Hoe kan je het beste vlees bakken?

Als het gaat om het bereiden van een smakelijke maaltijd, is het bakken van vlees een kunst op zich. Hoe je het beste vlees kan bakken? Ik geef je graag de nodige tips zodat je je vlees op de beste manier kan bereiden.

Of je nu een sappige biefstuk, een malse kippenborstfilet of een heerlijke hamburger wilt bereiden, de juiste kooktechniek kan het verschil maken tussen een culinair meesterwerk en een teleurstelling.

Wat de beste manier is om vlees te bakken, omvat eigenlijk meer dan alleen het bakken zelf. Om iedere keer te kunnen genieten van een perfect stukje vlees kan je het beste onderstaande adviezen opvolgen.

En belief me… het klinkt misschien wat overdreven, maar je vlees is echt malser als je het op deze manier bakt.

hoe vlees bakken, 10 tips voor mals en sappig vlees uit de pan

Hoe vlees bakken, 10 tips

Zoals gezegd heeft hoe je vlees bakt ook met randvoorwaarden te maken. Zijn onderstaande randvoorwaarden goed, dan bak je het vlees op de best mogelijke manier.

Stap 1: Kies de juiste pan

Een goede pan is essentieel voor het bakken van vlees. Kies bij voorkeur een pan met een dikke bodem, zoals een gietijzeren of roestvrijstalen pan.

Deze pannen zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling en helpen voorkomen dat het vlees aanbrandt. Vermijd pannen met een anti-aanbaklaag, omdat deze meestal niet bestand zijn tegen hoge temperaturen.

Zelf gebruik ik de pannen van Greenpan en daar ben ik erg blij mee.

Stap 2: Kies het juiste vlees

Het kiezen van het juiste stuk vlees is net zo belangrijk als de kooktechniek zelf. Voor het bakken kun je het beste mager vlees gebruiken van een slager, zoals picanha, kipfilet, varkenshaas of lamsvlees.

Deze stukken vlees zijn van nature mals en hebben niet veel tijd nodig om te garen. Zorg ervoor dat het vlees van goede kwaliteit is en vrij is van overtollig vet of pezen.

Het is beter om wat duurder vlees van een goede slager te kopen dan het supermarkt. Hier zit echt overduidelijk verschil in en wij eten dan ook liever wat minder vaak vlees, maar wél van goede kwaliteit. Zeker als je je vlees lekker op de bbq wilt maken.

Stap 3: Laat het vlees op kamertemperatuur komen

Hoe je vlees bakken begint al van te voren. Voordat je begint met bakken, is het belangrijk om het vlees op kamertemperatuur te laten komen. Haal het vlees minstens 30 minuten voor het bakken uit de koelkast en laat het rusten op een schoon bord.

Op deze manier zal het vlees gelijkmatiger garen en blijft het sappig.

Stap 4: Breng het vlees op smaak

Breng het vlees vlak voor het bakken op smaak met zout en peper. Het is ook mogelijk om andere kruiden en specerijen toe te voegen naar smaak, zoals knoflookpoeder, paprikapoeder of gedroogde kruiden.

Wrijf de kruiden voorzichtig in het vlees en zorg ervoor dat alle kanten goed bedekt zijn.

Wil je graag dat de smaak écht in het vlees dringt? Dan kan je bijvoorbeeld het vlees al een dag van te voren rubben.

Stap 5: Hoe je vlees bakken? Verhit de pan op de juiste temperatuur

Zet de pan op middelhoog vuur en laat deze goed heet worden voordat je het vlees toevoegt. Voeg vervolgens een klein beetje olie of boter toe aan de pan en laat het smelten.

Draai de pan rond zodat de olie of boter gelijkmatig over de bodem verspreid wordt.

De reden dat je de pan goed heet moet laten worden is dat je het vlees dichtschroeit zodat de vleessappen bewaard blijven in het vlees.

Goed je vlees bakken begint hoe dan ook met de juiste pan temperatuur.

Stap 6: Bak het vlees

Plaats het vlees voorzichtig in de hete pan. Het moet een sissend geluid maken als het in contact komt met de pan. Laat het vlees gedurende de aanbevolen tijd aan elke kant bakken, afhankelijk van de dikte en het gewenste niveau van gaarheid.

Voor een medium-rare biefstuk is bijvoorbeeld ongeveer 3-4 minuten per kant voldoende.

Stap 7: Vermijd constant draaien en drukken

Een veelgemaakte fout bij het bakken van vlees is het constant draaien en drukken met een spatel.

Hierdoor verlies je teveel sappen en wordt het vlees droog. Laat het vlees met rust terwijl het aan het bakken is. Draai het slechts één keer om halverwege de baktijd.

Gebruik een tang om het vlees voorzichtig om te draaien, zodat de sappen behouden blijven.

Stap 8: Gebruik een thermometer

Om de perfecte gaarheid te bereiken, is het raadzaam om een vleesthermometer te gebruiken. Steek de thermometer in het dikste deel van het vlees zonder het bot te raken.

De optimale kerntemperaturen zijn ongeveer 55-57°C voor medium-rare, 60-63°C voor medium en 68-70°C voor well done als we het hebben over een biefstuk of een picanha bijvoorbeeld.

Stap 9: Laat het vlees rusten

Een belangrijke stap in het proces ‘hoe vlees bakken en lekker mals krijgen’ is het vlees laten rusten.

Zodra het vlees de gewenste gaarheid heeft bereikt, haal je het uit de pan en leg je het op een snijplank.

Bedek het losjes met aluminiumfolie en laat het vlees 5-10 minuten rusten. Dit rustproces zorgt ervoor dat de sappen zich gelijkmatig door het vlees kunnen verspreiden, waardoor het malser en sappiger wordt.

Stap 10: Geniet van je perfect gebakken vlees

Nu is het tijd om te genieten van je perfect gebakken vlees! Serveer het vlees op een verwarmd bord om ervoor te zorgen dat het niet te snel afkoelt.

Je kunt het vlees serveren met bijgerechten naar keuze, zoals gebakken aardappelen, groenten of een heerlijke saus.

Extra tips voor het bakken van vlees

  • Experimenteer met verschillende kruiden en marinades om verschillende smaken aan je vlees toe te voegen.
  • Als je een dikke biefstuk hebt die je liever medium of well done wilt, kun je het vlees na het bakken in de pan in een voorverwarmde oven plaatsen om verder te garen.
  • Probeer de vleessappen in de pan te behouden en maak er een heerlijke saus van door bouillon, wijn of andere smaakvolle ingrediënten toe te voegen.

Met de juiste pan, het juiste vlees, de juiste temperatuur en de juiste techniek kun je vlees perfect bakken. En vind je het nog steeds lastig? Probeer dan eens met een slowcooker te experimenteren.

Het is belangrijk om het vlees op kamertemperatuur te laten komen, het goed te kruiden en het met rust te laten tijdens het bakken. Het gebruik van een vleesthermometer kan helpen om de gewenste gaarheid te bereiken.

Door deze stappen te volgen en een beetje oefening en geduld, kun je telkens weer genieten van een smakelijk en perfect gebakken stuk vlees. Dus ga de keuken in, haal je favoriete stuk vlees tevoorschijn en laat je culinaire vaardigheden stralen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven