Hoeveel schoenen heeft de Nederlandse vrouw gemiddeld?

Tijdens onze verhuizing vorig jaar werd ik weer eens geconfronteerd met de enorme collectie schoenen die ik heb. Ze moesten natuurlijk eigenlijk allemaal mee naar het nieuwe huis, terwijl er aardig wat exemplaren bij zitten die ik nooit meer draag. Ik blijk overigens niet de enige te zijn met deze fêtisj. Weet jij hoeveel schoenen de Nederlandse vrouw gemiddeld in haar kast heeft staan? En hoeveel schoenen mannen gemiddeld hebben? Ik inmiddels wel, en jij na het lezen van dit blog ook!

Hoeveel schoenen heeft de Nederlandse vrouw gemiddeld?

Uit onderzoek* is gebleken dat maarliefst 41% van de vrouwen in Nederland meer dan 15 paar in haar schoenenkast heeft staan. Dit gaat dan van Veja sneakers tot aan cowboylaarzen en van stevige stappers tot lieflijke sandalen voor de zomer natuurlijk, alles telt mee. Ik weet in ieder geval zeker dat ik dat gemiddelde omhoog krik, maar daarover hieronder meer. 58% van de vrouwen heeft overigens meer dan 10 paar schoenen in de kast staan. Het antwoord op de vraag hoeveel schoenen we gemiddeld hebben is nu dus wel helder, maar er zijn ook nog andere vragen.

Worden alle schoenen gedragen?

Een van de direct daaropvolgende vragen is natuurlijk hoeveel van deze schoenen er ook daadwerkelijk worden gedragen? Je kan wel 15 paar in de kast hebben staan, maar draag je ze ook allemaal? Dat is een heel andere vraag natuurlijk. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat veel vrouwen lang niet al hun schoenen ook daadwerkelijk dragen. Een behoorlijk deel, ongeveer 30% van deze hoeveelheid schoenen blijkt namelijk ongedragen in de kast te staan. Deze stofhappende exemplaren staan in de kast omdat ze toch niet zo heel lekker blijken te zitten of omdat ze heel moeilijk te combineren zijn onder een outfit.

hoeveel schoenen heeft Nederlandse vrouw gemiddeld
Stockfoto van verschillende soorten schoenen bij vrouw door Look Studio

Been there, done that momentje; heel veel schoenen verstoffen

Oh wat confronterend is dit onderzoek! Ik voel een ‘been there done that’ momentje opkomen. Voordat ik hieronder uit de doeken ga doen hoeveel schoenen ik precies heb, kan ik je in ieder geval vast op voorhand doorgeven dat ik ze zeker niet allemaal meer draag. Hoeveel er dat precies zijn, dat zal ik ook even uittellen voor je. Gewoon voor de gein. Maar feit is dat ik ondanks onderstaande lijst toch alweer hele leuke leuke python enkellaarsjes gezien heb van DL sport én ik eigenlijk nog een paar Dad sneakers op mijn lijstje heb staan. Liefst comfortabele zwarte.

Hoeveel schoenen ik heb? Nou… dit is mijn lijstje

 • Slippers: 3x (draag ik de hele zomer)
 • Sportschoenen: 2x
 • Wandelschoenen: 2x
 • Klompen: 1x (voor bij de varkens en geiten)
 • Uggs: 1x
 • Sandalen: 2x
 • Sneakers: 6x
 • Laarzen/laarsjes: 16x (hoog en enkelhoog)
 • Motorlaarzen: 1x
 • Schoenen: 12x (open en dicht, met hak en zonder hak)

Totaal: 45 stuks…

In my defence over deze hoeveelheid schoenen

Ik schrik zelf een beetje van de hoeveelheid schoenen die ik heb staan. Bizar gewoon. Maar nog even dit: deze collectie stappers zijn ‘het resultaat’ van jarenlang verzamelen. Als volwassene groei je er immers niet meer uit, toch? Dus als je er een beetje zuinig op bent dan kan je er echt jaren mee doen. Sterker nog, ik heb er exemplaren tussen zitten die al meer dan 10 jaar in mijn bezit zijn.

Van bovenstaande exemplaren zijn er overigens ook aardig wat die niet tot mijn dagelijkse collectie behoren. Er zijn er zelfs die in die 10 jaar tijd misschien maar tweemaal gedragen zijn. Toch kan ik ze niet wegdoen. Ik heb echt een heel aantal toffe schoenen staan die ik maar een paar keer gedragen heb omdat er bijvoorbeeld mega hakken onder zitten waar ik nu niet meer fijn op loop. Of omdat ze helemaal vol met glitters zitten (mijn heuse kerst/oud en nieuw schoenen).

Hoeveel schoenen ik daadwerkelijk niet meer draag? Ik denk zeker 25-30 stuks ervan. Deze zou ik natuurlijk allemaal weg kunnen doen, maar ik ben bang dat ik dan op een gegeven moment graag een keer een aparte schoen aan wil onder een specifieke outfit en dat ik hem dan ineens niet meer kan vinden. Zou zonde zijn toch?

Ik bewaar ze gewoon voor als mijn meisje straks ook maat 39 heeft. Dan heeft zij al lekker een hele verzamelijk hakken een hippe schoenen om mee op stap te gaan 😉 .

Nu de hamvraag: hoeveel schoenen heb jij? Eerlijk zijn hè!

Nog even dit; de aantallen schoenen van mannen

Nu weet je hoe het zit bij vrouwen met de aantallen maar hoeveel schoenen mannen in hun schoenenkast hebben staan is natuurlijk ook leuk om hier even tegenover te zetten. Onder mannen is het percentage met een grote schoenencollectie veel kleiner. ‘Slechts’ 16% van de mannen bezit namelijk meer dan 15 paar. Persoonlijk denk ik dat Frank hier overigens ook wel aan komt hoor. Bij mannen blijkt echter dat het deel gebruikte schoenen veel groter is dan bij vrouwen. Zo laten zijn (56% van de mannen) namelijk maar 2 paar schoenen ongebruikt in de kast staan.

Weetje: wanneer de onderzoeksresultaten worden doorgerekend naar de gehele bevolking, betekent dit dat Nederland minstens 4 miljoen ongebruikte schoenen telt (!). Eigenlijk mooi om deze bijvoorbeeld naar de kringloop te brengen zodat de tweedehands spullen weer een mooi nieuw leven krijgen.

ps. Het onderzoek* is gedaan door Dresscode.nl, dat ruim 5.400 Nederlanders ondervroeg naar hun koopgedrag op het gebied van schoenen.

1 gedachte over “Hoeveel schoenen heeft de Nederlandse vrouw gemiddeld?”

 1. Wow, dan span je zeker de troon met jouw aantal schoenen. Ik kom in de buurt met mijn 22, maar ik draag ze dan ook niet allemaal.

  Anne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven