Hoe word ik zen? 5 tips om wat meer te ontspannen.

In periodes van drukte en stress is het belangrijk om zo nu en dan even een bewust relax momentje voor jezelf in te lassen. We hebben het allemaal vaker gehoord, maar teveel stress is nooit goed voor je. Je lichaam bereidt zich voor op een vecht scène, je bloeddruk stijgt en je hart klopt sneller. Op de lange duur kunnen de stresshormonen dan ook schade aanrichten aan je organen. Dat willen we natuurlijk niet! Tijd voor een momentje zen, maar hoe word ik zen?

Hoe word ik Zen? 5 tips

Sinds een tijdje heb ik te maken met redelijk wat stress en ik merk dat ik moeite heb daarvan los te komen en me te ontspannen. Tijd voor actie! Ik ging op zoek naar tips om relaxter door het leven te gaan en greep daarbij terug naar een therapie sessie uit het verleden. Heb jij nog meer tips voor me? Ze zijn meer dan welkom!

hoe word ik zen

Tip 1: Weg die klok

De tijd op de klok bepaald veelal ons dagelijkse ritme. Wat kunnen we gehaast zijn. En eerlijk is eerlijk, soms word ik er best nerveus van. Op tijd op mijn werk komen nadat ik beide kinderen naar de opvang heb gebracht is voor mij een waar klusje.

Maar denk die klok eens weg, waarom maken we ons zo druk om tijd? Als dat het ergste is…Poeh! Als je de tijd even kunt vergeten helpt dat je te ontspannen. Doe desnoods je horloge af en leg je smartphone weg (die is sowieso funest). Ga relaxen, lees een boekje, luister muziek, maak een ommetje, geniet op een terrasje. Zoek momentjes voor jezelf, zo krijg je gegarandeerd nieuwe energie.

Tip 2: Laat het los

Inmiddels een begrip in de familie. Laat het los. Iets wat mijn moeder niet alleen mij maar ook de rest van de familie toestopt; Laat het los. Sta niet te lang stil bij verdriet, boosheid en tegenslagen. Geniet van alles, probeer te genieten van de allerkleinste dingen en leg de lat niet te hoog voor jezelf. Dat maakt het allemaal al een stuk dragelijker.

Tip 3: Het letterlijke loslaten

Ik ben iemand die graag dingen zelf doet. Uit verantwoordelijkheid maar ook om het voor een ander gemakkelijker maken, om die te ontlasten. Daarmee maak ik het voor mezelf dan meteen weer wat lastiger. Maar wat nou als het te veel voor je is. Er teveel taken en verplichtingen op mijn schouders rusten? Hoe word ik dan zen? Het antwoord? Vraag hulp!

Wees een beetje liever voor jezelf. Op deze manier krijg je meer ruimte. Uiteraard heb ik er dan weer een handje van om iets anders op te pakken, maar dat terzijde. Nu zeg ik vaker tegen mezelf, Anne, laat de boel de boel, wat maakt het uit als het eten 10 minuten later op tafel staat, er nog een vies bordje staat of er kruimels op de grond liggen? Geen man over boord!

Tip 4: Sporten

Sporten helpt stress voorkomen en genezen. Verstand op nul en gaan dus! Zo ging ik van de week op weg naar een fanatiek lesje body attack. Helaas kwam ik mezelf tegen. Door de spanning in mijn lijf heb ik een oppervlakkige ademhaling, niet handig. Maar het werkt al helemaal niet meer wanneer je lekker een lesje los wilt gaan. Geregeld werd ik er licht van in mijn hoofd.

Note to self: De volgende keer niet meteen als een malle tekeer, maar eerst wat rustigere lesjes om het weer op te bouwen?

Met sporten verzet je wel je gedachten en het helpt je de (opgebouwde) emotionele en lichamelijke spanning in je lichaam los te laten. Work it all out girl! Daarbij werkt het niet alleen stress verlagend, het zorgt er ook voor dat je de hoge druk in te toekomst beter aan kunt.

Tip 5: Ontspannen en dan?

Je krijgt er een heleboel voor terug! Uit ervaring weet ik dat als het je uiteindelijk lukt, je er zeker profijt van hebt. Maar het zal niet vanzelf gaan en het nodige van je vragen! Als je ontspant worden je gedachten positiever en laat je je minder beïnvloeden door het negatieve. Daardoor zal je dan ook beter gaan functioneren en zit je lekkerder in je vel.

Naast deze tips kan je misschien ook nog wel een cursus volgen zodat de vraag ‘hoe word ik zen’ onderzocht en beantwoord kan worden! Bregje deed een cursus mindfulness en heeft daar erg veel aan gehad. Ze vertelt je er mee over in haar blog ‘een mindful versie van jezelf‘.

Why try to be perfect, when you can be real?

Herken jij dat gevoel van ‘hoe word ik zen’? Of kan jij juist heel goed loslaten en ontspannen? In het eerste geval raad ik je aan mijn tips te volgen, en in het tweede geval wil ik graag nog wat tips van jou!

Boekentips: Er zijn uiteraard talloze boeken geschreven over dit onderwerp, maar er zijn er een paar die goed staan aangeschreven. Je vindt ze hier: ‘Zen, of het konijn in ons brein‘ en ‘Alle dagen zen

Andere artikelen die interessant zijn om te lezen vind je hier:

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven