Hoezo op het strafstoeltje? Is dat de beste methode?

Heb je duidelijke regels en lapt je kind die aan zijn laars, dan moet hij op het strafstoeltje! Is dit nu de beste methode om je kind te leren gehoorzamen of zijn er andere manieren om je kind in het gareel te houden?

Opvoeden zonder straf kan dat wel?

strafstoeltjeIn onze jeugd had niemand er iets op tegen om straf uit te delen. Overtrad je de regels dan moest je de klas of de kamer uit. Als je berouw had van je daden, dan mocht je weer binnen komen. Men was ervan overtuigd dat het goed was om de wil van je kind te breken. Het strafstoeltje is eigenlijk een vergelijkbare maatregel als het buiten op de deurmat of je kind in de hoek zetten. Het maakte ons gedwee en volgzaam, zodra een volwassene zijn stem verhief.

Waarom is het strafstoeltje zo populair (bij ons ouders)?

Tegenwoordig willen we geen autoritaire ouder meer zijn, die met gezag en macht opvoedt. We zoeken naar de juiste mix van respect voor gezag en respect voor de inbreng van je kind. Steeds meer ouders onderhandelen met peuters. Maar krijgen peuters te veel keuze mogelijkheden en te weinig grenzen, dan ontaarden ze in tirannieke monsters. Daarom hoor je een roep om herstel van autoriteit en is het strafstoeltje zo populair. Het vereist echter een consequent volhouden, iets waar de meeste ouders nogal moeite mee hebben. Niet zo gek, want hoe vaker je het strafstoeltje inzet, des te minder effect heeft het. Aan het eind van de dag heeft je kind tig keer op de strafstoel gezeten. Daar word je niet vrolijk van. Het ondermijnt je relatie met je kind èn de sfeer in huis wordt er niet gezelliger op. Straf heeft het meeste effect als je het schaars gebruikt.

Wistjedat…

iedere peuter zich aan drie belangrijke regels kan houden. Stel dus die drie regels thuis vast en neem de tijd om die regels te trainen. Spreek een duidelijk teken af, wanneer er wel direct geluisterd moet worden. Denk aan jouw opgeheven wijsvinger of zeg 1..2..3 en bij 3 wordt er geluisterd. Gebruik dit teken niet te pas en te onpas, want dan verliest het aan kracht.

Ben je op zoek naar een aanpak, waarbij jouw grenzen gehonoreerd worden, terwijl je toch ook oog hebt voor de behoeften van je kind? Schrijf je in voor de workshop Opvoeden zonder straf of de favoriete workshop ‘Als je kind niet luistert’ bij de Opvoeddesk in Laren!

Meer lezen van de opvoeddesk? Kijk hier!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven