Wat kinderen doen met je relatie… het zijn de kleine dingen waarmee je je relatie goed houdt

Hoe blijf je oog houden voor elkaar? ‘Straks, als wij een kind krijgen, dan blijven we gewoon ons ding doen. Ons kind moet daar maar gewoon in mee. Dat kan best.’, dachten wij 😉 . Jij ook? Inmiddels zijn wij volledig omgeslagen naar het andere uiterste. We passen ons leven bijna volledig aan onze kinderen aan. En wat doet dit met onze relatie? Ow ja, relatie, die hebben we ook nog ! Hoe houd je je relatie goed als je primaire zorg eigenlijk bij de kinderen ligt?

hoe houd je je relatie goed

Wat doen kinderen met je relatie?

Herken je dit? Als je naar een stad gaat, dan parkeer je de auto zo dicht mogelijk bij het centrum. Je kiest van te voren één of twee winkels uit waar je echt naar toe moet. Je loopt over een marktje, eet daar wat lekkers en… dan ga je weer naar huis. Want je kinderen zijn het zat.

Ga je een dagje naar het strand of naar het bos? Dan maak je geen urenlange wandelingen. Nee, je loopt een klein stukje en gaat ergens zitten (picknicken). De kinderen vermaken zich daar en willen vervolgens niet meer verder. Tuurlijk loop je soms toch nog een stukje, maar daar worden zij lang niet altijd vrolijk van 😉 . Dus, ja, wat doe je dan… dan pas je je leven liever aan HUN voorkeuren aan…

Ongetwijfeld is het bovenstaande herkenbaar voor velen. Misschien in een iets andere vorm, maar de strekking is vast en zeker hetzelfde. Want zo gaat het bij de meesten. En ja… er zijn uitzonderingen. Misschien ben jij er daar een van, maar ik zweer je… die kans is niet heel groot 😉 .

Maar wat wil je zelf eigenlijk en hoe houd je je relatie goed?

Maar ja, wat goed is voor de kinderen is niet altijd goed voor jullie.

Als ik kijk naar het bovenstaande, dan doen wij dus veel minder dingen die wij eigenlijk het liefste doen. Ja, als je er even alleen tussenuit gaat, zonder kinderen, dan kun je weer eventjes doen waar je zin in hebt. Bij ons is dit meestal met vrienden. Bijna nooit doen we nog iets leuks met z’n tweetjes. Terwijl dat toch echt was, wat we altijd zo graag deden. We hebben elkaar niet voor niks uitgekozen als maatjes voor het leven. En elke keer zeggen we weer tegen elkaar: ‘We moeten weer eens wat met z’n tweetjes gaan doen.’

In de zes jaar tijd dat we kinderen hebben, zijn we hooguit 25 keer er samen tussenuit gegaan, waarvan slechts 3 keer een weekendje weg. En, elke keer is het weer een groot succes, genieten we volop van de rust, vrijheid en van elkaar!

Lees ook: hoe breng je de romantiek terug in je relatie

Maar weinig oog voor elkaar in het dagelijkse leven

Op al die andere momenten, dat we druk zijn met de zorg, het opvoeden en puinruimen van onze kinderen (wat ook heel leuk is hoor!), hebben we maar weinig oog voor elkaar. Bijna alle aandacht gaat naar onze mooie kinderen. Uiteraard willen we hen alles geven wat maar nodig is om een gezond, blij, vrij en zo zorgeloos mogelijk leventje te (kunnen gaan) leiden. Want daarin staan wij volledig op één lijn: Onze kinderen staan voorop! Maar, wat doet dat met óns?

Ik mis ‘ons’

Ons, bestaat gewoon bijna niet meer 🙁 . Elke keer nemen we ons voor om beter ons best te doen voor elkaar. Om ’s avonds meer de tijd te nemen voor elkaar, om beter naar elkaar te luisteren, om goed met elkaar te blijven praten, om vaker er samen op uit te gaan. Ook dat herken je vast. En ook al weet je dat dit een antwoord is op de vraag ‘hoe houd je je relatie goed’, het probleem is vaak dat je er te moe of te geprikkeld voor bent door alle drukte om je heen.

Kleine aandachtsmomentjes, dat is de truc

Dus hoe houd je je relatie goed op het moment dat je moe en geprikkeld bent? Aandacht aan elkaar geven, kan ook op een andere (minder inspannende) manier hebben wij gemerkt. Het zit in veel meer dan in een goed gesprek en een avondje uit. Het zit in hele kleine dingen, die je het gevoel geven dat je er toe doet, dat je wordt gekend, gezien en gehoord. Eigenlijk in die kleine dingen die ieder mens nodig heeft, en dus ook in een relatie. Of misschien júist in een relatie.

Lees ook: je relatie verbeteren in 45 minuten aandacht voor elkaar, het kan!

Voorbeelden van kleine aandachtsmomentjes die je relatie in een korte tijd kunnen opkrikken:

 • een schouderklopje
 • aai over de bol
 • een knipoog
 • een glimlach
 • een complimentje
 • iets lekkers uit de supermarkt
 • een kopje koffie/thee
 • een briefje in de lunchtrommel
 • een lief appje overdag als je partner aan het werk is

Liefdesverklaringen

Dit zijn allemaal hele kleine liefdesverklaringen, die zeer belangrijk zijn in deze fase, waarin je even minder tijd hebt voor elkaar. Zo houd je je relatie goed! Zorg dat je er samen goed doorheen komt, zodat je straks, als de kinderen groter en zelfstandiger worden, nog een goede relatie hebt en nog heel veel mooie dingen kunt doen. SAMEN!

Wij gaan ervoor! Jullie ook? En zo ja, heb je nog andere tips voor kleine liefdesuitingen of iets anders om je relatie goed te houden? Wat doe jij om je partner te laten weten dat je ook aan hem of haar denkt?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

2 gedachten over “Wat kinderen doen met je relatie… het zijn de kleine dingen waarmee je je relatie goed houdt”

 1. Heel herkenbaar! Wij zijn volgens mij in de 4 jaar dat we kinderen hebben één nachtje weggeweest en dat was ook nog samen met vrienden voor een bruiloft 🙂

  Maar inderdaad, die kleine liefdesverklaringen doen heel veel! Zo krijg ik nog steeds vlinders in mijn buik als we aan tafel zitten, de kids druk en moe zijn en mijn man me tussendoor een knipoog geeft 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven