Lekker de open haard aan; maar hoeveel hout verbruik je dan eigenlijk?

Eerder heb ik al eens uitgelegd waarom we weer van een gaskachel naar een houtkachel zijn gegaan; het heeft alles met onze verhuizing te maken. Waar een gaskachel op zich heel praktisch is ben ik nu toch weer erg blij met onze hangende houtkachel, zeker omdat we regelmatig stoken en het toch nét een tikkeltje gezelliger is dan voorheen. Nu we inmiddels een tijdje hier wonen kan ik je wel aangeven hoeveel hout we nu stoken per avond, of per keer dat de kachel aangaat.

hoeveel hout stook je met een houtkachel

Hoe vaak stoken wij de houtkachel en hoeveel hout stook je dan per avond?

Doordeweeks hebben we de houtkachel eigenlijk niet vaak aan. Tegen de tijd dat we klaar zijn met eten, sporten, de hond uitlaten en de varkens en geiten verzorgen is het vaak al 20.30 of later.

En op een doordeweekse dag denken we er dan eigenlijk niet aan om de houtkachel aan te stoken. Maar vrijdag, zaterdag en zondag zijn bij uitstek de dagen dat we wel graag een vuurtje maken als het zo uitkomt.

Vooral de zondag is eigenlijk mijn lievelingsdag als het gaat om stoken.

Nu de gasprijzen zo omhoog gaan kan het zijn dat we de komende winter wel meer gaan stoken doordeweeks.

Is het een regenachtige dag dan vind ik niets lekkerder dan in de woonkamer cocoonen met de kachel aan. Een gezellig knisperend vuurtje op de achtergrond terwijl ik een boek aan het lezen ben? Ja, graag!

Glaasje wijn erbij en ik ben helemaal in mijn element. Zeker als we op zaterdag en zondag in de ochtend nog het nodige geklust hebben is dit een perfecte manier van ontspannen.

Nu is Frank bij ons diegene die meestal de kachel aanmaakt en het openhaardhout erop blijft gooien gedurende de tijd dat we hem laten branden.

Maar om de vraag ‘hoeveel hout stook je per avond’ te kunnen beantwoorden heb ik zelf ook regelmatig meegekeken. Het hangt namelijk nogal veel af van het type hout dat je gebruikt.

Bestel hier je haardhout online

Welk hout gebruik je en hoelang brandt dit hout dan?

Er zijn ongelooflijk veel soorten hout voor de houtkachel verkrijgbaar. Wij hebben momenteel nog hout liggen dat hier nog in de dierenweide lag onder een laag plastic.

En hout van een paar bomen die rondom de vijver stonden waar we afgelopen jaar met onze tuinverbouwing afscheid van hebben genomen.

Dat is niet het allerbeste hout natuurlijk, het heeft jaren liggen verpieteren op de grond waardoor het niet zo goed gedroogd is. En het hout van de fruitbomen die we zelf verwijderd hebben ligt pas net te drogen in onze nieuwe cortenstalen houtopslag.

Dit hout moet relatief lang drogen dus kunnen we nog niet gebruiken. Het is overigens wel mooi hout om te stoken!

Vooralsnog hebben we nog wat oud hout liggen dat in ons tuinhuis heeft gelegen in het oude huis. Het ligt nu in onze loods bij het nieuwe huis.

Dat is heel goed gedroogd, maar zijn wel weer kleine stukjes of restjes van klusprojecten. Dat kunnen we prima opmaken als we gaan stoken, het is alleen lastig om iets te roepen over hoeveel hout je dan per avond stookt.

We hebben momenteel hardhout en zachthout liggen dat we een beetje door elkaar gebruiken.

houtkachel, hoeveel hout stook je?

De houtkachel aan voor een paar uurtjes?

Als we de houtkachel echt maar voor een paar uurtjes stoken op een avond, dan kiezen we voor een zachte houtsoort, zoals berken of elzenhout. Dit hout brandt makkelijker en sneller.

Je hebt dus heel snel een mooi vuurtje te pakken, maar moet relatief sneller weer opstaan om een nieuw houtblok te pakken voor op de houtkachel. Het voordeel ervan is wel weer dat je -als je na een paar uurtjes naar bed gaat- redelijk snel de houtkachel alleen kan laten omdat het hout opgebrand is.

Wanneer gebruik je hardhout in je houtkachel en hoeveel hout stook je dan per avond?

Gaan we voor een langere dag stoken omdat we bijvoorbeeld op zondag in de middag de openhaard al aan doen dan kiezen we liever voor hardhout.

Hier doe je namelijk veel langer mee. Als het eenmaal op de houtkachel ligt dan heb je er een tijdje geen omkijken meer naar.

Mits je een goed brandend vuurtje hebt tenminste want je kachel moet al wel goed warm zijn om een flink hardhouten blok lekker te laten branden. Hardere houtsoorten zijn bijvoorbeeld eikenhout, beukenhout en essenhout.

Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok 😉 .

hoeveel hout stook je per avond

Kies het juiste hout voor de juiste beleving

Naast de branduren die een bepaald soort hout geeft is ook de beleving die een bepaalde houtsoort geeft van belang.

Hardhout geeft een intensere warmte af. Heel handig als je een grote ruimte wilt verwarmen bijvoorbeeld. Maar stel dat je bijvoorbeeld een openhaard hebt in je slaapkamer zoals je hierboven ziet. Lekker romantisch!

Maar het is dan niet zo prettig als deze heel hard brandt en heel warm wordt. Je wilt dan eigenlijk juist een klein gezellig knisperend vuurtje hebben. Zodat de ruimte later in de avond niet te warm is, dat slaapt heel onprettig. In dit geval kan je misschien wel beter kijken naar een eco vriendelijke manier van stoken.

Houtkachel in de keuken stoken

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een houtkachel in de keuken. Ik zou heel graag (na onze grote verbouwing) nog eens een hangende haard willen bij de eettafel.

Ik vind zo’n vuurtje zo gezellig als je zit te borrelen met vrienden bijvoorbeeld. Maar ook dan kan het snel weer te warm zijn, dus ook hier zou ik eerder kiezen voor zachthout en rustig branden.

Zoals je ziet is hoeveel hout je stookt per avond afhankelijk van diverse factoren. Welke houtsoort branden jullie het liefste? Of ben jij helemaal niet van de houtkachel maar kies je eerder voor pellets of een gaskachel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven