In welke richting moet je laminaat leggen?

Wil jij weten hoe je laminaat moet leggen, in welke richting en welke andere tips nog meer handig zijn als je aan de slag gaat? Dan is dit blog over het leggen van een laminaatvloer en de richting ervan goed om van te voren te lezen. Zo weet je zeker dat je goed van start gaat!

hoe leggen laminaat richting

Hoe laminaat leggen en in welke richting

Een laminaatvloer leggen is op zich niet zo moeilijk en er zijn blogs genoeg (en video’s) waarop je de uitleg kan vinden over hoe je nu het beste laminaat kan leggen, maar ook de richting is van belang!

Het is dan ook goed om je vooraf goed te beseffen in welke richting je je laminaat gaat leggen, of dat nu in de slaapkamer, woonkamer of bijkeuken is. Er zijn namelijk een aantal uitgangspunten en tips waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de richting als je laminaat gaat leggen.

Bron: Pinterest Tidbits-cami

Na het laminaat kopen is het dan eindelijk zover, je gaat het leggen! Check onderstaande tips voor het mooiste resultaat.

Leg laminaat met de naad naar het licht toe

De beste tip van allemaal is dat je de naad van het laminaat in de richting van het licht moet leggen. Door je laminaat naar de ramen toe te leggen krijg je het meest natuurlijke effect. Vaak is dat overigens ook de richting waar de laminaatvloer het makkelijkste in gelegd kan worden, namelijk de lengterichting van je kamer.

In ieder geval is het zo dat -door richting het licht en de ramen te leggen- je laminaatdelen (planken) langer lijken waardoor je kamer ook groter oogt.

Hou rekening met de lengte en breedte van de ruimte

Wat echter ook belangrijk is, is rekening houden met de lengte en de breedte van de kamer. Heb je een kleine kamer waar je laminaat wil leggen die bijvoorbeeld heel smal is? In dat geval kan je er waarschijnlijk beter voor kiezen om het laminaat in de breedte richting te leggen.

Op die manier lijkt de kamer namelijk optisch groter.

Bron: Pinterest homebunch

Welke richting je laminaat leggen in de slaapkamer?

Wil je laminaat in meer kamers aaneengesloten leggen? Dus ga je bijvoorbeeld laminaat leggen in de slaapkamer en wil je de richting bepalen? Bedenk dan eerst of je het laminaat alléén in de slaapkamer gaat leggen of dat je bijvoorbeeld ook de overloop meeneemt.

In het laatste geval wil je natuurlijk dat het laminaat mooi doorloopt, liefst nog zonder tussendorpel. Maar al zit er een dorpel tussen, dan nog wil je dat de vloer in de slaapkamer en in de overloop in dezelfde richting liggen. Bepaal dus eerst waar je het laminaat allemaal wilt leggen, en daarna de definitieve richting.

Hierboven zie je hoe mooi het uitpakt als je de laminaat richting het licht legt, maar ook als je hem op die manier door laat lopen naar de overloop.

Met het leggen van onze pvc click vloer in de woonkamer, keuken, hal, bijkeuken en het kantoor hebben we daar ook op die manier naar gekeken. Het is namelijk geen gezicht als je het laminaat in aaneengrenzende ruimtes in tegengestelde richting gaat leggen.

Bron: Pinterest thehousedirectory

Laminaat in visgraat leggen, hoe bepaal je de richting?

Bij een visgraatvloer kan het bepalen van de richting van de vloer op dezelfde manier gaan als bij een gewone laminaatvloer.

Het leggen in de lengte of de breedterichting van de vloer bepaal je ook bij een visgraat laminaat weer op basis van de lengte of breedte van je kamer en de lichtinval. Eigenlijk gelden voor een visgraatvloer dus precies dezelfde regels als hierboven staan aangegeven.

Door een visgraat laminaat in de lengte richting te leggen benadruk je de lengte en door hem in de breedte te plaatsen benadruk je de breedte van een kamer. Meer tips voor het leggen van je laminaatvloer vind je op laminaatenparket.nl.

Laminaatvloer diagonaal leggen

Deze richting van leggen van je laminaat kom je niet heel vaak tegen. De meeste mensen kiezen voor een lengte richting of een breedte richting van hun laminaat. Toch kan het leggen van een laminaat in diagonale richting de kamer een stuk groter laten lijken.

Zeker bij een kamer die zo ongeveer vierkant is kan deze manier van laminaat leggen heel mooi uitpakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven