Met deze tips maak je kinderen op een leuke manier zindelijk

Loopt jouw dreumes steeds langer rond met een droge luier en kan je aan het gezichtje haarfijn aflezen wanneer de luier gevuld wordt? Dan kan dit betekenen dat je kleine klaar is voor het wc-avontuur. Het wordt dus oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Hoe je je kind zindelijk kan maken en het niet alleen makkelijker, maar ook leuker maakt? Komt-ie. 

hoe kind zindelijk maken, tips om je kindje te stimuleren op het potje te gaan

Hoe kan je je kind zindelijk maken, of in ieder geval een handje helpen?

Laten we voorop stellen dat je niet alles zelf in de hand hebt. Het ene kind wordt nu eenmaal makkelijker zindelijk of sneller, dan het andere. En dat is allemaal niet zo’n groot probleem. Tenzij je kind al 4 jaar is en nog niet zindelijk is, maar wel naar school gaat. Dan wordt het vervelender natuurlijk. In alle andere gevallen kan je zelf een beetje oefenen met je kind zindelijk maken en hoe je dat doet lees je hieronder.

Dikke tip: hou het leuk!

Wennen aan het potje en samen lezen

Laat je kind alvast spelen rondom het potje, zonder dat hij daar nog iets mee hoeft te doen. Zo wordt het zindelijk maken van je kind geen ding op zich, maar komt het langzaam in de routine van de dag. Pak er een boekje bij en lees samen over poepjes en plasjes. Zo raken kinderen vertrouwd met het potje en is het niet meer eng of spannend. 

Beter nog, ze gaan het potje vanzelf interessant vinden en zo hoef jij je niet meer druk te maken over hoe je je kind zindelijk krijgt.

Van luier naar onderbroek; zo maak je je kind zindelijk

Pak de favoriete knuffel van je kind erbij en zet deze op het potje. Leg uit dat de knuffel op het potje kan plassen en daarom geen luier meer hoeft te dragen. Met een luierbroekje ben je een stapje dichterbij de onderbroek. Ze absorberen minder goed, waardoor kinderen sneller doorhebben dat ze geplast of gepoept hebben. Daarnaast zijn luierbroekjes ook de uitkomst voor ouders van kinderen die maar niet stil kunnen liggen tijdens het verschonen. Je trekt ‘m aan en uit als een gewone onderbroek, wel zo makkelijk. 

Veel kinderen vinden een luierbroekje trouwens ook interessant. Niets leuker dan zelf je ‘onderbroek’ aan en uit trekken toch? Dit is ook een manier hoe je een stapje dichterbij het zindelijk maken van je kind kan komen zonder er druk op te leggen.

Naar het potje gaan, is leuk!

Wees niet te serieus, maar maak er een spelletje van. Uit spanning kunnen kinderen anders juist hun poep en plas ophouden en dan ben je een stuk verder van huis. Met de juiste afleiding creëer je een moment waar jouw kind met een grote glimlach op het potje zit. Onderstaande tips kunnen je helpen je kind zindelijk te maken op een leuke manier.

Houdt jouw kind van lezen? Schaf dan wat boeken aan waar alleen uit gelezen wordt op het potje. Verzin samen een ‘plasliedje’ of koop een potje dat muziek maakt. Geef het spoelwater een leuk kleurtje. Zodra er geplast wordt, is het een verrassing welke kleur het wordt. Om de kleine mannen goed te leren mikken, kan je aan de slag gaan met scheerschuim. Laat hem hierop richten, zo wordt plassen écht leuk. 

Héél veel stickers 

Elke keer als het is gelukt, geef je er eentje. Overspoel je kind met complimenten en vertel hoe trots je bent. Wanneer het niet lukt, probeer je het later gewoon weer. Geduld is hier een schone zaak. Wanneer je kind doorheeft dat je teleurgesteld bent, is de kans groot dat het niet lukt. Wees dus enthousiast en positief en haal een hele lading stickers in huis.

Lukt het zindelijk maken van je kindje nog niet en vraag je je af hoe je dit nu moet aanpakken? Geen zorgen, zoals gezegd is niet ieder kindje even snel en dat geeft helemaal niets. Als je bovenstaande al een tijdje toepast en je merkt dat op het potje gaan er niet makkelijker op wordt, zorg er dan in ieder geval voor dat je zeker weet dat fysiek en mentaal alles in orde is met je kindje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven