Hoe overleef je de decembermaand met een hoogsensitief kind?

Het is weer zover, Sinterklaas is in het land en viert bijna zijn verjaardag. Een periode vol gezelligheid breekt aan met cadeautjes, surprises en gedichten. En wat te denken van al dat lekkers?! Voorheen werd ik dolgelukkig zodra de enorme bergen chocoladeletters, marsepeinen varkentjes en pepernoten in de winkels lagen. Maar sinds ik moeder ben ligt het nét even anders. Onze middelste is namelijk hoogsensitief, en laat dit nou geen ideale combinatie zijn met het hele Sint en Piet gebeuren. Wij kunnen inmiddels ons hoogsensitief kind helpen om -zonder veel kleerscheuren- door deze maand heen te komen. Heb jij ook een overgevoelig kind in huis? Dan werken deze tips voor jullie misschien ook!

hoogsensitief kind helpen

Zeurpietje of ‘gewoon’ gevoelig?

Als peuter was ze al gevoeliger dan andere kinderen, onze inmiddels 8 jaar oude dochter. Zo kon ze ontroostbaar zijn om de kleinste dingen of vanuit het niets beginnen met snikken om niet meer op te houden. Maar ook in een enorme woede uitbarsten om pas uren later tot rust te komen. Daarnaast voelden kleine pijntjes voor haar alsof er minstens een arm of been werd afgerukt. Misschien heel naïef, maar mijn lief en ik begrepen er maar weinig van en deden het in eerste instantie dan ook af als aanstelleritis. Onze zoon is het tegenovergestelde van zijn zusje, en aangezien we weinig ander ‘vergelijkingsmateriaal’ hadden was haar gedrag in onze ogen vooral erg onhandig.

De weken voor 5 december waren een drama! 24/7 vlogen de sinterklaasliedjes ons om de oren en het liefst liep ze dag en nacht rond in haar eigen pietenpak, inclusief een boos en betraand gezichtje. Om nog maar te zwijgen over de ellende rondom het slapen gaan en de aanhoudende hoofd- en buikpijn van ons ‘zeurpietje’. Pas nadat die oude baas het land weer had verlaten keerde de rust in ons gezin langzaam terug en werd ze weer het zachtaardige kind waar we zo dol op zijn.

Lees ook: een hoogsensitief kind wat alles altijd spannend vindt

Een hoogsensitief kind voelt stress zodra de stoomboot in zicht komt

De jaren verstreken en steeds als de stoomboot in zicht kwam leek onze dochter opnieuw in haar stressmodus te schieten. Wat was het dan ook een opluchting toen ze twee jaar geleden het grote geheim van Sinterklaas ontdekte! Voor ons een moment van goede hoop: vanaf nu zou het vast rustiger worden in dat kleine koppie. Maar helaas bleek niets minder waar! Nog steeds raakt ze enorm gespannen zodra de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal wordt uitgezonden.

Daarbij wordt de druk nog eens extra opgevoerd door het fenomeen lootjes trekken op school. Niet alleen is ze nu als ‘hulpsinterklaas’ verantwoordelijk voor het uitzoeken van een cadeautje voor degene die ze heeft geloot, ook moet er een blitse surprise mét bijpassend gedicht gemaakt worden! Genoeg om opnieuw van in de stress te schieten.

Je hoogsensitief kind helpen door prikkels te verminderen

Gelukkig hebben we sinds ‘de diagnose hoogsensitief’ geleerd hoe we haar kunnen helpen de stress te verminderen in deze drukke tijd vol prikkels. Een hoogsensitief kind helpen begint bij begrip. We begrijpen steeds beter waarom ze zo heftig reageert op dingen die ons negen van de tien keer niet eens opvallen. Met behulp van een kindercoach hebben we nieuwe handvatten gekregen en inmiddels voelen we goed aan wat ons prachtige, gevoelige kind nodig heeft om zichzelf niet kwijt te raken. Iets waar we heel dankbaar voor zijn!

Tips voor een relaxte(re) aanloop naar 5 december

Ik deel graag een aantal tips die wij toepassen om ons hoogsensitief kind te helpen de stress rondom 5 december en de rest van de decembermaand te verminderen:

 1. Maak concrete afspraken over het schoenzetmoment. Bijvoorbeeld alleen op zaterdagavond.
 2. Vertel op plekken waar je kind regelmatig komt dat er sprake is van heftig reageren op Sinterklaas gerelateerde dingen. Denk hierbij aan school, de bso, bij vriendjes thuis of de sportvereniging.
 3. Doe niet mee aan grote evenementen waarbij Sint ‘live’ aanwezig is. Zo slaan wij de intocht en het Sinterklaasfeest op het werk van mijn lief tegenwoordig over, waardoor onze dochter minder gespannen is. Je begrijpt vast dat wij ook geen Sinterklaas thuis uitnodigen…
 4. Bouw rustmomenten in; plan wat minder speel-afspraken, ga net even iets vaker samen op de bank zitten om een boekje te lezen en gun je kind voldoende nachtrust.

Lees ook: Temperamentvolle kinderen, je hebt er je handen vol aan!

Tips voor pakjesavond zelf

Ook op pakjesavond kan je je hoogsensitief kind helpen om zonder al teveel spanning de avond door te komen.

 1. Bedenk hoe je omgaat met pakjesavond. Naast de viering op school is het meer dan voldoende om met de familie slechts één keer pakjesavond te houden.
 2. Houd het aantal cadeaus binnen de perken. Met een paar kleine pakjes of één groter cadeau zijn ze vaak net zo blij en hierdoor wordt het uitpakken geen ongecontroleerde happening.
 3. Speel een spelopdrachten op pakjesavond om zo de cadeautjes uit te pakken, dat haalt het graaigehalte naar beneden.
 4. Vertel hoe de dag gaat verlopen zodra het eenmaal pakjesavond is. Begin op tijd met eten of draai het juist om en pak de cadeautjes uit vóórdat je aan tafel gaat. Zo kan je je hoogsensitief kind helpen.
 5. Uiteraard zijn pepernoten, marsepein en chocolademunten hartstikke lekker, maar door teveel suiker raakt je kind al snel overprikkeld. Balans is hierbij dan ook het sleutelwoord.
 6. Bekijk nadat de cadeautjes zijn uitgepakt samen met je kind wat de Sint heeft meegebracht en laat ze er nog even lekker mee spelen. De stress valt dan met een beetje geluk als vanzelf weg, waarna ze heerlijk kunnen gaan slapen.
 7. En misschien wel de beste tip: probeer net even wat meer begrip op te brengen als je kind huilerig, boos of ongeduldig is. Dit gedrag komt echt voort vanuit de onrustige tijd van het jaar. Zodra de Sint weer naar Spanje is vertrokken keert de rust vanzelf weer terug. Daarmee wordt ook het omgaan met je hoogsensitieve kind weer makkelijker.

Herken jij je in bovenstaande situatie en probeer jij ook je hoogsensitief kind te helpen om beter in zijn of haar vel te zitten in deze maand? Heb je nog andere aanvullende tips? Ze zijn altijd welkom!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven