Hoe kook je rijst? Niet zoals je denkt dat het moet, dat is heel ongezond!

Hoe kook je rijst? Dit lijkt niet zo’n moeilijke vraag met een al evenmin moeilijk antwoord. Maar wist je dat rijst koken lastiger is dan je denkt? Of eigenlijk moet ik het anders zeggen… rijst koken is op zich niet lastig, maar we zouden het anders moeten doen. Want we koken de rijst momenteel helemaal verkeerd. En onze manier van rijst koken blijkt ook nog eens ongezond te zijn.

Vandaar dat we je vandaag vertellen hoe het niet moet én antwoord geven op de vraag ‘Hoe kook je rijst?’ Helaas blijkt het proces een stuk omslachtiger te worden.

hoe kook je rijst

Hoe kook je rijst? Zo moet het niet…

Ik ken 2 manieren van rijst koken die beiden ongezond blijken te zijn. De manier waarop de meeste mensen het doen en de manier waarop ik het zelf altijd doe. Geleerd van mijn moeder.

1. Rijst koken zoals de meeste mensen het doen

1 kopje rijst op 2 kopjes water samen in de pan. Vervolgens laten uitkoken en klaar is je rijst. Zo doe ik het zelf nooit, maar deze wijze van je rijst koken blijkt ook heel ongezond te zijn.

2. Hoe kook je rijst dan volgens mijn moeders methode?

Je doet een ruime hoeveelheid water in de pan en brengt dit aan de kook. Voeg daarna de gewenste hoeveelheid rijst toe en breng weer aan de kook. 8 minuten koken en dan afgieten. De rijst weer terug in de pan doen en nog even laten droogkoken of uitstomen. Dit blijkt ook niet goed genoeg. Wel beter overigens dan de methode hierboven, maar nog niet goed zat.

Hoe kook je rijst dan wel?

De juiste manier van rijst koken blijkt een intensiever proces. Niet vanwege de smaak, maar om de rijst van schadelijke stoffen te ontdoen.

3. Zo moet je rijst koken

  • rijst een nacht laten weken
  • daarna doorspoelen tot het water wat eraf komt helder is
  • rijst zeven en in ene pan doen
  • 5x hoeveelheid water erbij
  • rijst een kwartier zachtjes koken

Waarom je de rijst met methode 3 moet koken is onderzocht door de Universiteit van Belfast.

Rijst bevat veel arsenicum

De arseen blijkt via het grondwater -gebruikt voor het verbouwen van rijst- in het gewas achter te blijven. Te veel arsenicum kan allerlei klachten veroorzaken en zenuwen en bloedvaten beschadigen. Daarnaast bestaat een verhoogde kans op kanker en diabetes door een teveel aan arsenicum.

Met methode 1 blijkt nog nagenoeg alle arsenicum achter te blijven in de gekookte rijst. Methode 2 is iets gunstiger en laat 50% arseen achter in de rijst. Methode 3 is de beste methode, dat hadden we al verklapt, en zorgt voor 80% minder arseen in de gekookte rijst.

Ik ben een echte rijstliefhebber

Ik ben een echte rijstliefhebber. Sterker nog… ik heb het vandaag nog op! Op de verkeerde manier gekookt. Ik baal dan ook enorm van de uitkomsten van dit onderzoek 🙁 , vooral natuurlijk omdat de manier waarop je rijst hoort te koken een nogal uitgebreide methode is. Ik zie dat mezelf nog niet zo vaak doen eerlijk gezegd. Niet alleen om de moeite hoor. Maar meestal beslis ik vandaag wat we eten… voor vandaag! Dan kan ik het al geen nacht meer laten weken!

Aan de andere kant… als mijn dochter me nu vraagt ‘Mam, hoe kook je rijst?’, dan weet ik in ieder geval wél hoe ik haar moet vertellen wat de beste manier is.

Verandert jouw kijk op rijst, rijst koken of rijst eten?

Tip: Een prima vervanger voor gewone rijst is bloemkoolrijst. Ken je dat al? Wij vinden het hier in huis heerlijk en het is ook nog eens super easy om te maken!

Lees ook: zelf bloemkoolrijst maken met gehaktballetjes

Bron: the Telegraph

2 gedachten over “Hoe kook je rijst? Niet zoals je denkt dat het moet, dat is heel ongezond!”

  1. Heb nog nooit eerder mijn rijst een nacht laten weken, maar ga dat toch eens proberen. Mijn rijst wordt namelijk vaak klef, of juist te droog. Wellicht is dit de oplossing voor mijn probleem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven