Resistente hoofdluis… met je handen in je haar!

Gatver, ik krijg er de kriebels van! Gisteren was het nog op het nieuws… de hoofdluis is resistent aan het worden! Hij wordt ook wel de Super Hoofdluis genoemd en is onderweg vanuit de VS…. IEKS!

hoofdluis

Vertel, ben jij al eens geconfronteerd met hoofdluis in je gezin? En ga je dan als een dolle alle knuffels, dekbedden en jassen en dergelijke uitwassen? Vroeger werd verteld dat dat noodzaak was, maar dat blijkt een broodje aap verhaal te zijn. Laat je dus niet gek maken om het huis door te stuiven en alles iedere keer maar weer helemaal clean te krijgen want het doet niets. Behalve dan dat je misschien tóch net wat lekkerder slaapt als je weet dat de boel net schoon op bed ligt, in plaats van dat je moet denken dat de hoofdluis ook misschien op jouw kussen ligt te slapen 😉 .

Hoofdluis resistent, hoe kan dat?

Nou ja, heel simpel eigenlijk. Als er ergens hoofdluis geconstateerd wordt, dan gaat iedereen die ervan weet als een malle naar de winkel om rommel te halen. Haren wassen, kammen, weer wassen etcetera. En het werkt! Behalve dan bij een paar hoofdluizen die tóch niet dood zijn gegaan en langzaam hun heil ergens anders zoeken. Die maken weer baby hoofdluisjes met elkaar en guess what? JUIST! Allemaal resistent tegen datzelfde middel, want papa en mama hoofdluis hadden er ook geen last van.

Het veelvuldig gebruik van luizenshampoo blijkt dus niet veel effect meer te hebben. Het advies luidt dan ook kammen, kammen en nog eens kammen. Zo, daar word je niet blij van hè. Gewoon de haren kammen zonder dat er hoofdluis in zit vind mijn dochter al een crime, laat staan dat ik haar haren iedere dag (liefst 2maal daags) zou moeten kammen met een luizenkam… ik hoor de ruzies nu al ontstaan 🙁 .

Gelukkig ben ik nog niet met het slechte nieuws geconfronteerd. De hoofdluis heeft vooralsnog het hoofd van mijn dochter niet ontdekt, maar zelf krijg ik al enorme jeuk, alleen al omdat ik jullie even op de hoogte wil stellen van dit resistente monstertje die onze levens tot een ware hel maakt als hij in de buurt komt! Klinkt vst herkenbaar. Als je over die krengen praat dan is het net alsof je ze al voelt lopen, haha.

Eerder al verscheen er een blog bij ons over de bestrijding van hoofdluizen, maar dan met natuurlijke middelen tegen hoofdluis. Eerlijk gezegd weet ik niet of dat deze middeltjes nu nog zouden helpen, maar je kan er wellicht even naar informeren als je ze graag op een natuurvriendelijke manier te lijf wilt gaan.

Is de hoofdluis eenmaal geconstateerd dan zouden middeltjes met dimeticon nog wel willen helpen aangezien een hoofdluis hier niet resistent tegen kán worden. Hoe dat kan? Geen idee, maar what the hell, eigenlijk interesseert dat me ook niet. Even googlen geeft in ieder geval wat fimpjes die een duidelijke instructie geven over hoe je het beste zo’n product gebruikt. Onderstaande filmpje heb ik willekeurig gekozen voor je, maar geeft in ieder geval een goed beeld.

Het blijft een put werk, het luisvrij maken van het hoofd van je kind. Dus voorkomen is altijd nog beter dan genezen, zo luidt dat spreekwoord toch? Misschien heb je er al eens van gehoord… luizen gedijen het beste op een schone hoofdhuid. Dus niet te vaak wassen (is toch al niet goed voor je haar) en lekker veel gel of schuim in de haren van je kind smeren zorgt er in ieder geval voor dat de hoofdluis het niet al te goed naar zijn zin heeft.

Weetjes over hoofdluis

  • Meisjes hebben er meer last van dan jongens. Dit heeft alles te maken met het lange haar dat veel meisjes hebben, waardoor ze een warmer hoofd hebben, daar houden luizen van, hoe warmer hoe beter.
  • Draag lang haar in een knot zodat de hoofdluis niet snel over kan lopen, een luis kan namelijk in een minuut 30 cm. overbruggen! Samen een selfie maken is er niet meer bij 😉 .
  • Een vrouwen luis hoeft maar één keer te paren. Ze slaat het sperma op en kan daardoor dag na dag weer nieuwe eitjes leggen. Yagh!
  • Hoofdluis heeft continue vocht nodig en moet 5x per dag ‘drinken’. Doen ze dat niet, dan kunnen ze maar 48 uur blijven leven en zijn ze al snel zo verzwakt dat ze zich niet kunnen voortplanten (vandaar het broodje aap verhaal van hierboven).

Heb jij nog tips tegen hoofdluis waar je zelf gebruikt van maakt en waarvan je weet dat het echt helpt?

3 gedachten over “Resistente hoofdluis… met je handen in je haar!”

  1. Pingback: Luizen behandelen of béter nog, luizen voorkomen, hoe doe je dat?

  2. OH man, wij hebben hier vorig jaar luizen gehad. Volgens mij waren ze toen ook al resistent. Meerdere middelen geprobeerd en uiteindelijk hielp toen ook al alleen kammen… Bah!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven