Wanneer is het tijd voor een nieuw matras?

Hoe lang je een matras kan gebruiken? Als het aan mijn kinderen ligt dan is dat voor altijd en eeuwig. Zij zijn namelijk zo blij met hun matrassen dat ze nooit meer een ander matras willen hebben.

Tenminste, dat roepen ze nu heel hard. Ik heb echter in de afgelopen jaren al heel wat matrassen getest, en ook verschoond en schoongemaakt.

Ik weet dus inmiddels ook dat een matras niet eeuwig meegaat en dat je een matras maar een bepaalde tijd kan gebruiken. Maar hoe lang is dat nu eigenlijk?

hoe lang matras gebruiken
Stockfoto van vrouw op bed door Diego Cervo

Hoe lang kan je een matras gebruiken?

Als ik afga op de huismijt die zich verstopt in een matras, dan is dat niet zo lang 😉 . Maar met een goed matras moet je natuurlijk wel wat jaartjes kunnen doen. Mits je je matras goed behandeld natuurlijk. En er geen bevalling ‘overheen’ laat gaan, zoals ik ooit gedaan heb.

Feit is dus dat de tijd dat je je matras kan gebruiken wel enigszins afhangt van hoe je met een matras omgaat. Kijk, als je een kindermatras gaat kopen of een babymatras, dan weet je op voorhand al dat het matras maar een bepaalde tijd meegaat voordat je kind ‘er uit is gegroeid’.

Logisch dus dat zo’n matras na een aantal jaren gebruik vervangen gaat worden. Maar hoe zit dat met je eigen matras? Gebruik jij je matras na 10 jaar nog? Ik deed dat wel namelijk, totdat ik dus zag hoe vies dat matras eigenlijk geworden was.

Wist jij dat je matras na 8 jaar gebruik ongeveer 3 kilo zwaarder is geworden? Yagh.

Dat zijn heel wat zweetdruppeltjes. Na 8 jaar blijkt overigens ook dat de vering van een matras niet meer is wat het geweest is (en dan heb ik het even niet over waterbedden uiteraard).

Wil je lekker blijven slapen en geen gedoe krijgen met de bedtijden van je kinderen? Dan is het na 8 jaar toch echt tijd om even verder te kijken naar een nieuw uitstekend matras.

Je matras goed onderhouden

Als je zo lang mogelijk gebruik wilt maken van je matras, dan is het belangrijk om je matras ook goed te ‘verzorgen’. Met onderstaande tip kan je er in ieder geval voor zorgen dat je je matras zo lang mogelijk kan gebruik. En dat de kwaliteit zo lang mogelijk gewaarborgd blijft.

Hoe lang je het matras daadwerkelijk kan gebruiken blijft uiteraard ook altijd afhankelijk van de kwaliteit van je matras.

  1. Je matras laten luchten
  2. Wel of niet keren van je matras?
  3. Wassen en verschonen van beddengoed en molton

1. Je matras laten luchten

Om zo lang mogelijk je matras te kunnen gebruiken is het van groot belang om je matras goed te laten luchten. Het luchten van je matras is op zich niet moeilijk, maar als je lui aangelegd bent, dan is dat wel even een dingetje.

Voortaan niet zomaar uit je bed stappen en alles zo laten liggen, maar je matras gedurende de dag laten luchten door je dekbed terug te slaan en je matras ‘open en bloot’ te laten liggen.

2. Je matras keren

Vroeger deed ik dat. Ons matras keren of zelfs helemaal omdraaien. Tegenwoordig kan dat niet meer met de matrassen die we gebruiken, maar het blijkt ook echt een fabeltje te zijn.

Een matras keren en draaien is alleen van toepassing als je een slechte kwaliteit matras koopt. En ik ga er even van uit dat je -als je een matras koopt- een matras van goede kwaliteit koopt.

In dat geval hoef je je rug dus niet te breken op het omdraaien van je matras 😉 .

3. Beddengoed verschonen

Wel van belang voor het langer gebruiken van je matras is het heel regelmatig verschonen van je beddengoed. Toegegeven… ik heb wat dit betreft slechte tijden gekend. Maanden waarin ik het verschonen van mijn beddengoed niet als prioriteit had. Vies hè.

Tegenwoordig doe ik het echter net zoals mijn moeder dat vroeger deed. Iedere week komt er schoon beddengoed op de bedden. Ja, het is wat werk, maar man wat slaapt dat toch altijd lekker onder een schoon dekbed. Toch?

De moeite waard dus als je lekker wilt slapen en je matras zo lang mogelijk wilt gebruiken.

Zoek je meer informatie over het gebruik van je matras en welk matras voor jou het beste is? Kijk dan ook eens bij Matrasaanhuis.nl, of bij de Consumentenbond als het gaat om de soorten matrasvullingen die je kan kiezen met hun voor- en nadelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven