Hoe meer zielen……

‘Als je wakker wordt, is de badkamer het eerste waar je aan denkt,’ zegt de dochter in basisschoolleeftijd die in pyjama op haar bed zit. Om haar heen vliegen kussens en achter haar kruipt de op een na jongste telg uit het achttienkoppige gezin. Met drie slaapkamers, ontelbaar veel kasten en rondslingerend speelgoed is het een krappe bedoening op het scherm van mijn breedbeeldtelevisie.

‘Wil je later zelf ook een groot gezin?’ vraagt de interviewer. Het meisje schudt wild met haar hoofd: ‘Nee, twee kinderen lijken me genoeg.’ Het op een na oudste kind, een jongeman van eenentwintig jaar, wordt dezelfde vraag gesteld. ‘Nee,’ zegt hij. ‘Ik denk niet dat ik aan kinderen begin. Vlak voor dit fragment zag ik hem achtereenvolgens stoeien met zijn jongste broertjes en zusjes, de baby de fles geven en het hele zooitje op bed leggen.

Moeder haalt een hand door haar haren; ze moet zich voorbereiden op de verhuizing die de volgende dag plaats zal vinden. ‘Het komt allemaal goed,’ zegt ze in de camera. ‘Morgen moet alles over.’

Met het ochtendgloren worden de jongste kinderen in de bus geladen. Op de achterklep zit een sticker met een spreuk uit Genesis. De oudste jongens sjouwen met de meubels, de jongste kinderen rennen de trap op en af; die hadden ze niet in hun vorige huis. ‘Deze woning heeft vijf slaapkamers en drie badkamers,’ vertelt moeder. De ruime woonkamer komt almaar voller te staan.

Dan verschijnt de oudste dochter in beeld. Na enige tijd uit huis te zijn geweest, is ze sinds kort weer terug in het mierennest. ‘Ze hadden het over het bouwen van een zesde slaapkamer,’ zegt ze. ‘Dan weet ik genoeg.’

En inderdaad, wanneer de dag ten einde is gekomen, sluiten vader en moeder het interview af: ‘We denken dat er nog een zeventiende komt,’ zegt moeder lachend. Vader vult aan: ‘En we houden niet van ongelijke getallen!’ Ze lopen gearmd naar binnen. De lichten worden gedoofd.

1 gedachte over “Hoe meer zielen……”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven