In dubio over het nieuws; praat je erover met je kind of niet?

Zo is het met veel vraagstukken die in het nieuws komen natuurlijk en zo is het nu ook weer met de horrorclowns. Praat je erover met je kind of liever niet? Onlangs postte ik een klein stukje tekst op Facebook over deze opkomende hype. Uiteraard zonder foto. Hier kreeg ik zoveel verschillende reacties op dat ik me afvraag… wat is nu beter? Wel of niet over hebben met je kind?

horrorclowns raat over nieuws

Nieuws over horrorclowns gesprek van de dag

Ten tijde van de aanslagen in Europa was het voor ons ook zo’n vraagstuk in huis. En niet alleen bij ons. Vooral het verschil in leeftijd van mijn kinderen zorgt ervoor dat ik soms niet goed weet hoe ik dit aan moet pakken. Zoon zit op de middelbare school en hoort daar uiteraard alles. Ik hoef voor hem dan ook geen keuze te maken. Als ik niet met hem praat over bijvoorbeeld zoiets als de Horrorclowns dan sla ik als moeder de plank volledig mis volgens mij.

Beoordelen hoe iets ‘valt’

Het is het gesprek van de dag op school, dus hij weet er al van. Toch komt hij uit zichzelf niet met zo’n onderwerp bij mij. Kaart ik het niet aan, dan weet ik dus ook niet hoe dit onderwerp bij hem valt. Is hij bang? Maakt hij zich zorgen? Of doet het hem niet veel?

Het leeftijdsverschil met de jongste is echter 5 jaar, zijn zus is ‘pas’ 7.  Voor haar vind ik dit onderwerp eigenlijk veel te creepy om het te bespreken. Maar bespreek je het niet, wat is dan het resultaat stel dat ze er eentje tegenkomt? Nu is de kans dat ze er een tegenkomen bij ons in het dorp wellicht niet zo heel erg groot, maar toch, inmiddels duiken die engerds op steeds meer plaatsen op.

Teveel media aandacht

Een van de allergrootste nadelen is natuurlijk ook dat er veel aandacht aan besteed wordt in de media. Vandaar ook geen horrorclowns in de titel van dit artikel, en al helemaal geen foto van zo’n creep! Toen het nieuws over de horrorclowns vorige week op de radio voor het eerst naar voren kwam (nog niet eens in het nieuws, maar op radio538), toen zei ik al tegen Frank “ze kunnen het beter stilhouden”. En dat blijkt wel.

Hoe meer er over in de media verschijnt, hoe meer bepaalde gekken in onze maatschappij gestimuleerd worden om er iets mee te gaan doen.

De benaderingen verschillen

Buiten het feit dat iedereen zich enorm stoort aan deze achterlijke hype, is er dus wel degelijk een verschillende benadering naar kinderen toe. De ene moeder praat er open en eerlijk over met haar kind. En de ander sluit haar kind liever volledig af van dit nieuws. Uiteraard is dit ook deels afhankelijk van de leeftijd. Aangezien het Jeugdjournaal er ook al een item over heeft gehad en ze bij ons op school het Jeugdjournaal kijken denk ik dat ik er vanmiddag toch maar ‘even’ voor ga zitten.

Mijn aanpak

Ik ga wel met mijn kinderen in gesprek, maar laat zeker geen foto’s zien. Ik vertel wat er gebeurt en geef daarbij aan dat de kans zeer klein is dat ze er zelf ook mee geconfronteerd worden. Daarna help ik ze herinneren aan wat ze allebei bij Krav Maga leren. Ze weten hoe ze zich moeten verdedigen. Én dat ze vooral héél veel geluid moeten maken als ze lastig gevallen worden.

Wat doe jij? Heb je het over dit soort zaken als die in het nieuws komen, of juist liever niet?

Andere artikelen die interessant zijn om te lezen:

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven