Houten latjes panelen voor een upgrade van de bijkeuken

Als jij MamsatWork vaker bezoekt, dan weet je vast en zeker dat ik dol ben op houten latjes panelen, of in ieder geval op een houten latjes wand. Want met panelen met houten latjes (de aku panelen) had ik nog geen ervaring. Tot nu toe! Inmiddels hebben we onze bijkeuken een upgrade gegeven met deze toffe panelen. Kijk je mee?

doorkijk van de keuken naar de bijkeuken
Hier is de wand in de bijkeuken nog alleen wit geschilderd

Houten latjes panelen (aku panelen) in onze bijkeuken

Onze bijkeuken ligt midden in ons huis. Tussen de woonkamer/keuken en ons kantoor in. Daarnaast is het ook nog eens de plek waar iedereen bij ons binnenkomt. Ook al hebben we een hele grote hal met vide, iedereen komt hier achterom. Zo gaat dat op het platteland, haha.

Heel fijn dat we door de houten latjes panelen nu een mooie ‘inkom’ hebben.

aku panelen plaatsen

Het opknappen van de bijkeuken met aku panelen

Nu hebben we met onze verbouwing vorig jaar de woonkamer en de keuken gedaan en daarin hebben we ook de bijkeuken meegenomen. De voorraadkast hebben we eruit gesloopt. De deur naar de keuken verplaatst. Het toilet in de bijkeuken opgeknapt. Alle lelijke tegels van de muren gehaald en het plafond gesloopt.

Vervolgens hebben we bij het opbouwen het plafond geïsoleerd en voorzien van gipsplaten. Ook de electra hebben we zelf aangelegd. De muren en het plafond zijn daarna gestucd. Dat was al een hele verandering en daar waren we super blij mee. Ik had alleen geen puf meer om nog te schilderen.

We hebben dus een jaar lang met een ongeschilderde bijkeuken gezeten. Tot een paar weken geleden. Ineens kreeg ik het op mijn heupen en ben ik muren en plafonds gaan schuren, voorlijmen en schilderen. Gewoon wit. Maar ik had mijn zinnen gezet op een ander idee, namelijk aku panelen die ik gezien heb bij Alpenhout.

berekenen hoeveel aku panelen je nodig hebt

De houten latjes panelen wilde ik heel graag op de muur van de bijkeuken naar het kantoor. Dat is namelijk de muur waar we vanuit de keuken en de woonkamer tegenaan kijken.

Houten latjes panelen aanbrengen

Zoals aangegeven hebben we al eerder met houten latjes gewerkt, maar dat waren losse eiken latjes. Die losse latjes hebben we zelf tegen de wand van de keukenkastjes aangemaakt. Wat een karwei was dat joh!

Het idee deze keer was om gebruik te maken van kant en klare aku panelen met houten latjes erop. Een stuk makkelijker om aan te brengen natuurlijk.

Hoe zien die aku panelen er uit?

Aku panelen bestaan dus uit een dikke onderlaag van vilt. Hierop zijn de mdf houten latjes bevestigd die voorzien zijn van een eiken toplaag. Ze zijn 60 centimeter breed en in ons geval 2.80 meter hoog.

Wij hebben zelf gekozen voor de eiken houten latjes op zwart vilt. Maar je kan ook kiezen voor wit of grijs vilt en andere kleuren houten latjes. Kies die uitvoering die het beste bij jouw interieur past!

Bevestiging van houten latjes panelen

De bevestiging van deze panelen is echt heel erg simpel. Je kan gebruik maken van High Tack kit die je aan de achterzijde in dotten aanbrengt maar je kan ze ook schroeven. De schroeven boor je dan door het vilt heen. Zorg ervoor dat je schroeven hebt met een zwarte kop en je ziet er helemaal niets van!

schroeven van houten latjes panelen, gebruik schroeven met zwarte kop

Op deze manier heb je een prachtige strakke wandafwerking met houten latjes waarbij je de panelen in no-time aanbrengt. Eigenlijk kan je in een middagje een heel mooi effect creëren.

Tip: Ga je de panelen schroeven? Dan doe je dat het liefste met zijn tweeën. Ik heb zo bijvoorbeeld de stofzuiger er steeds bijgehouden. Er komt bij het boren toch wel stof op het zwarte vilt, maar met een vochtig vaatdoekje veeg je dat zo weg.

Heb je lastigere wanden die je wilt bekleden (zoals wij), of veel stopcontacten die je uit moet zagen dan duurt het wat langer. Maar het resultaat mag er zijn!

houten latjes wand zagen met handzaag

Zagen van de aku houten latjes panelen

Je kan de houten latjes panelen simpel op maat maken met een zaag. Voor het mooiste resultaat hebben wij een handzaag gebruikt. Als je alleen door het vilt heen moet gaan om het houten latten paneel smaller te maken, dan kan je het beste een goed stevig stanleymes gebruiken. Dat snijdt ook heel makkelijk.

vilt van houten latjes panelen snij je met een stevig stanleymes

Tip: Gebruik de originele (ongezaagde zijde) aan de zichtzijde van je project. Hoe netjes of strak je ook zaagt, het vilt ziet er het mooiste uit ‘en fabric’.

Plaats je twee panelen naast elkaar dan maakt het niet uit of je een gezaagde zijde pakt. Het vilt vormt zich namelijk heel mooi tussen de panelen in. Ik heb zelfs nog kleine stukjes vilt er later tussen geplaatst om kleine openingen op te vullen (bij ons lastige kanten). Daar zie je helemaal niets van!

Tip: Zorg er bij het zagen voor dat je het plastic om de latjes heen laat zitten. De panelen zelf zijn in plastic verpakt. Dat plastic mag eraf voordat je het gaat verwerken. Maar het plastic om de latjes heen laat je het beste zitten totdat je gezaagd hebt. Zo beschadig je de houten latjes zelf niet. Na plaatsing van het paneel kan je het plastic heel makkelijk van de latjes verwijderen.

Uitdagende wand bekleden met houten latjes

Bij ons is de wand die ik in gedachte heb om te bekleden wél een uitdaging. Zal je altijd zien. Wij hebben in de bijkeuken bijvoorbeeld kastjes van IKEA hebben met een iets uitstekend aanrechtblad erop. Een grote voorraadkast. Een kast met schoenen. Een kast voor oude theedoeken, vaatdoeken, lege flessen en schoonmaakspullen. En een kast met allerlei keukenapparatuur die ik niet op mijn aanrechtblad wil hebben.

En precies de wand die ik bekleed wil hebben met de houten latjes panelen is natuurlijk een wand waar een uitsparing is zit (geen deur). En de wand waar ook de aanrechtbladen zitten waar de aku panelen precies mooi omheen gemaakt moeten worden. Met twee stopcontacten erin. Een hele uitdaging dus.

stopcontacten maken in houten latjes panelen
Hier viel het stopcontact toevallig precies aan de zijkant van het paneel, dan is de uitsparing nog relatief eenvoudig te maken

Maar wij kunnen best lekker klussen samen, dus handen uit de mouwen en gaan! In één weekend hebben we deze wand met de aku panelen bekleed. Het was best wat werk, maar dat ligt écht aan de moeilijkheidsgraad van de muur. Normaal gesproken plak of schroef je de panelen namelijk zo tegen een muur aan.

Hier bestel je deze prachtige wandpanelen als je ook aan de slag wilt

Ons DIY project: de wand in de bijkeuken bekleden met panelen van vilt en houten latten

De grootste uitdaging van deze muur was bedenken hoe we de panelen precies zouden aanbrengen zodat de houten latjes ook mooi aansluiten op de opening in de muur. Wij wilden namelijk niet met het vilt bij de opening beginnen, maar met de houten latjes.

aku panelen bevestigen van houten latjes tips
Volgens mij is hij wel tevreden 😉

Deze deuropening is namelijk vol in het zicht en hier lopen we dagelijks meerdere malen doorheen. Naar mijn kantoor, maar ook de kinderen hebben hun bureaus hier. Het moest dus mooi aansluiten. Uiteindelijk hebben we na wat reken werk besloten om vanuit de deuropening te gaan werken naar links en naar rechts.

plastic van houten latjes afhalen na plaatsen van panelen

Zo konden we de mooiste aansluiting maken. Het stukje muur boven de deuropening hebben we zo mooi mogelijk uitgevuld. Eerlijk is eerlijk… op één klein stukje is het vilt wat breder dan tussen de andere latjes. Aan de rechterkant, zie je? Een kleine concessie die we hebben moeten doen, maar ik vind het helemaal prima zo.

houten latten wand panelen
Doorkijkje van de keuken naar onze nieuwe bijkeuken (met wijnpaal 😉 )
houten latjes panelen

Nu nog een paar plinten plaatsen en dan is de bijkeuken helemaal klaar!

1 gedachte over “Houten latjes panelen voor een upgrade van de bijkeuken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven