Een houten speeltoren in de tuin? Hou hier rekening mee!

We schreven al eens eerder over het inrichten van een kindvriendelijke tuin waarbij uiteraard meerdere leuke ideeën naar voren zijn gekomen voor kinderen. Een van die ideeën is bijvoorbeeld een houten speeltoren. Wij hadden die voorheen zelf ook in de tuin!

Houten speeltoestel in je tuin
Stockfoto van kind in speeltoestel door CroMary

Nou zijn die houten speeltoestellen er ook in allerlei varianten en wij zetten graag wat toffe ideeën voor je op een rijtje. Met de lente in aantocht kan je nu alvast lekker gaan klussen 😉 . Kunnen je kids straks heerlijk ravotten in de tuin.

Wat voor houten speeltoren zoek je?

Zoals aangegeven zijn er heel veel houten speeltorens verkrijgbaar. Belangrijk is dat je een aantal aandachtspunten in de gaten houdt als je een speeltoren wilt gaan kopen. Denk daarbij niet alleen aan wat leuk is voor je kinderen maar ook aan onderstaande zaken:

  • hoeveel ruimte heb je in je tuin voor een houten speeltoestel?
  • Wil je een speeltoren met of zonder glijbaan?
  • Ga je voor een duurzaam speeltoestel?
  • Hoeveel geld wil je uitgeven aan een houten speeltoren? Prijzen variëren van een paar honderd euro tot wel duizenden euro’s, je kan het zo gek maken als je wilt.

Hoeveel ruimte heb je in de tuin nodig voor een speeltoestel?

Allereerst is het natuurlijk van belang dat het speeltoestel wat je op het oog hebt ook daadwerkelijk in je tuin past. En niet alleen dat hij past, maar waarschijnlijk wil je ook graag je tuinset nog gewoon kwijt kunnen. Of eventueel een trampoline.

Zet dus niet je hele tuin vol met een speeltoren, maar houdt rekening met bijvoorbeeld een kleine tuin. Zet je een houten speeltoren in een kleine tuin, probeer dan alle randaccessoires te beperken en kies 1 of 2 items waarvan je weet dat je kind ze helemaal fantastisch vindt.

Tip: Een klimwand neemt over het algemeen niet zoveel ruimte in beslag.

Speeltoren met glijbaan of zonder glijbaan

Een speeltoren heeft al gauw een glijbaan. Hartstikke leuk natuurlijk. Een glijbaan neemt echter wel vaak veel ruimte in beslag, hou daar in ieder geval rekening mee. Gelukkig kan je ook houten speeltoestellen vinden met glijbaan die toch niet al te groot zijn, dus als de grootste liefde van je kindje uitgaat naar een glijbaan…

Zelfgemaakte houten speeltoestel met glijbaan van Douglas palen

Zelfgemaakte houten speeltoestellen

Heb je qua diepte niet heel veel ruimte voor een houten speeltoren, dan kan je ook zelf een speeltoestel maken in je tuin. Check bovenstaande maar eens. Gemaakt van Douglas palen. Leuk zo toch? En heel eenvoudig.

Lage klimwanden en zelfgemaakte houten speeltoestellen voor in je tuin
Bron: Pinterest

Heb je niet veel ruimte in de hoogte, dan kan je ook voor zelfgemaakte speeltoestellen kiezen die je laag houdt. Zo maak je bijvoorbeeld op bovenstaande manier toch een leuke klimwand (voor de wat kleinere kids).

Toffe natuurlijke boomhut in je tuin voor kinderen
Bron: Pinterest

En wil je echt graag dat het speeltoestel in je tuin ‘opgenomen wordt’, dan is bovenstaande boomhut wel heel erg tof. Een prachtige manier om bijvoorbeeld in een kleinere tuin wel veel ruimte om te spelen te creëren maar toch een leuk uitzicht te hebben vanuit je tuinstoel!

Speeltoestel in de vorm van een bouwpakket

Ben je niet zo creatief om zelf een houten speeltoren te verzinnen en te bouwen, maar wel handig genoeg om een speeltoestel in elkaar te zetten met een gebruiksaanwijzing? Dan heb je gelukkig meer dan voldoende opties om je eigen speeltuin te maken.

Van XXL varianten tot speeltorens van hout in een kleinere opzet, er is vanalles verkrijgbaar. Het voordeel van een speeltoestellen bouwpakket is natuurlijk dat alles al mooi op lengte afgezaagd is, dat al je accessoires er al bij zitten én dat je zelfs de schroeven en dergelijke bijgeleverd krijgt. Is je bouwpakket binnen, dan kan je direct aan de slag!

Wat je ook kan doen als je niet direct veel geld wilt besteden aan een bouwpakket is hetvolgende. Koop een standaard bouwpakket van een kleinere houten speeltoren die je in de toekomst nog verder uit kan breiden met extra accessoires. Zo kan je bijvoorbeeld een klimwand voor een verjaardag cadeau geven (of vragen aan opa en oma) etcetera.

Tip: Zorg in ieder geval altijd voor een ondergrond van gras of eventueel rubberen tegels voor de veiligheid.

Kies een houten speeltoren met zandbak

Een zandbak zorgt natuurlijk voor uren speelplezier, maar de grap is dat de zandbak bij je houten speeltoren eigenlijk nauwelijks extra ruimte in beslag neemt. Meestal wordt deze zandbak namelijk gemaakt in het vierkante deel van het huisje, onderin.

Een plek die anders gewoon leeg blijft. Zo kan je nuttig gebruik maken van een eventueel gebrek aan ruimte bij bijvoorbeeld een kleinere tuin, maar ook in het geval van een grote tuin is dit fijn omdat kinderen nu eenmaal graag geborgen onder een afdak zitten.

Houten schommels met glijbaan en speeltoestellen in een grote tuin

Heb je wel een grote tuin te beschikking dan kan je echt vet uitpakken als je dat wilt. Geen ‘gewone’ houten speeltoren, maar een huisje compleet met schommel, glijbaan, klimwand, zandbak, hangmat, verschillende platformen, ringen een touwladder.

En allerlei leuke accessoires zoals een racestuur, telefoon, telescoop, klimtouw en ga zo maar door. Een heel uitgebreid houten speeltoestel kan zomaar 5×5 meter in beslag nemen, dus weet wel waar je aan begint 😉 .

Een groot voordeel: je kinderen raken niet meer uitgespeeld! Wat vind jij belangrijk in een houten speeltoren voor je kind?

Dit artikel is in samenwerking met Fatmoose opgesteld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven