Houten overkapping aan huis: inspiratie en ideeën

Een houten overkapping aan huis biedt een heerlijke plek om lekker te vertoeven. Lekker buiten zitten maar toch niet nat worden. Of bij warm weer in de schaduw kunnen blijven. Maar vanzelfsprekend kan je er ook voor kiezen omdat je het gewoon mooi vindt.

In dit artikel geven we je inspiratie en ideeën om zo zelf een mooi houten overkapping te realiseren. Want dat je hierin heel veel kanten op kunt, dat is zeker.

Waarom een overkapping?

Zoals al hiervoor gemeld is een overkapping ideaal om zon en regen te ‘trotseren’ en lekker buiten te kunnen blijven. Een houten overkapping aan huis heeft daarnaast nog extra voordelen.

De overkapping kan ook meteen de sfeer in de tuin veranderen. Je kunt de overkapping gebruiken om mooie planten aan te hangen, je maakt onder de overkapping een veranda-sfeer of je kunt je lekker uitleven met leuke accessoires die je anders niet op je terras zou zetten in verband met regen of te veel zon…

Daarnaast heb je je loungeset zo lekker uit de regen staan en kan je een heerlijke zithoek creëren. Óf je zet je eettafel met tuinstoelen onder de overkapping zodat je altijd lekker buiten kan eten, ongeacht het weer.

Mocht je je tuinset in de winter toch buiten moeten laten staan heb ik hier nog tips voor je.

houten overkapping aan huis

Waarom een houten overkapping aan huis?

Een overkapping kan uiteraard van diverse materialen gemaakt zijn. Waarom zou je kiezen voor hout? Hout is een natuurlijk materiaal, waarmee je veel mooier aansluit bij de natuur. Hout ‘voelt’ warmer aan dan een kunststof exemplaar.

Maar dat is niet alles, want met hout kan je ook gewoon heel veel kanten op omdat het makkelijk in vorm te maken is. Je een houten overkapping aan huis vaak helemaal aan jouw wensen aanpassen.

Veranda of overkapping?

Een veranda is een overkapping aan de woning, meestal aan de kant van de tuin. Zodra je de achterdeur uitstapt kom je dan onder de veranda uit.

Een overkapping zou ook ergens los in de tuin kunnen staan. We hebben het hier over een houten overkapping aan het huis, dus misschien zou je het ook een veranda kunnen noemen.

Door te kiezen voor hout kan je heel goed aansluiten bij veranda’s die je ziet in Westernfilms of uit tropische oorden…

Welk hout is geschikt voor een overkapping?

Je kunt meerdere soorten hout voor een overkapping gebruiken. Meestal zal het gaan om Douglas hout, Eiken, Grenenhout of Vurenhout. Een houten overkapping aan huis van grenehout of vurenhout zal echter wel verdre bekleed moeten worden omdat dit hout niet bestand is tegen vocht.

Men zegt dat Douglas de langste levensduur heeft. Let in ieder geval op dat je voor een houtsoort kiest wat goed tegen vocht bestand is. Douglas (of Eikenhout) is een houtsoort die je zelfs niet hoeft te behandelen en zo al een levensduur heeft van 10 tot 15 jaar.

Vuren of Grenen zal je dus wel moeten behandelen. Daarom kan je het beste kiezen voor geïmpregneerd Vuren of Grenen. In dat geval gaat het ook zo’n 15 jaar mee.

De uitstraling van Douglas of Eiken hout is wel vele malen mooier. Dus wil je graag een houten overkapping aan huis met uitstraling? Dan kies je voor deze houtsoorten. Nadeel is wel dat ze een stuk duurder zijn dan de andere twee. Zeker Eiken hout is een stuk duurder.

Hoeveel overkap je?

Maak je de overkapping over de hele breedte van het huis of doe je maar een gedeelte? Beide heeft voordelen (en dus ook nadelen).

Over de hele breedte kan ervoor zorgen dat het wat donker wordt in huis, hoewel je dat ook weer kunt verminderen door in de overkapping deels een lichtdoorlatend gedeelte te maken met dakramen bijvoorbeeld.

Ook kan je bij een overkapping over de hele breedte niet meer bij je huis in de zon zitten. Voordelen zijn dan weer wel dat je meer leefruimte buiten hebt, waarbij je niet van het weer afhankelijk bent en het staat ook gewoon heel mooi.

overkapping aan huis van hout
Bron: Pinterest Livium

Dit voorbeeld van een grote houten overkapping aan huis laat goed zien hoe je toch licht kunt krijgen op je terras én wat je met zo’n prachtige ruimte kunt doen. Je kan een houten overkapping dus ook zoals hierboven wit schilderen waardoor het lichter oogt.

Gezellig buiten eten is hierbij een feestje… Je hebt bij dit voorbeeld zowel een loungeset (helemaal achterop de foto) én een ‘eethoek’. Ideaal op elke moment van de dag dus.

Het grote voordeel van je overkapping aan huis is in ieder geval dat je vanuit je achterdeur droog naar je zithoek of eethoek kan lopen als het regent. Zo kan je bij lekker weer en regen tóch buiten leven.

De grootte van de overkapping is dus afhankelijk van je wensen, maar ook van hetgeen je volgens het bouwbesluit van je gemeente nog mag aanbouwen natuurlijk. Controleer dat dus altijd van te voren.

Het echte verandagevoel met een houten overkapping aan huis

Bij een veranda denk ik zelf toch vooral aan een iets verhoogd gedeelte, waarbij alles van hout is. Ter inspiratie dit voorbeeld van houten vlonders, waar je met een klein trapje vanuit de tuin opkomt. De overkapping is ook van hout. Je ziet meteen hoe knus je dit kunt aankleden. Dit ziet er heerlijk uit toch?

houten overkapping aan huis met natuurlijke uitstraling
Bron: Pinterest Sillysis

Overkapping als onderdeel van het huis

Bij dit huis is een deel overkapt, wat in dit geval een prima optie is. De houten overkapping aan huis is zelfs doorgetrokken met het dak en de rest van de overkapping is van hout gemaakt. Zo wordt het echt een passend deel van het huis!

houten overkapping aan huis met schuin dak
Bron: Pinterest vanRijntuinoplossingen

Een houten overkapping met glas

Je kunt je houten overkapping ook afmaken met glas of hij nu aan huis staat of niet. Zo wordt het gewoon een extra kamer! Warm weer? Dan zet je de glazen schuifpui helemaal open. En bij koud weer of bijvoorbeeld storm sluit je het geheel gewoon af, met een weids uitzicht over de tuin, want het hele deel is immers van glas.

Dit kan midden in je tuin een prachtige tuinkamer zijn, maar je kunt het ook prima toepassen bij je houten overkapping aan huis.

overkapping in de tuin van hout met glazen wanden
Bron: Pinterest Glazenwandenspecialist

Eigen sfeer

Juist met een houten overkapping aan huis kan heel veel doen qua sfeer op je terras. Je kunt immers veel meer buiten laten staan omdat het niet (zo snel) nat wordt.

Mooie accessoires aan de muur, bijvoorbeeld en een lekkere loungeset of stoffen bank met kussentjes (die je niet iedere avond mee naar binnen hoeft te nemen). Zo maak je het onder je overkapping echt gezellig.

Planten kan je aan de overkapping hangen. Hiermee creëer je een heel gemoedelijke sfeer, of je geeft er een tropische look aan. Of misschien ben je juist wel meer van de Bohemian stijl of een moderne look?

Hoe dan ook kan je het een droomplek laten zijn, waar je graag lui je boek wilt lezen, even wil indutten of een leuk gesprek kunt voeren met je vrienden.

Prachtige houten overkapping aan huis
Bron: Pinterest VTwonen

Om nog even de sfeer van Bohemian te laten zien, onderstaande voorbeeld van een houten overkapping aan huis. Een intieme kleurrijke sfeer waarbij je veel meer buiten kunt laten staan. Heerlijk toch!

overkapping bohemian stijl
Bron: Pinterest XiauXiau

Anders overkapt

De voorgaande voorbeelden gaan uit van houten balken en planken met het maken van een houten overkapping aan huis. Maar je kunt nog veel natuurlijker denken.

Je kan de overkapping een natuurlijke uitstraling geven door voor hout in combinatie met beplanting te kiezen. Misschien niet helemaal regendicht, maar wel prachtig voor de sfeer én prima bij het zoeken naar schaduw. Hier wordt vaak voor gekozen als de houten overkapping niet aan huis gemaakt wordt maar verderop in de tuin.

Maak een overkapping van een paar planken, die niet tegen elkaar aanliggen of gebruik hier een ander natuurlijk materiaal voor. Laat er een snelgroeiende klimmer overheen groeien! Of denk eens aan druiven!

natuurlijke overkapping of prieel
Bron: Pinterest Homedeco

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven