Haal alles uit je nacht en doe de test om te zien hoe je je nachtrust verbetert

Het kan een hele zoekactie zijn naar jouw ultieme nachtrust. Want hoeveel uur slaap heb je eigenlijk nodig? Er wordt wel geroepen dat je gemiddeld 7,5 – 8 uur slaap nodig hebt, maar dit geldt niet voor iedereen. De een ‘doet’ het beter op wat minder slaap terwijl de ander met een nachtrust van 8 uur nog niet voldoende uitgerust is.

Niet alleen de uren die je met je ogen dicht op bed ligt zijn belangrijk. Ook de manier waarop je slaapt en je slaapbehoeftes zijn van belang om in de ochtend fris en uitgeslapen aan de dag te kunnen beginnen.

En wist je dat jouw manier van slapen en je behoeftes aan slaap ook veranderen in de loop van je leven? Zo hebben kinderen natuurlijk meer slaap nodig dan pubers en volwassenen. Maar als volwassene kan je slaapbehoefte ook veranderen door veranderingen in je lichaam.

Als gevolg hiervan kan ook de behoefte aan een matras veranderen. Neem onderstaande voorbeelden van mij maar eens door, wie weet herken je sommige signalen.

hoeveel uur slaap heb je nodig? Doe de test
Stockfoto van slapende vrouw door Prostock-studio

Hoeveel uur slaap heb je nodig en hoe verbeter je je nachtrust?

Laten we even beginnen met het aantal uren slaap dat je nodig hebt en de manier waarop je voor jezelf kan bepalen of je genoeg slaap krijgt gedurende je nachtrust.

Op deze manier testte ik hoeveel uur slaap ik nodig heb

Eigenlijk is het heel simpel om te bepalen hoeveel uur slaap jij eigenlijk nodig hebt, gewoon door het uit te proberen. Een online test doen om te kijken of je genoeg slaapt gaat natuurlijk niet.

Maar de manier waarop ik heb gemerkt hoeveel slaap ik dagelijks nodig heb is door het letterlijk zelf uit te proberen. Wat voel ik als ik 6 uur per nacht slaap en wat als ik extra uren maak? Ben ik dan daadwerkelijk meer uitgerust en fit (uitgaande van een goed matras natuurlijk).

Iedere nacht bestaat uit 5 slaapcycli van lichte slaap, diepe slaap en droomslaap. En iedere cyclus duurt ongeveer 90 minuten. Maar omdat iedereen anders is zijn ook onze slaapbehoeftes anders. Zo probeerde ik het uit:

  • Start bij het bepalen van het tijdstip waarop je moet opstaan, bijvoorbeeld om 07.00
  • Met een gemiddelde slaaptijd van 7,5 uur zou je dan dus om 23.30 op bed moeten liggen
  • Doe dit 10 dagen en ‘voel’ in de ochtend of je uitgerust bent. Na ongeveer 10 dagen kun je conclusies gaan trekken

Word je iedere ochtend vanzelf wakker rond de tijd dat je wekker staat? Dan kun je er vanuit gaan dat je op de juiste tijd naar bed gaat en dus genoeg hebt aan 7,5 uur slaap. Ben je in de ochtend niet wakker te krijgen, dan weet je zeker dat je te laat naar bed gaat en meer dan 7,5 uur slaap nodig hebt. In dat geval probeer je de volgende 10 dagen een half uurtje eerder naar bed te gaan. Zo herhaal je voor jezelf mijn test en kun je uiteindelijk goed beoordelen hoeveel uur slaap jij daadwerkelijk nodig hebt.

Niet alleen het aantal uren dat je slaapt is belangrijk, ook de manier waarop je slaapt als je eenmaal in bed ligt telt. Een passend matras kan daarbij helpen, dus luister goed naar je eigen lichaam.

Waar heeft je lichaam behoefte aan tijdens het slapen? Luister naar je lichaamssignalen!

Ik kan me nog wel herinneren dat ik het 10 jaar geleden altijd fijn vond om tegen Frank aan te kruipen. Ik was een ijsklontje in bed en hij een kacheltje. Heerlijk om mezelf aan te warmen! En ook als de kinderen er bij kwamen en tegen me aan kropen was er niets aan de hand, gezellig juist.

Totdat ik in de vervroegde overgang kwam. Ik begon enorm te transpireren in de nachten. Ook nu heb ik het nog steeds heel snel warm in bed. Ik ben veranderd in een kacheltje. Het liefste raak ik dan ook niemand aan als ik lig te slapen. Hoe warmer ik het krijg des te sneller ik wakker word en dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor mijn slaap. Want ook al slaap ik voldoende uren, als ik steeds wakker word en onrustig slaap, dan komt dit de kwaliteit van mijn nachtrust niet ten goede. Zo word ik alsnog niet uitgerust wakker. De keuze van een matras kan invloed uitoefenen op je temperatuur ’s nachts, dat heb ik nooit geweten.

Daarnaast ben ik een rugslaper en sinds kort weet ik pas dat ik dan qua ondersteuning een andere matrasbehoefte heb dan Frank, die een zijslaper is. Wist jij dat? Bij het doen van de matraswijzer van Swiss Sense ben ik daar achter gekomen. En ook dat er keuzes zijn qua matras als je last hebt van een allergie, dat is dan weer goed om te weten voor Lotte.

Slaap jij niet helemaal lekker? Dan kan het zomaar zo zijn dat je niet op het (voor jou) juiste matras ligt. Probeer deze matraswijzer en kom erachter welk type matras voor jou ideaal is..

Verandering van slaapbehoeftes

Als je goed luistert naar je lichaam en leert je lichaamssignalen te herkennen kun je ook jouw eigen slaapbehoeftes goed vervullen. Vroeger schakelde ik bijvoorbeeld altijd af door middel van een kop thee en een boek net voordat ik naar bed ging. Nu ga ik liever nog even bewegen voor het slapen gaan door nog een wandeling met de hond te maken en werk ik nog wat in mijn bulletjournal. Dat vormt samen met het juiste matras voor mij de basis van een goede en ongestoorde nachtrust.

Heb jij slaaprituelen waarbij je goed kan afschakelen? Dan is het testen van hoeveel uur slaap je nodig hebt een eitje! Juist bij de grootste veranderingen in je leven is het belangrijk om te kijken naar je slaapbehoeftes. Want met kleine kinderen in huis of pubers die op stap gaan ben je gegarandeerd van slaaptekort. En wat als je niet in slaap kan komen omdat je het zo koud hebt? Zorg dus dat je in je basisbehoeftes in ieder geval goed voorzien bent om in de ochtend uitgerust wakker te worden. Zijn jouw matras, kussen en dekbed op je persoonlijke behoeftes afgestemd? Dan zorg jij in de basis voor een goede nachtrust. En dan kan je zelfs zo nu en dan wat uurtjes slaap missen door een gezellig feestje of kleine kinderen 😉 .

In samenwerking met Swiss Sense

1 gedachte over “Haal alles uit je nacht en doe de test om te zien hoe je je nachtrust verbetert”

  1. Avatar foto
    Hoeveel slaap heb je nodig als tiener

    Tieners die tussen de 12 en 16 jaar moeten 8 tot 10 uur per dag slapen. De meeste jongeren vanaf 12 jaar hebben 9 uur slaap nodig per nacht. Je kunt als puber van 12 tot 15 jaar het beste tussen 21:00 en 21:30 naar bed gaan. Als je 15-17 jaar bent tussen 21:30 en 22:00. Je slaapt dus als tiener meer dan volwassenen omdat het lichaam in ontwikkeling is en omdat erop deze leeftijd veel informatie door middel van slaap als herinnering moet worden weggeschreven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven