Houten latjes tegen de muur aanmaken; zo maak je een bijzondere muur

Ik heb al eerder een artikel geschreven over een houten latten wand om zelf te maken, zoals wij in de keuken gedaan hebben. En ook over de houten latjes muur die Nicole gemaakt heeft in haar woonkamer. Maar ook Myra Bekkers heeft zelf een hele gave wand gemaakt met houten latten tegen de muur.

Alleen dan op een heel andere manier, en ik laat je graag zien hoe ze dat gedaan heeft. Het is zo ontzettend mooi geworden dan dit ongetwijfeld inspiratie voor je kan zijn als je zelf ook iets leuks met je muur wilt doen.

houten latten tegen muur in het patroon van een hongaarse punt

Zo de houten latten tegen de muur maken is super sfeervol

Ik zag de foto’s van de ruimte van Myra en heb haar gevraagd of ze het goed vond dat ik hier een artikel over zou schrijven. Dit soort inspiratie wil ik jullie natuurlijk niet onthouden! Want ook al zijn die houten latten wanden die je momenteel overal ziet erg mooi, je kan niet ontkennen dat dit toch nét iets specialer is.

Niet alleen omdat het zelf gemaakt is, maar ook gewoon omdat je de rest nu overal ziet. Toch?

Dit is een verfijndere manier van latjes tegen je muur die erg sfeervol is. Mooi met een kastje tegen de muur zoals Myra heeft gedaan. Maar je kan zo’n muur natuurlijk ook maken in je keuken of eetkamer.

Zet er je tafel met stoelen of eetkamerbank tegen aan en je hebt een heel gezellige eetkeuken waar iedereen graag aanschuift. Eigenlijk heb je niet veel meer nodig. Ben jij niet zo van veel accessoires in huis, dan geef je op deze manier de ruimte toch een heel bijzonder en aantrekkelijk aanzicht.

schets houten latten tegen de muur
schets latten patroon tegen muur

Hoe heeft Myra deze muur gemaakt?

Allereerst even ze een aantal schetsen op papier gezet. Heel slim natuurlijk, want vanuit de losse pols beginnen is misschien niet zo handig. Hierboven zie je twee voorbeelden van de schetsen voor de houten latten tegen de muur.

Ze heeft er nog meer gemaakt, maar ik wil je hiermee alleen even laten zien dat het slim is om dit vooraf te doen. Je kan natuurlijk ook gewoon je eigen patroon bedenken, toch? Schets nummer één, met het hongaarse punt patroon is overigens het ontwerp dat ze ook daadwerkelijk uitgevoerd heeft.

Naar aanleiding van zo’n nauwkeurige schets kan je in ieder geval inschatten hoeveel hout je nodig hebt om zo’n muur te maken.

Hongaarse punt patroon op muur maken met houten latjes

Wat heb je nodig om zo’n muur met hongaars punt patroon van houten latten te maken

Wat je nodig hebt is eigenlijk vrij ‘simpel’:

  • De goedkoopste houten latjes bij de Gamma (of welke andere bouwmarkt dan ook)
  • Montagekit
  • Afplaktape
  • Zaag
  • Meetlint
  • Kit om de naden eventueel mooi strak te krijgen

Start met een gladde muur. Heb je de muur in het verleden al getext, dan kan je daar de houten latten gewoon tegen aan maken.

Heb je een net gestucte muur dan lijkt het me beter als je deze eerst voorbehandeld (tegen zuiging) en vervolgens eenmaal text. Zo heb je een solide basis om mee verder te gaan. Laat de tex eerst goed droog worden voordat je verder gaat met de houten latten tegen de muur.

Nu kan je met de houten latten beginnen. Het vergt nogal wat meet- en zaagwerk. Je start eerst met de verticale latten die je over de muur verdeelt zoals je op de tekening ziet. Of zoals je op je eigen tekening bepaald hebt.

Daarna kan je met de hongaarse punt van houten latten tegen de muur beginnen. Meet voor ieder latje weer af wat de lengte moet zijn. Want ook al denk je dat alle latten dezelfde lengte hebben (wat eigenlijk ook zou moeten), je hebt nogal snel een klein verschil te pakken.

Heb je een houten lat die een centimeter te kort is, dan zie je dat natuurlijk en sluit hij niet mooi aan. Stuk voor stuk dus.

De latten bevestig je aan de muur met montagekit. Om ervoor te zorgen dat de latjes met montagekit goed vast komen te zitten en even kunnen drogen kan je de afplaktape gebruiken. Je plakt die er gewoon overheen en de volgende dag – als alles vast zit- kan je de tape weer verwijderen.

Latjes tegen muur maken, diy

Schilderen van de latten tegen de muur

Als alle latten goed vast zitten dan is het mooi om de overgangen met de andere latten nog even te kitten voordat je gaat schilderen. Hiermee zorg je ervoor dat de overgang van het ene latje naar het andere latje ook echt mooi opgevuld is en de houten latten tegen de muur mooi aaneensluiten.

Zorg dat je overschilderbare kit gebruikt dan zie je daar na het texen niets meer van!

Ik vind zelf de roze kleur die Myra op de muur heeft zitten prachtig, maar deze heeft ze niet kant en klaar bij de bouwmarkt gehaald. Ze heeft deze zelf gemaakt met de kleuren rood en geel. Mooi hè.

Het heeft mij op ideeën gebracht voor de muur die ik bij ons op kantoor nog wil aanpakken. Weet jij nog niet welke kleur je op de muur moet doen? Dan haal je lekker wat stalen bij de bouwmarkt en ga je thuis even zitten mijmeren. Of je kijkt even op Pinterest, ook een goed idee!

Kastje tegen de muur, eettafel plaatsen of bank ervoor

Je kan deze muur op allerlei plaatsen in huis maken, zolang je muur geen rare hoeken heeft. Zet er je bank tegenaan, of je eetkamerbank, of plaats er een heerlijke fauteuil voor om er een leeshoek van te maken. Het kan allemaal.

Net zoals de styling van Myra die ook erg mooi is. Het geheel straalt rust uit door er alleen maar een kastje tegenaan te zetten en wat pampasgras te plaatsen. Heel chique.

Al met al heeft Myra er een tof DIY project van gemaakt, van deze houten latten tegen de muur. Bedankt Myra, super leuk ook dat ik je project op mijn blog mag laten zien.

2 gedachten over “Houten latjes tegen de muur aanmaken; zo maak je een bijzondere muur”

  1. hoi, klein vraagje: gebruik je nog andere verf voor de houten latjes dan voor de muur? ik kan me namelijk voorstellen dat de muurverf niet ideaal pakt op de houten latjes?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven