Hooikoorts symptomen: hoe kom je van je lentekriebels af?

Het is weer lente. De tijd van de bloemetjes, de bijtjes en… bergen tissues. Tenminste, als je last hebt van hooikoorts symptomen. Sommige mensen worden echt emotioneel van huppelende lammetjes. Of koeien die voor het eerst de wei in gaan.

Van dat laatste krijg ik zelf ook natte ogen – ik ben nogal een emotionele koe 😉 . Maar in het voorjaar is er nog iets wat me natte ogen oplevert. Het hooikoorts seizoen is weer begonnen! En waar ik lentekriebels normaal heel erg kan waarderen (denk aan die springende koeien!) geldt dat niet voor deze variant. Als je last hebt van pollenallergie kan dat echt heel vervelend zijn.

hooikoorts symptomen

Hooikoorts symptomen: echte tranentrekkers

Hooikoorts komt, net als alle allergieën en ziektes, in vele maten. En blijft als een echte maat ook trouw bij je! Bovendien groeit de allergie gewoon met je mee. Het hoeft niet, maar hooikoorts symptomen kunnen erger worden naarmate de jaren verstrijken.

Begon mijn gesnotter vroeger pas in de zomer, loop ik tegenwoordig al in de lente te huilen en plein public. Nee mensen, ik ben niet emotionally disturbed. Het zijn mijn hooikoorts symptomen maar. Welke overigens ook een mens stapelgek kunnen maken. Om te janken is het.

Wat die hooikoorts symptomen inhouden? Voor ons “patiënten” is het vast geen nieuws, maar toch nog even een korte opsomming. De meest voorkomende klacht is waarschijnlijk de loopneus. Zet de tissues maar klaar, want zodra de koeien buiten mogen lopen doet jouw neus hetzelfde. Binnen blijven is wat mij betreft geen optie – dat kan je beter in de Hollandsche winter doen.

Dus moeten we van die hooikoorts symptomen af! Hoe dat gaat, lees je zo dadelijk. Andere veel voorkomende hooikoorts symptomen zijn brandende of jeukerige ogen, benauwdheid en hoofdpijn. Ook hoesten kan een symptoom zijn: wellicht heb je dus niet zomaar een verkoudheid te pakken.

Extra last als je buiten bent? En met name als je, met je bol in de frisse wind, op je fiets zit? Dan is er een grote kans dat ook jij last van hooikoorts hebt. Join the club, zou ik zeggen. En welkom!

Lees ook: Niet alleen een baby, maar ook een allergie dankzij mijn zwangerschap

De natuur staat op uitbarsten (en jouw neus ook)

Het is lente, en dat betekent dat de natuur weer wakker wordt. Net als jouw hooikoorts symptomen. Die worden aangewakkerd door de pollen en het stuifmeel van planten, bomen, bloemen en grassen. En aangezien die de komende maanden allemaal weer tot bloei komen, komt iedere hooikoorts patiënt weer aan de beurt.

Het startsein hiervoor is dus de lente. Al schijnen er zelfs mensen te zijn die het héle jaar last hebben van hooikoorts. Gelukkig bloeit er ’s winters weinig in Nederland. Maar wanneer in de lente de natuur bij wijze van uitbarst, doen onze neusjes hetzelfde. Of wacht de jouwe wel tot de zomer?

Heb je echt een heftige vorm van hooikoorts, dan ben je gevoelig voor het stuifmeel en de pollen van alles dat bloeit. En dan ben je voorlopig nog wel ‘effe bezig’. Geen zin om weer last te hebben van hooikoorts symptomen het komende half jaar? Dan kan je natuurlijk proberen je hooikoorts de kop in te drukken. Of de kop uit te trekken eigenlijk.

Wat kan je doen om hooikoorts symptomen te bestrijden?

Zo veelzijdig als hooikoorts zelf is, zo veelzijdig is het medicijnkastje dat je zou kunnen vullen met middeltjes tegen de allergie. Want hoewel je het niet kan genezen, kan je hooikoorts symptomen wel verlichten, bijvoorbeeld met een luchtreiniger van Rowenta.

Zie hier verder ook: een greep uit een medicijnkastje. Zijn onze tips je geen knip voor de (loop)neus waard, of  heb je zelf gewoon nog goede ideeën? Dan mag je die natuurlijk delen! Graag zelfs, want ook wij zijn hier op de redactie nog niet uitgedokterd.

Tip 1: Komt een hooikoorts patiënt bij de dokter

Hoewel niezen en hoesten niet direct klachten zijn waarvoor je bij de huisarts aanklopt, is het in het geval van hooikoorts geen slecht idee. In samenspraak met je huisarts kan je je hooikoorts symptomen misschien beter aanpakken dan op eigen houtje.

Hoewel dat niet voor iedereen geldt; net als bij veel allergieën is ook hooikoorts ‘lekker persoonlijk’. Fingers crossed dus, dat je de juiste oplossing voor jezelf kan vinden. Maar de huisarts kan je daar in ieder geval bij helpen met bijvoorbeeld een pilletje, spray of druppels voor in je ogen.

Tip 2: Op naar de fysio

Niet alleen je huisarts, ook een fysiotherapeut schijnt je te kunnen helpen als je met hooikoorts klachten rondloopt. Of binnen zit 😉 . Een modern anti-hooikoorts middel is medical tape. In ieder geval zo modern dat je het niet in oma’s handboek tegen kwalen zal tegenkomen.

En eerlijk gezegd kan ik je zelf ook niet vertellen of het werkt. Maar er schijnen mensen baat bij te hebben dus ik zou zeggen: oordeel vooral zelf. Medical tape ken je misschien wel. Als ze bij het Nederlands elftal last hebben van een knietje of een enkeltje wordt die ook ingetapet. Maar in dit geval verzorgt de tape je ademhaling, en niet het knietje van Robben.

De tape zou je luchtwegen vrijer maken en je bloedcirculatiesysteem stimuleren. En mocht je er niet voor naar de fysiotherapeut willen, dan kan je hem zelfs online scoren. Moet je alleen nog iemand vinden die het op de juiste manier op je rug plakt.

Tip 3: Huis-tuin-en-keuken oplossingen

Soms heeft niet de huisarts, maar je oma de beste oplossing voor een kwaal. Ook in de categorie huis-tuin-en-keuken middeltjes bestaan er een hoop ‘oplossingen’ voor hooikoorts. En sommigen daarvan werken dus echt! Hoewel het opdrinken van een levende pissebed in een glas water het proberen me niet waard is. Overigens lijkt het ook weinig succes te hebben dus unless you like bugs, don’t try it at home. Wat wél werkt – voor mij althans – is bijenhoning. Uit de streek waar je woont. Lokale honing kan wonderen doen.

Een andere verlichting van je hooikoorts symptomen, die ook nog eens zo voor het grijpen ligt, is je zonnebril. Leg maar vast een reserve in de auto! Gewoon een bril op als je buiten bent scheelt al heel veel met betrekking tot je ogen. Hou ook ramen en deuren dicht als je binnen zit en het seizoen is begonnen, ook dat scheelt.

Tip 4: Acupunctuur

Er zijn ook mensen met hooikoorts die zweren bij acupunctuur. Heb je daar geen problemen mee, dan schijnt het een echte aanrader te zijn. Zelf heb ik het nooit geprobeerd, maar je leest en hoort wel dat het de voorkeur verdient om hier vroegtijdig mee te beginnen. Dus niet wachten tot het seizoen volop geopend is. Heb jij er toevallig ervaring mee? Dan horen we het graag van je!

Tip 5: Medicinale zelfbediening

Gaan die naalden je toch een stap te ver? Ook bij de drogist zijn allerlei middeltjes tegen hooikoorts symptomen te verkrijgen. Die soms goed kunnen werken. Alleen moet je dan wel het juiste middeltje te pakken zien te krijgen. Een beetje uitproberen is dus ook een optie.

Tip: Producten tegen hooikoorts om zelf te gebruiken vind je onder andere hier.

En je kan natuurlijk ook voor homeopathische middelen gaan, als je dat meer vertrouwt. Een weegbree kruidenpreparaat bijvoorbeeld. Nog één tip voor de zelfbedieners: pas op met neusspray. Lees hier het verhaal van Anne maar eens, die verslaafd aan neusspray raakte.

Wat voor een hoop lezeressen herkenbaar bleek! Die verslaving levert een chronisch verstopte neus op. Wat hetzelfde klinkt als het hele jaar door hooikoorts… HAAT-SJOE!

Lees ook: Allergisch voor huisstofmijt: wat nu?

Heb jij last van hooikoorts symptomen? En wat werkt voor jou dan goed?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

1 gedachte over “Hooikoorts symptomen: hoe kom je van je lentekriebels af?”

  1. Een maand of twee van tevoren beginnen met elke dag een theelepeltje appelazijn werkt ook aardig. Spoelen met een neti potje helpt je holtes vrij te houden. En ter plekke helpt t om je holtes vrij te krijgen met de volgende truc: Druk vier tellen met twee vingers tussen je wenkbrauwen en vervolgens druk je vier tellen met je tong tegen je gehemelte…dit herhaal je 10-15 keer. Succes allen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven