Hoe werkt een slowcooker en welke tijden moet ik aanhouden?

Toen ik voor het eerst de slowcooker op mijn aanrecht had staan was dat inderdaad mijn vraag. Hoe werkt een slowcooker nu precies? Het antwoord daarop is op zich helemaal niet moeilijk, maar toch moet je leren koken met een slowcooker. Het leren koken zit hem voornamelijk in de tijd die bepaalde gerechten nodig hebben in de slowcooker en wanneer je een slowcooker op high zet en wanneer op low. Ik ga je daar wat meer informatie over geven, alles uit mijn eigen ervaringen met de slow cooker.

Hoe werkt een slowcooker nu precies?

Als je gaat koken met een slowcooker dan ga je je eten stoven in een electrische pan. In principe kan je alles in de slowcooker doen. De slowcooker doet zijn werk wel. Maar toch is het goed om te weten dat niet alles even lekker uit de slowcooker komt. Vandaar ook deze tips over hoe een slowcooker werkt. Zoek je specifieke gerechten? Hier vind je lekkere gerechten voor de slowcooker.

Met stoven word je geduld getest. Maak je eten in de ochtend, of de avond van te voren, klaar en geef je slowcooker de rest van de dag de tijd om de smaken tot hun recht te laten komen.

Wat kan er allemaal in de slowcooker en hoe lang?

Algemene tips over de bereidingstijd van vlees, vis, gevogelte en groenten in de slowcooker vind je hieronder. De tijden dat je slowcooker er over doet verschillen. Niet alleen met het type eten wat je in de slowcooker bereidt, maar de apparaten kunnen onderling ook wat verschillen. Onderstaande bereidingstijden zijn dan ook een richtlijn.

Vlees in de slowcooker

De slowcooker is uitermate geschikt om vlees in te stoven. Hoe langer je het vlees op laat staan op een lage stand, hoe malser het vlees wordt. De hoeveelheid vet in het vlees speelt hierin overigens ook een rol. Het vet in het vlees zorgt voor mals vlees uit de slowcooker. Hoe langer je het vlees stooft op een lage temperatuur, hoe malser het wordt.

hoe werkt een slowcooker

Shutterstock foto van slowcooker door corners74

Hoe werkt een slowcooker met vlees? Verschillende soorten vlees hebben hun eigen bereidingstijd.

  • Varkensvlees (zoals rollade bijvoorbeeld): 6 uur op low
  • Rundvlees zoals hachee, runderlappen, sukadelappen: 8-10 uur op low
  • Schouderkarbonade 6 uur op low
  • Riblappen in slowcooker: 8 uur op low
  • Varkenshaas: kan wel (± 5 uur op low), maar lekkerder uit de pan/oven
  • Spareribs uit de slowcooker: 5 uur op high
  • Lamsvlees: 8 uur op low

Tips voor vlees in de slowcooker

Hou rekening met onderstaande tips als je vlees in de slowcooker bereid:

  • Vlees vooraf aanbakken (sauteren) geeft een mooie kleur en het vlees smaakt nog lekkerder. Maar het hoeft niet persé. Sommig slowcookers kunnen dit wel standaard, anderen niet.
  • Doe een klein zuurtje bij je gerecht (beetje azijn of citroensap), hierdoor word je vlees malser.

De slowcooker die ik zelf ook heb is een absolute topper. De binnenpan is uitneembaar en kan je vooraf op je fornuis gebruiken om bijvoorbeeld even aan te bakken.

makkelijk erwtensoep recept slowcooker

Groenten in de slowcooker

Alleen groenten in de slowcooker is eigenlijk niet echt de bedoeling. Niet alle groentes worden er beter op als ze uren in de slowcooker zitten. Zo heb ik zelf wel eens boontjes mee in de slowcooker gedaan (samen met kip), maar dat vond ik geen succes. Liever doe ik dan de kip alleen in de slowcooker en de boontjes nog apart in de stoomoven bijvoorbeeld.

Wist jij trouwens dat groenten meer tijd nodig hebben om te garen dan vlees? Leg de groenten dan ook altijd onder het vlees in de slowcooker. Lees hier verder hoe een slowcooker werkt met groenten.

Hoe werkt een slowcooker met groenten?

  • Groenten zoals ui, prei, wortels, paprika, tomaat, aubergine, courgette, venkel en dergelijke komen in combinatie met vlees en kip uitstekend tot hun recht.
  • Harde groenten snij je het beste in wat kleinere stukken, zo garen ze beter (denk hierbij bijvoorbeeld aan wortels en aardappelen).
  • Wil je de vitamines van de groenten behouden? Blancheer ze dan kort voordat je ze in de slowcooker doet. Zo dood je de enzymen waardoor vitamines in het slowcookpreoces bewaard blijven.
  • Rauwe bonen kan je beter niet in de slowcooker doen. In bonen zit een stof die giftig is voor mensen als deze bonen niet gekookt zijn. In een slowcooker kom je niet tot het kookpunt. Het beste gebruik je dan dus voorgekookte bonen.

Gevogelte in de slowcooker

Hoe werkt een slowcooker met bijvoorbeeld kip? Niet hetzelfde als met vlees, dat kan ik je vertellen. Doe je de kip 8 uur in de slowcooker dan wordt deze wel erg droog. Kip is gewoon veel sneller gaar dan rundvlees of varkensvlees.

  • Kipfilet in de slowcooker: 4-5 uur op low
  • kippedijen: 6 uur op low
  • Hele kip in slowcooker: 8 uur op low

Vis in de slowcooker

  • Garnalen in de slowcooker: 30 minuten – 1 uur op low
  • Witvis in slowcooker: 3-4 uur op low
  • Zalm in slowcooker: 4-5 uur op low

Bereidingstijd eigen recepten aanpassen voor de slowcooker

Ben je nog niet gewend om met de slowcooker te koken, maar heb je wel de nodige recepten die je normaal gesproken op het fornuis of in de oven maakt? Dan kan je onderstaande tabel als indicatie aanhouden. De slowcooker werkt dan wat langer aan de smaak van je recept.


Koken in de oven

Slowcooker op stand low

Slowcooker op stand high
15-30 minuten 4-6 uur 1,5-2,5 uur
30-60 minuten 6-8 uur 3-4 uur
1-3 uur8-10 uur 4-7 uur

Hoe werkt een slowcooker met low en high standen?

Als je een recept tegenkomt met de uren in slowcooker op high stand, en je wilt het zelf liever op low klaarmaken (hoe langer in de cooker op lage temperatuur, hoe malser), dan kan je onderstaande omreken tijden gebruiken. Denk eraan… ook dit is weer een indicatie.


Slowcooker op stand low (in uren)

Slowcooker op stand high (in uren)
6 2,5
7 3
84
95
106
117

Welke kruiden zijn lekker in de slowcooker?

Als je wilt weten hoe de slowcooker werkt dan is het goed om te weten dat kruiden bij slowcooken heel erg belangrijk zijn. Door het stoven kunnen de kruiden lekker intrekken en wordt de smaak uiteindelijk intens. Als je voldoende kruiden gebruikt. Wees niet te zuinig met kruiden. Mijn ervaring is dat je behoorlijk wat kruiden kan gebruiken in je slowcooker gerechten.

De kruiden die veel gebruikt worden tijdens het slowcooken

  • Rozemarijn
  • Laurier
  • Kruidnagel
  • Peterselie
  • Koriander
  • Tijm
  • Oregano
  • Peper (het liefst gewoon een rode peper in zijn geheel mee laten stoven voor een lekkere bite)
  • Verse gember
  • Currykruiden
RECENSIEOVERZICHT
goede uitleg
fijne tips

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here