Hoeveel kinderbijslag krijg je en waar is dat van afhankelijk? Bereken hier je kinderbijslag

Kinderen zijn fantastisch, maar man o man, wat zijn ze duur. Gelukkig draagt de overheid ook zijn steentje bij als het gaat om de kinderbijslag. Maar hoeveel kinderbijslag kan je nu eigenlijk precies verwachten? Meer daarover lees je in dit artikel!

hoeveel kinderbijslag

Hoeveel kinderbijslag krijg je eigenlijk?

Zoals gezegd betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind in de vorm van kinderbijslag. Dat is fijn natuurlijk. Hoeveel kinderbijslag je ontvangt is afhankelijk van een tweetal factoren.

  • Hoeveel kinderen heb je
  • De leeftijd van je kinderen

Hoeveel kinderbijslag je krijgt hangt – in tegenstelling tot wat veel mensen denken- niet af van het inkomen van de ouders. Wél veranderd zo nu en dan de hoogte van het bedrag. Zo zijn ook per 1 juli 2018 de bedragen weer aangepast (iets gestegen).

Wie krijgt er in Nederland kinderbijslag?

Vrijwel iedereen die in Nederland woont of werkt en kinderen, stief- en soms pleegkinderen onder de 18 jaar heeft, krijgt deze bijdrage van de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Hou er rekening mee dat een pleegvergoeding ervoor kan zorgen dat er geen kinderbijslag meer vergoed wordt.

Wil je meer weten over hoeveel kinderbijslag je krijgt, hoe je deze berekent en aanvraagt, lees dan verder.

Kinderbijslag aanvragen, hoe gaat dat ?

Als ouder kan je een beroep doen op de kinderbijslag. In sommige gevallen zelfs als je kind in het buitenland woont. Zodra je je eerste kind aangeeft bij de gemeente, geeft deze de geboorte van je kind door aan de SVB. Na ongeveer 2 tot 4 weken krijg je dan een brief van de SVB, waarna je de kinderbijslag kunt aanvragen op de site of via een formulier van de SVB.

Bij een volgende kind dat in Nederland is geboren hoef je niets meer te doen als je al kinderbijslag ontvangt. Hoeveel kinderbijslag je dan krijgt wordt automatisch aangepast door de SVB en je ontvangt een brief waarin het nieuwe bedrag staat. Handig!

Let op, in de volgende gevallen moet je zélf de geboorte doorgeven aan SVB:

  • Als je kind niet in Nederland geboren is
  • Als je in het buitenland woont
  • Als je je kind niet binnen 1 maand hebt aangegeven bij de gemeente
  • Wanneer je met je kind in Nederland komt wonen / werken
  • Bij adoptie van een kind

Hoeveel kinderbijslag ontvang ik en met welke leeftijden veranderd het bedrag?

Het hangt van de leeftijd van je kind af en van waar je kind woont, hoeveel kinderbijslag je ontvangt.

Als je kind 6 jaar wordt, krijg je het eerstvolgende kwartaal meer kinderbijslag. Het bedrag gaat opnieuw omhoog zodra je kind 12 jaar is geworden. Heb je een kind tussen de 3 en 18 jaar, dat niet bij je thuis woont door bijvoorbeeld een handicap, dan brengt dat hoge kosten met zich mee. In zo’n situatie is het soms mogelijk een dubbele kinderbijslag aan te vragen. Heeft je kind van 16 of 17 een bijbaan, dan kunnen de verdiensten invloed hebben op hoeveel kinderbijslag je nog ontvangt.

De kinderbijslag berekenen en controleren

Wil je met 1 druk op de knop zien hoeveel kinderbijslag je per kwartaal ontvangt bij 1 of meer kinderen? Op berekenen.nl vind je een handige online tool voor een proefberekening, waarbij je alleen maar het jaar en de leeftijd van je kinderen hoeft door te geven. De kinderbijslag rekenmodule doet vervolgens de rest. Zo kan je direct zien hoeveel je teveel betaalde kinderbijslag terug moet betalen en op hoeveel geld je recht hebt.

Wanneer heb ik voor het eerst recht op kinderbijslag?

Dat hangt af van de geboortedatum van je kind. Is je kind geboren in bijvoorbeeld het tweede kwartaal, maar niet op de eerste dag van het tweede kwartaal? Dan ontvang je over het tweede kwartaal nog geen kinderbijslag. De eerste kinderbijslag die je dan ontvangt is pas over het derde kwartaal. En die ontvang je dan ook pas als dit derde kwartaal voorbij is. Lang wachten dus.

Voorbeeld: Je kind is geboren op 5 april. Dan ontvang je pas begin van het vierde kwartaal (1 oktober) je kinderbijslag over het derde kwartaal.

Voorbeeld: Je kind is geboren op 1 april. Dan ontvang je ook het tweede kwartaal al kinderbijslag. Hoeveel kinderbijslag je dan ontvangt dat weet je inmiddels en deze ontvang je dan begin juni (begin derde kwartaal).

Waarvoor gebruik je de kinderbijslag?

Wanneer krijg je de kinderbijslag uitbetaald?

In principe wordt ieder kwartaal dus de kinderbijslag betaald. De uitbetaling vind achteraf plaats, dat wil zeggen dat begin januari gestart wordt met de uitbetaling van het kwartaal ervoor. En we kunnen hierin zelfs nog specifieker zijn. In 2018 hebben we al drie keer de kinderbijslag betaald gekregen en staat er nog één uitbetaling op de planning:

  • 2 januari 2018: kinderbijslag over het vierde kwartaal 2017
  • 3 april 2018: kinderbijslag over het eerste kwartaal 2018
  • 2 juli 2018: kinderbijslag over het tweede kwartaal 2018
  • 1 oktober 2018: kinderbijslag over het derde kwartaal 2018

De uitbetaling van kinderbijslag van het laatste kwartaal van 2018 vindt dus pas plaats in 2019.

Het is overigens wel zo dat de banken verplicht zijn om de uitbetaling van de kinderbijslag direct op dezelfde dag door te voeren. Alléén het tijdstip kan per bank verschillen.

Shutterstock foto door Victoria 1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven