Horl; de perfecte messenslijper voor alle kookliefhebbers

Ik ben verliefd! Niet alleen op het design van deze messenslijper, maar ook op de manier waarop de Horl zijn werk doet. Wat een prachtig product is dit zeg. Frank ‘liep’ er toevallig tegen aan via een Facebookpost geloof ik. Als rasechte gadget lover moest hij me hier natuurlijk even over verwittigen. Doet ie altijd als hij iets moois gezien heeft dat hij graag wil hebben, en helemaal als hij denkt dat ik er zelf ook vatbaar voor ben. En ja… met mijn keukenmachine fetisj kan ik je natuurlijk wel verklappen dat ik op slag onder de indruk was van de Horl. Dus… aan de slag met het testen van deze Horl messenslijper en jullie vertellen wat we ervan vinden, dat was het idee.

messen slijpen met de Horl

De Horl messenslijper; een musthave voor de thuiskok

Ik roep wel heel hard dat de Horl een musthave is voor de thuiskok, maar eigenlijk is hij niet alleen voor de gewone huis-, tuin- en keukenkok bedoeld, maar ook voor professionals. De Horl wordt als messenslijper alom geroemd door liefhebbers van koken. Deze messenslijper is van Duitse makelij. En vroeger leerde ik al van mijn vader dat producten die uit Duitsland komen kwalitatief uitstekend zijn. Dat laatste heeft Horl maar weer eens bewezen.

Waarom deze messenslijper en niet die andere twee die we hebben liggen?

Ik gaf het hierboven al aan, manlief is een gadget liefhebber. Toch was dat niet de enige reden om de Horl te gaan proberen. De messenslijpers die we op het moment in huis hebben voldoen gewoon niet helemaal aan de verwachtingen. Daarnaast slijpen ze ook écht anders dan de Horl. En eigenlijk zijn de standaard messenslijpers júist niet handig voor beginners en de rolslijper van Horl wel. Je kan hier namelijk je mes niet verkeerd mee slijpen. En dat laatste lukt me wel met onze standaard messenslijper waar je je mes in zet en op en neer haalt. Of met de aanzetstaal, daar kan ik ook helemaal niet mee overweg.

mes slijpen is eenvoudig met de Horl

Slijpen met de Horl is een eitje. Je zet je mes tegen het rechthoekige deel van de messenslijper aan waar een flinke magneet aan zit. Je mes wordt zo goed vastgezet, in de perfecte hoek. Dan rol je met de rolslijper langs het mes en slijp je automatisch je mes op de juiste manier. In de juiste hoek. Appeltje eitje! Check de video hieronder maar even:

Hoe zit dat met jullie? Wie slijpt er bij jullie in huis de messen en worden ze überhaupt wel geslepen? Zoals gezegd ben ik niet zo’n ster met onze andere messenslijpers maar lukt het met de Horl wel. Heel simpel gezegd, het kan eigenlijk niet mislukken met deze mooie messenslijper. En daarnaast staat hij nog mooi op de plank ook 😉 . In het verleden riep ik Frank er altijd bij als er een mes geslepen moest worden. En in een nog verder verleden was ik me er niet eens van bewust dat messen misschien wel geslepen moesten worden voordat je er goed mee kan snijden.

Horl messenslijper

Hoe weet je dat je mes scherp gesneden is?

Maar wat een verschil joh! Met een geslepen mes snij je zonder problemen door een tomaat heen. En nu hoor ik je denken, een tomaat? Maar daar ligt voor mij inderdaad het herkenbare moment. Kijk, een wortel kan je ook met een wat botter mes snijden. En een komkommer helemaal. Gewoon wat harder duwen. Maar een tomaat niet. Want dan duw je eigenlijk de schil van de tomaat naar beneden in plaats van dat je er doorheen snijdt. Je hebt het vast wel eens gemerkt. Zodra je mes goed geslepen is heb je echter ideaal gereedschap in je handen om een tomaat te snijden. Dan ga je er zonder moeite dwars doorheen. En dan weet je dus dat je mes goed geslepen is, als hij lekker door een tomaat heen glijdt. En met de messenslijper van Horl is dat een eitje.

Je merkt het overigens ook heel duidelijk als je bijvoorbeeld hachee wilt maken en riblappen moet snijden. Dat is met een wat botter mes gewoon niet te doen!

mes scherp slijpen om riblappen te snijden

Niets vervelender dan je mes slijpen als je aan het koken bent

Voorheen vond ik dit dus heel irritant. Want als ik tijdens het koken en het snijden van mijn groenten merk dat het mes niet scherp genoeg is, dan is Frank natuurlijk niet thuis. En dan stond ik dus te hannesen met een messenslijper (niet van Horl). Maar inmiddels is het geen probleem meer. Ik zet mijn mes tegen de Horl aan en rol er met de slijpschijf een paar keer langs. Kan niet missen. Ik heb altijd de juiste hoek te pakken door de stand van de Horl messenslijper en ben in een halve minuut klaar met slijpen. Even mijn mes afvegen aan het stuk leer dat we erbij hebben en dan kan ik weer verder met het snijden van mijn groenten.

Horl leer om je mes aan af te vegen na het slijpen

Verschillende varianten van de Horl messenslijper

De Horl is in verschillende varianten en kleuren verkrijgbaar waarbij de messenslijper in alle gevallen van massief hout gemaakt is. Wij hebben voor de kleur ‘oak’ gekozen zodat de messenslijper goed bij de rest van ons interieur past. Want zeg nou zelf, zo’n gave gadget mag gezien worden. Die wil ik niet wegstoppen in een kastje, maar komt mooi op een plank in de keuken te staan!

Toegegeven, de Horl is niet echt goedkoop, maar voor een leven lang messen slijpen valt het eigenlijk wel weer mee. Je vindt hem hier voor de prijs van 139,00 euro

1 gedachte over “Horl; de perfecte messenslijper voor alle kookliefhebbers”

  1. Goede review en een Heel herkenbaar verhaal. De Horl is het eerste slijpapparaat waarmee ik zelf mijn messen echt scherp krijg. Het idee erachter is simpel maar doeltreffend. Wel is de aanschaf van de 3000 en 6000 een must. Met enkel de bijgeleverde schijven van de Horl 2 kom je nog niet in de buurt van wat er mogelijk is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven