Het is bij ons een terugkerende discussie. Gaan we onze oudste nu wel of niet stimuleren om zijn rijbewijs te halen? Uiteraard hebben we daar al pogingen toe gedaan, omdat wij dit toch wel bij de opvoeding vinden horen. Maar tijdens het starten met leren bekroop ons al het gevoel dat hij hierin toch andere prioriteiten heeft. En hoelang is theorie examen geldig nadat je dat papiertje gehaald hebt? Met andere woorden… als je dat papiertje gehaald hebt, binnen hoeveel tijd moet je dan ook daadwerkelijk je rijbewijs gehaald hebben? Wat als hij tijdens zijn theorie examen ineens niet meer gemotiveerd is?
Hoelang is theorie examen geldig?
Het CBR is daar op zich heel duidelijk over. Het theoriecertificaat voor de categorieën auto, motor en bromfiets is 1 jaar en 6 maanden geldig. De geldigheid start op de dag waarop je bent geslaagd voor je theorie-examen. Als jij dus prioriteit stelt aan je theorie examen oefenen en direct na het behalen van je papiertje ook goed aan de slag gaat met je praktijk examen voor het rijbewijs dat je wilt halen, dan is er wellicht niet zoveel aan de hand. Je hebt dan voldoende tijd om ook je praktijk examen af te leggen na het behalen van je theorie examen. Wij hebben dat voor onszelf ook zo ervaren, bijvoorbeeld tijdens het halen van ons motorrijbewijs.
Maar wat nu als je kind niet zo gemotiveerd meer lijkt te zijn? Op zich denken we dat hij autorijden hartstikke leuk gaat vinden. Maar de motivatie om zijn theorie af te maken zodat hij door kan gaan met de praktijk is al een beetje zoek. Eigenlijk is hij inmiddels al oud genoeg om zijn rijbewijs te halen. Maar waar hij vorig jaar riep ‘ik ben nog geen 17’ roept hij nu ‘ik ben nog geen 18′ 😉 . Zo van, het heeft allemaal niet zo’n haast. Op zich prima natuurlijk, alleen volgens ons ligt het niet aan zijn leeftijd. Hij hikt tegen het leren aan.
Wel of niet laten starten met theorie examen?
De vraag is nu dus een beetje of dat het slim is om hem extra te stimuleren om zijn theorie examen te halen nu we weten hoelang het geldig is. Of dat we toch beter kunnen wachten totdat hij zelf de eerste stap weer zet. Alhoewel we met het halen van zijn brommer rijbewijs dus de ervaring hebben dat hij afhaakt 😉 .
Rijbewijs halen, wij betalen
Al eens eerder heb ik op Facebook gecheckt hoe anderen hier in staan. Niet iedereen kan of wil de rijlessen en het behalen van theorie examen en praktijk examen betalen voor zijn of haar kind. De een kiest ervoor om hun kind er zelf voor te laten sparen en de ander vindt het bij de opvoeding horen. Wij hebben ons voorgenomen om voor onze kinderen het rijbewijs te betalen. Tenminste, dat was wel het idee.
Met de oudste heb ik nu echter wel mijn twijfels of dat het slim is om alles zelf al vooraf te betalen. Sterker nog, door zijn uitstelgedrag en afhaken bij brommer rijbewijs heb ik nu een ander idee bedacht. Als hij wil starten dan betaalt hij eerst zelf zijn theorie lessen en zijn theorie examen. En pas als hij zijn theorie examen gehaald heeft betalen wij het terug. Zo ook met zijn praktijklessen autorijden en praktijk examen.
Eerst zelf betalen en wij betalen later terug als we zien dat hij er voldoende effort in steekt. Zo lopen we misschien niet het risico dat hij halverwege afhaakt. Dan heeft hij immers zelf het nodige betaald en is hij misschien meer genegen om het af te maken, omdat het anders zonde is van zijn geld. Zo zijn we niet afhankelijk van hoelang het theorie examen geldig is voordat hij zijn praktijk examen haalt. Want haalt hij het niet, dan is dat zijn eigen geld dat verspild is.
Zijn we hierin nu te strikt of is dit een goede oplossing?