Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Misschien wel minder dan je denkt!

Een van de vragen waar wij momenteel mee worstelen is hoeveel slaap heeft een kind nodig? Wij leven zelf nogal laat zeg maar. Daarmee bedoel ik dat we niet standaard om 17.00 eten, maar dat het al een mazzel is als we om 18.00 aan tafel zitten. Meestal is het zelfs later.

Dat betekent ook dat de avond ‘laat’ begint, maar daar tegenover staat natuurlijk dat de dag lang is. De kids kunnen na school nog lekker spelen en we zetten het avondritueel pas in na 19.00, als we klaar zijn met eten.

Slaapklets voor kleuters, Jolinda testte het naar alle tevredenheid!

Hoeveel slaap heeft een kind nodig ?

Met een dochter van 7 en een zoon van 11 is dat op zich nog goed te doen, alhoewel dochterlief pas tussen 19.30 en 20.00 naar bed toe gaat, wat wellicht wat aan de late kant is voor haar leeftijd. Toch lijkt zij hier totaal geen last van te hebben en staat ze meestal op met een zonnig humeur. Zoonlief ging standaard om 21.00 naar bed maar heeft inmiddels bij ons ‘ontfutselt’ dat hij om 21.30 naar bed mag. Toch twijfel ik heel erg of dat dat niet te laat is. Vandaar onderzoek naar de vraag ‘hoeveel slaap heeft een kind nodig ?’

hoeveel slaap heeft een kind nodig

Structureel slaaptekort?

Aangezien we tegenwoordig weer wat meer escalaties hebben in huis vraag ik me af of dat het te maken kan hebben met een soort van structureel slaaptekort. Zou zoonlief door te weinig slaap misschien sneller geïrriteerd zijn en boos worden? Of is het gewoon de periode in zijn leven waar hij nu doorheen gaat? Natuurlijk mag hij gewoon zijn puberteit hebben, net als ieder ander kind. Maar als dit komt omdat wij hem teveel vrijheden geven of gewoon geen slimme keuzes maken, dan is dat ook handige achtergrond informatie.

We hebben dan ook afgesproken dat hij weer eventjes om 21.00 naar bed gaat om te kijken of dat helpt. Maar je voelt hem al aankomen… dat helpt niet, het lijkt zelfs eerder averechts te werken omdat hij zich gestraft voelt. Vragen als ‘waarom moeten jullie je altijd iets aantrekken van andere mensen’ tot ‘ik krijg altijd straf van jullie, waarom?’ zijn hier dagelijks aan de orde. Wij voelen dit zelf niet zo, maar ik snap dat dit voor hem wel een dingetje is.

De vraag is alleen… hoe gaan we hier mee om?

Slaapproblemen kind, hoe ga je daar mee om?

Hoeveel slaap heeft een kind nodig volgens onderzoek

Zoek je op google op hoeveel slaap heeft een kind nodig, dan kom je redelijk veel dezelfde uitgangspunten tegen. Met een 30 minuten verschil her en der. Een van de uitgangspunten is dat een kind van 6 jaar oud om 19.00 naar bed gaat en dat er ieder jaar 15 minuten tot 20 minuten bijkomt. Maar als ik dat doorreken, dan ga je met je 11e jaar wel heel vroeg naar bed 😉 .

Teveel slaap is niet goed

In andere staatjes kom je ook wel tegen dat een kind van 11 rond 21.00 naar bed hoort te gaan, wat voor mij als een prima tijd klinkt. Toch blijkt uit onderzoek ook weer dat teveel slaap voor een kind óók niet goed is. Kinderen tussen de 10 en 12 jaar presteren het beste als ze tussen de 9 en 9,5 uur slaap per nacht krijgen, zo blijkt uit dit onderzoek. Tussen de 12 en 16 jaar hebben ze aan 8 tot 8,5 uur voldoende en daarboven (16 tot 18 jaar) levert 7 uur slaap blijkbaar de beste resultaten op.

Dus wat doen we nu? Toch maar terug naar 21.30 op zijn 11e jaar?

Hoeveel slaap heeft een kind nodig denk jij? Hoe gaan jullie hier mee om en wat is jouw raad aan ons, ik wil het graag weten!

Update: Inmiddels is de 11-jarige 13 en gaat hij nog steeds om 21.30 naar bed. Gek genoeg lijkt dat nu (nog steeds) een prima tijd te zijn. Alhoewel het ook regelmatig 22.00 is omdat hij pas om 21.30 gaat douchen bijvoorbeeld.

Duidelijk is overigens wel dat hij tegenwoordig uitgeslapen aan het ontbijt zit. Dus die bedtijd… die zit wel snor. Eventuele escalaties die er nu zijn, die hebben meer met het gamen te maken 😛 .

Andere interessante artikelen over dit onderwerp vind je hier:

 

4 REACTIES

 1. Beide jongens (4 en bijna 7) gaan hier tussen 19.00-19.30 uur naar bed. Standaard, zonder gezeur. Vooral de oudste is altijd een echte slaper geweest.
  Ik denk dat je zelf prima in kunt schatten wat een goede bedtijd is. Ik heb ooit een kind in groep 3 gehaast dure pas 21.30-22.00 naar bed ging….. je merkte (natuurlijk!) aan alles dat dat niet goed was. :-O
  Het ene kind heeft minder slaap nodig dan de ander, maar je kunt ook overdrijven -zoals ik net beschreef 😉

  • Zeker waar dat je dat kan merken Jose, alleen ‘ons’ probleem is eigenlijk dat we het niet zeker weten… 🙁 het lijkt erop dat hij er ‘s avonds geen last van heft, maar op het moment komt hij ook lastig ‘s ochtends uit bed. Kan natuurlijk ook winter-time zijn 😉 Ik heb er zelf ook een hekel aan!

 2. Hier een anderhalf jarige die ook vaak om 20uur pas naar bed gaat.
  Weet niet of dat goed is.. Maar aan de andere kant.. ze wordt pas om 8 uur ook weer wakker dus slaapt dan (kijk even niet naar de inslaap-tijd) 12 uur.. Genoeg toch?

  Hoe dat later gaat? Geen idee.. Zal vast veranderen met schooltijd en dergelijke.
  Moeilijk punt wel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here