet voor al die verschillende online abonnementen.

Hoe besparen we nog meer geld met het gezin?

Wij hebben nog een paar andere kleine dingen waar we geld mee besparen met ons gezin. Dat gaat van het gebruik van een elektrische deken en de verwarming lager zetten tot aan de keuze voor een ander merk bier als puber met zijn vrienden wil chillen.

En zelf besparen wij door onze toekomstplannen uit te stellen en opnieuw te onderzoeken als de tijd daar wel rijp voor is. Denk bijvoorbeeld aan de buscamper die we op het oog hadden en die we wellicht met Findio kunnen financieren.

Het is zeker nog niet van de baan, maar we moeten wel even opnieuw onze opties bekijken.

En dat vragen we ook van onze kinderen. Gelukkig zitten wij niet in de positie dat we alles hoeven te laten vallen, maar los daarvan vind ik het toch belangrijk om te kijken waar we op kunnen bezuinigen. Is dat wat we willen echt nodig? Willen we dat echt heel graag?

Tip om je pubers bewuster met geld om te laten gaan

Praat erover. Dat is de beste tip die ik kan geven als je met je gezin geld wilt besparen en niet precies weet hoe. Met kleinere kinderen is dat best lastig, maar met grotere kinderen kan dat zeker.

Een paar jaar geleden douchte Luc bijvoorbeeld heel lang en veel. Nu -na jaren iedere keer weer in gesprek te gaan- doucht hij uit zichzelf veel korter en is een keer per dag ook voldoende. Natuurlijk kunnen we het ook ‘verbieden’, maar dat komt de sfeer niet echt ten goede.

Fijner is het dat ze ook echt begrijpen waarom het slim is om hierop te besparen, niet alleen vanwege het geld, maar ook vanwege het milieu bijvoorbeeld.

Tip: Laat bijvoorbeeld je pubers ook een lijstje opstellen van de wensen die ze hebben. Bespreek samen de lijst en vraag ze waarom dat hun wensen zijn en hoe sterk die wens is? Waar liggen voor hen de prioriteiten?

Misschien staat dat uitje naar de Efteling of Halloween Fright night dat ze zo graag willen toch eigenlijk helemaal niet zo hoog op het lijstje. En staat het wel heel hoog op de lijst? Check dan bijvoorbeeld vakantieveilingen eens. Daar heb ik onze kaarten voor de Halloween Fright Night een stuk goedkoper op de kop getikt.

Uiteindelijk heb ik hiermee toch 30% aan geld bespaard met het gezin!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven