Hoe werkt een slowcooker en welke tijden moet ik aanhouden?

Toen ik voor het eerst de slowcooker op mijn aanrecht had staan was dat inderdaad mijn vraag. Hoe werkt een slowcooker nu precies? Het antwoord daarop is op zich helemaal niet moeilijk, maar toch moet je leren koken met een slowcooker.

Het leren koken zit hem voornamelijk in de tijd die bepaalde gerechten nodig hebben in de slowcooker en wanneer je een slowcooker op high zet en wanneer op low. Ik ga je daar wat meer informatie over geven, alles uit mijn eigen ervaringen met de slow cooker.

Hoe werkt een slowcooker nu precies?

Als je gaat koken met een slowcooker dan ga je je eten stoven in een electrische pan. In principe kan je alles in de slowcooker doen. De slowcooker doet zijn werk wel.

Maar toch is het goed om te weten dat niet alles even lekker uit de slowcooker komt. Vandaar ook deze tips over hoe een slowcooker werkt. Zoek je specifieke gerechten? Hier vind je lekkere gerechten voor de slowcooker.

Met stoven word je geduld getest. Maak je eten in de ochtend, of de avond van te voren, klaar en geef je slowcooker de rest van de dag de tijd om de smaken tot hun recht te laten komen.

Wat kan er allemaal in de slowcooker en hoe lang?

Algemene tips over de bereidingstijd van vlees, vis, gevogelte en groenten in de slowcooker vind je hieronder.

De tijden dat je slowcooker er over doet verschillen. Niet alleen met het type eten wat je in de slowcooker bereidt, maar de apparaten kunnen onderling ook wat verschillen.

Onderstaande bereidingstijden zijn dan ook een richtlijn. Wil je gelijk aan de slag met bijna 100 heerlijke slowcooker recepten die ook nog eens makkelijk te maken zijn? Bestel dan mijn e-book(s) hieronder, je kan hem gelijk downloaden en aan de slag.

Slowcooker e-book(s)
Dit kan je verwachten van mijn slowcooker e-books:
heerlijke slowcooker recepten
Ingrediënten die in supermarkt verkrijgbaar zijn
Duidelijke bereidingswijze
Mogelijkheid om aantekeningen te maken
Bijhouden welke recepten jij het lekkerste vindt
60 recepten (e-book 1) en 31 (e-book 2)

slowcooker recepten e-books

 
Gebruik code
 
We gaan zorgvuldig met je gegevens om

Vlees in de slowcooker

De slowcooker is uitermate geschikt om vlees in te stoven. Hoe langer je het vlees op laat staan op een lage stand, hoe malser het vlees wordt.

De hoeveelheid vet in het vlees speelt hierin overigens ook een rol. Het vet in het vlees zorgt voor mals vlees uit de slowcooker. Hoe langer je het vlees stooft op een lage temperatuur, hoe malser het wordt.

hoe werkt een slowcooker

Shutterstock foto van slowcooker door corners74

Hoe werkt een slowcooker met vlees? Verschillende soorten vlees hebben hun eigen bereidingstijd.

 • Varkensvlees (zoals rollade bijvoorbeeld): 6 uur op low
 • Rundvlees zoals hachee, runderlappen, sukadelappen: 8-10 uur op low
 • Schouderkarbonade 6 uur op low
 • Riblappen in slowcooker: 8 uur op low
 • Varkenshaas: kan wel (± 5 uur op low), maar lekkerder uit de pan/oven
 • Spareribs uit de slowcooker: 5 uur op high
 • Lamsvlees: 8 uur op low

Tips voor vlees in de slowcooker

Hou rekening met onderstaande tips als je vlees in de slowcooker bereid:

 • Vlees vooraf aanbakken (sauteren) geeft een mooie kleur en het vlees smaakt nog lekkerder. Maar het hoeft niet persé. Sommig slowcookers kunnen dit wel standaard, anderen niet.
 • Doe een klein zuurtje bij je gerecht (beetje azijn of citroensap), hierdoor word je vlees malser.

De slowcooker die ik zelf ook heb is een absolute topper. De binnenpan is uitneembaar en kan je vooraf op je fornuis gebruiken om bijvoorbeeld even aan te bakken.

makkelijk erwtensoep recept slowcooker

Groenten in de slowcooker

Alleen groenten in de slowcooker is eigenlijk niet echt de bedoeling. Niet alle groentes worden er beter op als ze uren in de slowcooker zitten.

Zo heb ik zelf wel eens boontjes mee in de slowcooker gedaan (samen met kip), maar dat vond ik geen succes.

Liever doe ik dan de kip alleen in de slowcooker en de boontjes nog apart in de stoomoven bijvoorbeeld.

Wist jij trouwens dat groenten meer tijd nodig hebben om te garen dan vlees? Leg de groenten dan ook altijd onder het vlees in de slowcooker. Lees hier verder hoe een slowcooker werkt met groenten.

Hoe werkt een slowcooker met groenten?

 • Groenten zoals ui, prei, wortels, paprika, tomaat, aubergine, courgette, venkel en dergelijke komen in combinatie met vlees en kip uitstekend tot hun recht.
 • Harde groenten snij je het beste in wat kleinere stukken, zo garen ze beter (denk hierbij bijvoorbeeld aan wortels en aardappelen).
 • Wil je de vitamines van de groenten behouden? Blancheer ze dan kort voordat je ze in de slowcooker doet. Zo dood je de enzymen waardoor vitamines in het slowcookpreoces bewaard blijven.
 • Rauwe bonen kan je beter niet in de slowcooker doen. In bonen zit een stof die giftig is voor mensen als deze bonen niet gekookt zijn. In een slowcooker kom je niet tot het kookpunt. Het beste gebruik je dan dus voorgekookte bonen.
slowcooker e-book tablet

Hoe werkt gevogelte in een slowcooker

Hoe werkt een slowcooker met bijvoorbeeld kip? Niet hetzelfde als met vlees, dat kan ik je vertellen. Doe je de kip 8 uur in de slowcooker dan wordt deze wel erg droog. Kip is gewoon veel sneller gaar dan rundvlees of varkensvlees.

 • Kipfilet in de slowcooker: 4-5 uur op low
 • kippedijen: 6 uur op low
 • Hele kip in slowcooker: 8 uur op low

Vis in de slowcooker

 • Garnalen in de slowcooker: 30 minuten – 1 uur op low
 • Witvis in slowcooker: 3-4 uur op low
 • Zalm in slowcooker: 4-5 uur op low

Bereidingstijd eigen recepten aanpassen voor de slowcooker

Ben je nog niet gewend om met de slowcooker te koken, maar heb je wel de nodige recepten die je normaal gesproken op het fornuis of in de oven maakt?

Dan kan je onderstaande tabel als indicatie aanhouden. De slowcooker werkt dan wat langer aan de smaak van je recept.


Koken in de oven

Slowcooker op stand low

Slowcooker op stand high
15-30 minuten 4-6 uur 1,5-2,5 uur
30-60 minuten 6-8 uur 3-4 uur
1-3 uur8-10 uur 4-7 uur

Hoe werkt een slowcooker met low en high standen?

Als je een recept tegenkomt met de uren in slowcooker op high stand, en je wilt het zelf liever op low klaarmaken (hoe langer in de cooker op lage temperatuur, hoe malser), dan kan je onderstaande omreken tijden gebruiken.

Denk eraan… ook dit is weer een indicatie.


Slowcooker op stand low (in uren)

Slowcooker op stand high (in uren)
6 2,5
7 3
84
95
106
117

Welke kruiden zijn lekker in de slowcooker?

Als je wilt weten hoe de slowcooker werkt dan is het goed om te weten dat kruiden bij slowcooken heel erg belangrijk zijn.

Door het stoven kunnen de kruiden lekker intrekken en wordt de smaak uiteindelijk intens. Als je voldoende kruiden gebruikt. Wees niet te zuinig met kruiden.

Mijn ervaring is dat je behoorlijk wat kruiden kan gebruiken in je slowcooker gerechten.

De kruiden die veel gebruikt worden tijdens het slowcooken

 • Rozemarijn
 • Laurier
 • Kruidnagel
 • Peterselie
 • Koriander
 • Tijm
 • Oregano
 • Peper (het liefst gewoon een rode peper in zijn geheel mee laten stoven voor een lekkere bite)
 • Verse gember
 • Currykruiden

De voordelen van een slowcooker

Het grootste voordeel van de slowcooker is dat je voedsel op een constante temperatuur bereidt. Door de tijd te nemen en niet té extreem te verhitten, wordt je eten niet kapot gekookt. Hierdoor blijven vitamines, maar ook smaken bewaard.

Je zult merken dat een maaltijd uit de slowcooker veel smaakvoller is, dan als het uit een gewone pan komt en in korte tijd is klaargemaakt.

Bovendien voeg je geen of nauwelijks vet toe: vlees bak je in het eigen vocht. Ga voor kruiden of een marinade voor extra smaak. Met zo’n lange bereidingstijd trekken die lekker in je slowcooker gerechten.

Een ander voordeel is dat je je eten dus klaar kan hebben als je met de kinderen thuiskomt van je werk. Je hoeft er op dat moment nagenoeg niets meer aan te doen.

Een derde voordeel is voor mij ook dat je weer geneigd bent om allerlei andere recepten te maken. Een stoofpotje maakte ik normaal gesproken eenmaal per jaar ongeveer. Gewoon omdat ik het teveel moeite vind en er niet de tijd voor kan vrijmaken om steeds te controleren en ervoor thuis te blijven. Met slowcooking is dat allemaal geen probleem.

Nadelen van koken met de slowcooker

Je had het misschien zelf al bedacht: eten maken met de slowcooker kost tijd. Niet eens moeite, want na de voorbereidingen hoef je niet eens meer naar je gerecht om te kijken.

Er moet alleen wel gepland worden, want je moet op tijd beginnen! Heb je geen zin om je dag in de keuken te beginnen? Zorg dan dat alle ingrediënten de avond ervoor worden klaargezet. Hoef je de slowcooker alleen nog aan te zetten voor je naar je werk gaat.

33 gedachten over “Hoe werkt een slowcooker en welke tijden moet ik aanhouden?”

 1. Avatar foto
  Monique Woudwijk

  Hallo,

  Ik heb een lekker recept gevonden voor soep die ik graag wil proberen.
  Maar het recept is gebaseerd op een SC met een inhoud van 6 liter en die van ons is 4,5 ltr. Hoe pas ik de benodigde hoeveelheden aan?

  1. Goedemorgen Monique, je kan eventueel 3/4 doen van alle ingrediënten, maar soms is het gewoon even uitproberen. Ik heb bijvoorbeeld ook wel eens mijn slowcooker helemaal vol zitten (ze zeggen dat dat niet moet) en dan blijkt het uiteindelijk niets uit te maken. Misschien past de hoeveelheid dus wel in je slowcooker? Succes!

   1. wou morgen de goulash soep klaar maken in de slowcoocker
    nu staat daar 8 uur op low. kan ik dat ook in 6 of 4 uur klaar maken. omdat er 3 standen op staan. korter, normaal, en langer. (low, nórmal,moré)

    1. Hi Diane, zeker wel. Alhoewel je wel even je slowcooker moet leren kennen hierin. Is niet een van deze 3 standen een warmhoudstand toevallig? De meeste slowcookers hebben namelijk een low en high en dan eventueel nog een warmhoudstand waarbij het niet verder gaart, maar wel warm blijft.
     In ieder geval is het zo dat je 8 uur op low ook kan zien als 4 uur op high bijvoorbeeld. Voor jouw specifieke slowcooker moet je even een beetje uitvogelen welke stand je dan het beste gebruikt. Succes!

 2. Hoi hoi!

  Ik wil morgen voor het eerst mijn slow cooker uitproberen. Ik ga voor een recept met kipfilet in tomaten saus. Nu ben ik zelf 8 uur van huis. Mijn slow cooker kan ik uitgesteld aanzetten. Maar dat betekend dat de rauwe kip een aantal uur op het aanrecht staat voordat hij aan gaat. Ik heb daar zo mijn twijfels over. Hoe ga jij hier mee om?

  Groetjes!

  1. Hoi Elisa, ik moet je eerlijk toegeven dat dat bij mij niet aan de orde is, omdat ik kantoor aan huis heb. Maar ik snap je ‘probleem’. Ik zou er dan zelf voor kiezen om hem in de ochtend gewoon aan te zetten en hetm dan op warmhoudstand laten staan totdat ik thuis kom. In dat geval gaart de kip gewoon vanaf het begin af aan en staat hij gaar op de warmhoudstand op je te wachten.

 3. Hai Joyce, wat een goeie tips, ben er blij mee.

  Heb een vraagje aan je, voor ik de SC had (sinds 2 maanden) maakte ik altijd een ovenstoofpot met riplap die zette ik 4 uur in de oven op 160graden.
  Het vlees was zo lekker mals maar sinds ik de SC gebruik (10 uur low) krijg ik het vlees niet meer zo mals.
  Heb jij een tip….heb een Russel Hobbs
  bvd Angelique

 4. Avatar foto
  Joop Westgeest

  Heldere instructie, waarvoor dank. Ooknog een vraag: kan ik voor wild-poulet dezelfde tijden aanhouden als voor rundvlees (hache bijvoorbeeld)? Grt Joop

 5. Super fijn artikel. Kan er echt wat mee. Heb alleen wel een vraagje.. een stuk procureur van bijna 2 kilo, hoelang en op welke stand zou ik die moeten bereiden?

  1. Hi vera, ik denk dat ik de procureur minimaal 6 uur op high zou zetten, maar heb het zelf nog nooit gemaakt. Als je er mee aan de slag gaat, laat je me dan even weten hoe het gelukt is?

 6. Geweldig jouw uitleg, ik heb al 2 jaar slowcookers maar snap het nu pas 😀 😀
  Ik gebruikte de kleine alleen voor kippenbouten en de grote voor bone broth maar nu ga ik er zeker meer mee doen thnx

 7. Ik heb de cpe maar als ik op low iets wil maken wat langer dan 2 uur moet, dan krijg ik me tijd niet hoger dan 2 uur. Kan iemand me uit leggen hoe ik hem op 4 of 6 uur kan krijgen. Sorry ben een beginner.

 8. Hoi Joyce

  dank voor je zeer duidelijke uitleg; welk merk slowcooker heb jij en adviseer je?
  Ik zie nl dat je met dat model van jou ook het vlees kunt aanbakken en dat lijkt me wel zo handig of niet?
  gr
  Jack

  1. Ik heb er zelf een waarvan je de pan inderdaad ook los op vuur en in oven kan gebruiken. Alleen dat doe ik nooit, hahaha. Verder ben ik er wel heel blij mee. maar die van mij is volgens mij niet meer verkrijgbaar….

 9. Super al die antwoorden op verschillende vragen , heb juist een multicooker en slowcook gekocht , ik begin er aan dan 👍👍👍

 10. Hoi, ik heb een Philips multicooker waar een slowcooker programma op zit.
  Alleen kan ik deze niet op hoog of laag zetten.
  Weet misschien iemand welke tijden ik moet aanhouden??

 11. Hoi, ik heb een vraagje. Ik heb een slow cooker net gekocht maar vraag mij af of het wel goed gaat: na een half uur op stand 1 met gewoon water er in is de temperatuur van het water slechts 32 graden. Klopt dat het zooooo langzaam omhoog gaat met de temperatuur?

  1. Hi Tineke, ik moet zeggen dat ik het nog nooit zo met water geprobeerd heb 😉 , maar het klinkt me niet heel vreemd. Feit is dat de slowcooker echt een heel aantal uren nodig heeft om tot een bepaalde temperatuur te komen. De snelste gerechten zijn bv het bakken van een cake oid, daarvoor het je maar 3,5-4 uur op low nodig. Het is dan ook van belang dat je niet te snel (en zeker niet vaak) de deksel tijdens het stomen er vanaf haalt, want dan verlies je ineens weer heel veel warmte.
   Ik zou gewoon eens een gerecht met bijvoorbeeld kip gaan proberen. Binnen 4-6 op low moet dat gerecht lekker gaar zijn. Succes!

 12. Avatar foto
  Michel van Leeuwen

  Hallo Joyce,

  Heb je misschien ook een tip voor het al dan niet aanpassen van de SC-tijd als je een portie halveert?
  Er zijn vaak recepten voor vier personen en ik maak ze vaak voor twee personen. Mijn slowcooker is een Blokker 3.5 liter.

  Groet,

  Michel

  1. Halveren van de portie doet niet veel af aan de tijden voor de slowcooker Michel. Je kan natuurlijk de eerste paar keer starten met koken als je thuis bent en dan tussentijds checken, maar ik zou toch ongeveer dezelfde uren aanhouden, ook voor kleinere porties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven