Houten wand afwerking voor een huiselijk gevoel

Nu we weer met onze verbouwing gestart zijn staat mijn hoofd niet stil en raakt de pc oververhit door alle zoekacties die ik doe. Op zoek naar gave ideeën voor de inrichting van ons huis natuurlijk. De afwerking van de wanden, de deuren die ik graag wil, de vloer en ga zo maar door. Zo liep ik dan ook tegen houten wand afwerking aan.

Een super mooie manier om een warme uitstraling te krijgen en heel goed passend bij een industriële look, maar ook bij een landelijke inrichting.

houten wand afwerking

Wat voor houten wand afwerking kan je gebruiken?

Je hebt verschillende soorten hout afwerking van wanden. Van mooi oud hout dat je tegen je wand aanbrengt tot moderne latten waar je een houten wandafwerking van kan maken.

Wat mij betreft hebben ze allebei wel iets. Zo kwam ik (bij het zoeken naar een mooie schuifdeur) bij Barnwoodweb.nl bijvoorbeeld houten wanden tegen van heel gaaf oud hout van wel 100 jaar oud dat van schuren komt.

Door dit hout te gebruiken tegen je wand krijg je niet alleen een hele mooie uitstraling, je kan er ook nog een bijzonder mooi verhaal bij vertellen. Dat is altijd leuk natuurlijk.

Wand afwerking met hout
houten wandafwerking grey
barnwood houten wand afwerking

Hoe anders is de sfeer van deze houten wand bijvoorbeeld dan een geschilderde afwerking, zeker als je voor standaard wit zou kiezen.

De combinatie met de prachtige lichte meubels maakt bovenstaande wand afwerking echt tot een plaatje vind ik.

Deze sfeer is landelijk modern, maar als je zelf donkere meubels hebt, of juist veel staal in huis, dan krijg je met zo’n houten afwerking direct een heel andere sfeer in huis. Een meer industriële look. Allebei mooi en natuurlijk waardoor je direct dat thuisgevoel krijgt.

Bron: Pinterest

hout wandafwerking beachlook

Inspiratie voor een houten wand

Je kan ervoor kiezen om een complete wand met hout te bekleden, maar je kan ook juist maar een klein stukje van de wand doen. Zo denk ik er bijvoorbeeld over om iets met hout te doen achter onze piano.

Maar zo bij de openhaard is ook tof. Voor ons geldt dat we eerst de verbouwing afmaken. Eerst de plafonds en de wanden stuccen en schilderen en pas daarna beslissen we over een eventuele houten wand afwerking.

Nu moet er nog teveel gebeuren om een goed overzicht te hebben. En aangezien ik zoveel mooi vind is het toch een kwestie van keuzes maken straks. Helaas, haha.

Zoals je hierboven ziet is het type houten wand afwerking ook heel bepalend voor de sfeer die je creëert. Het donkere hout aan de linkerzijde geeft een wat klassiekere uitstraling dan de beachlook rechts.

Tip: vind je een echte houten wand lastig? Check dan eens voor fotobehang mogelijkheden. Je mist dan natuurlijk wel de voordelen van de houten wand afwerking en de échte uitstraling, maar het kan een mooi alternatief zijn. En je weet zeker dat houtworm bestrijden nooit een issue wordt.

Bron: Pinterest
Bron: Pinterest

En wat denk je van een houtafwerking in visgraatmotief, ook mooi!

Voor- en nadelen van een houten wand afwerking

Het enige nadeel dat ik me kan bedenken is dat een houten wand afwerking misschien niet heel makkelijk schoonmaakt. Zeker niet als je het hout horizontaal plaatst.

Een beetje à la de houten jaloezieën die toch ook weer in ons huis terugkomen. Bij verticale wand afwerking zal stof minder kans hebben om op riggeltjes te blijven liggen. Verder zal je wellicht goed moeten kijken of de houten wand gaat passen bij de vloer die je hebt liggen.

Qua voordelen zijn er gelukkig heel wat meer te bedenken:

  • Een houten wand zorgt voor een hele goede akoestiek in huis en werkt geluiddempend
  • Een wand afwerking van hout zorgt voor een directe eyecatcher zonder dat je er verder iets mee hoeft te doen
  • Het is relatief eenvoudig te maken
  • Je huis krijgt gelijk een cosy uitstraling
  • De montage is kinderlijk eenvoudig!

Heb je een goede houten wand afwerking dan kan je er ook makkelijk iets aan ophangen. Denk aan een plank, of een schilderij of iets dergelijks.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven