Hoe leer je je kinderen geen puinhoop van je huis te maken…

Het zou erg fijn zijn als kinderen werden geboren met een natuurlijke drift om schoon te maken en op te ruimen. Helaas is dat niet zo en zal je het, zeker de eerste jaren, helemaal zelf moeten doen. Al kan het helemaal geen kwaad om je kids bijtijds voor te bereiden op hun toekomstige verantwoordelijkheden. Want jong geleerd is oud gedaan. Kinderen leren van wat ze anderen zien doen. Als jij de boel laat verslonzen en je jas in een hoek gooit in plaats van netjes aan de kapstok op te hangen kan je het vergeten dat zij zich wel aan de regels houden.

Hou het concreet

Kinderen vinden het begrip “opruimen” veel te abstract. Geef ze daarom concrete opdrachten als “leg je kleren in de kast” en “doe het speelgoed terug in de doos”. De eerste keren zul je ze daarbij moeten helpen, maar als je het maar vaak genoeg met ze herhaalt zal het kwartje wel bij ze gaan vallen. Leer ze ook om het licht in hun kamer uit te doen als ze deze verlaten. Om ze te belonen zou je ze bijvoorbeeld hun eigen lampen kunnen laten uitkiezen, zo maak je ze verantwoordelijk voor hun eigen lampen (nee, dit klopt natuurlijk niet helemaal, maar het concept elektriciteit zegt ze nu eenmaal niet zoveel).

Kindproof meubelen

Je kan het jezelf ook gemakkelijker maken door meubels te kiezen die gemakkelijk schoon te maken zijn. Een duur bankstel met stoffen bekleding is erg mooi, maar waarschijnlijk wel vragen om problemen. Tenzij de bekleding afneembaar en wasbaar is – al worden ze daar over het algemeen niet mooier van. Als je verstandig bent kies je meubels uit die kindproof zijn. En nee, deze hoeven helemaal niet lelijk te zijn. Jij bent immers niet de enige met kleine kinderen, dus meubelontwerpers houden hier rekening mee. Voor inspiratie zijn er voldoende sites waar je kan kijken.

Geniet van de komende feestmaand en zoek de balans tussen gezellig samenzijn in een omgeving die voor kinderen prettig aanvoelt (strak op de stoel blijven zitten omdat rommel niet gewenst is, is natuurlijk niet het idee), maar ook voor jou een fijne leefruimte blijft!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven