Hoe vaak moet je je bed verschonen?

We kunnen heel kort zijn in een antwoord op de vraag ‘hoe vaak moet je je bed verschonen’? Namelijk liefst iedere week! Uiteraard leggen we je ook graag uit waarom je eigenlijk iedere week je bed moet verschonen en willen we graag van jullie weten hoe vaak jullie je bed eigenlijk verschonen.

Verschonen van je bed, hoe vaak doe je dat?

Van mijn ouders heb ik vroeger geleerd dat je iedere week je bed moet verschonen. Maar als ik heel eerlijk ben dan moet ik toegeven dat ik dat pas sinds een jaartje ongeveer doe.

Daarvoor kwam ik er echt niet iedere week aan toe om ons bed te verschonen en was ik al blij als ik eens in de 2-3 weken ons beddegoed kon verschonen.

Nog steeds moet ik er echt bewust de keuze voor maken, maar ik word zelf zo blij van slapen in een schoon bed dat ik tegenwoordig de keuze snel gemaakt heb.

hoe vaak bed verschonen
Stockfoto van dekbed door jtairat

Waarom één keer per week je bed verschonen zo verstandig is

Je bed is een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Ze heb ik ooit een review gedaan van deze Dyson V6 Mattress om huisstofmijt uit mijn matras te krijgen. Vies joh, wat er allemaal in je matras zit.

En daar blijft het niet bij natuurlijk, het zit óók in je dekbed en óók in je beddengoed. Dat alleen al moet voldoende reden zijn om je beddengoed wekelijks te verschonen.

Maar ook nachtelijk zweten en fijne momenten met je partner zorgen ervoor dat je bed regelmatig verschoond moet worden 😉 . Ook al lijkt je dekbed nog ‘schoon’, door transpiratie, dode huidcellen en speeksel zijn je bed en je kussen viezer dan je denkt.

Het verschonen van je bed is overigens niet alleen van belang om alle bacterieën en huisstofmijt en dergelijke te verwijderen, maar het is ook van belang om lekker te kunnen slapen.

Want je kan wel 8 uur per nacht slapen of willen dat je kinderen voldoende slaap krijgen, als je onder vies beddengoed ligt dan slaap je echt minder goed.

Het dagelijkse onderhoud van je beddengoed

Op de vraag hoe vaak je je bed moet verschonen is het antwoord dus simpel, eenmaal per week.

Maar mocht je dat nu niet halen om eenmaal per week je beddengoed in de was te gooien, zorg er dan in ieder geval voor dat je onderstaande ritme aanhoudt om je bed dagelijks te luchten:

 • slaap zoveel mogelijk met het raam open om je slaapkamer goed te luchten
 • sla overdag je dekbed open in plaats van je bed mooi op te maken
 • liefst hou je ook overdag je raam open
 • gebruik een molton hoeslaken als goede bescherming van je matras
 • Hang je dekbed te luchten uit het raam als je je beddengoed uitwast, maar graag ook nog een paar keer extra in de week
 • Was je bedovertrek en gebruik daarbij een wasparfum. Deze wasparfums zijn heerlijk!

Wat als je je bed niet vaak genoeg verschoond?

Heb jij -net als ik voorheen- geen zin of tijd om iedere week je bed te verschonen en vraag jij je af hoe vaak je je bed dan eigenlijk zou moeten verschonen op in ieder geval gezond te blijven? Ook daar heb ik wel een antwoord op voor je. Zoals gezegd is eemaal per week je bed verschonen het beste (of misschien zelfs wel tweemaal per week), maar het is ook altijd ontieglijk veel werk. Je moet:

 • je dekbedovertrek, kussenslopen, moltons en hoeslakens afhalen (van alle bedden in huis)
 • alles in de wasmachine stoppen, en ga er maar vanuit dat met het beddengoed van een tweepersoones bed je wasmachine al vol zit
 • Alles drogen (wasdroger kan, maar liefst buiten natuurlijk, dat is ook beter voor het milieu)
 • je bed weer opmaken…. aarrrggghhhh

Dus ik snap het als je hier niet iedere week trek in hebt, zeker niet als je ook de bedden van de kinderen eenmaal per week moet verschonen. Maar wat geberut er nu eigenlijk als je het bed niet vaak genoeg verschoont?

Klachten die je kan krijgen door niet vaak genoeg verschonen

Dat is een hele reeks met klachten:

 • een verstopte neus
 • astmatische klachten
 • allergische klachten
 • infecties zoals huidirritaties en schimmelnagels, maar ook voetschimmel en zelfs een blaasontsteking

Allemaal door opgehoopte huisstofmijt (en hun uitwerpselen), bacterieën, schimmels en zelfs stafylokokken die zich in je bed opstapelen als je het niet tijdig verschoond. Die laatste kunnen zelfs in je bloedbaan terecht komen via een wondje en hele vervelende gevolgen hebben.

Hoe vaak verschoon jij je bed?

Uit onderzoek naar Britse gewoontes blijkt dat een half miljoen Britten maar drie keer per jaar hun bed verschoond. Brrrr. Hoe vaak verschoon jij je bed?

1 gedachte over “Hoe vaak moet je je bed verschonen?”

 1. Elke zeven dagen wordt het bed verschoond. Overtrekken, slopen, matrasovertrek. Je kunt dat eenvoudig in je weekritme inbouwen. Het hoort erbij.
  ’s Ochtends na het opstaan inderdaad het dekbed terugslaan naar het voeteneind. Doel: uitwasemen van zowel je matrasovertrek als je dekbedovertrek. Kussen goed opschudden. Kamerraam inderdaad altijd open. Slaapkamers horen fris.
  Met een zieke in bed (komt gelukkig maar heel weinig voor) wordt het bed om de drie dagen verschoond. Is even wat werk maar voor zieke en beddegoed wel het best!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven