HPV vaccinatie; moet je die nu wel of niet geven aan je dochter?

Er is een hoop over te doen, over de HPV vaccinatie. Je hoort de meest akelige verhalen over meisjes die ik weet niet wat hebben opgelopen nadat ze dit vaccin tegen baarmoederhalskanker hebben gekregen. Twee weken geleden schreef Anne ook al over het HPV virus. Wat dat virus is, en hoe de constatering en behandeling gaat. Zij draagt het HPV virus namelijk zelf ook bij zich. Sterker nog… er werden behoorlijke afwijkingen geconstateerd. Al met al een spannend verhaal.

Over het wel of niet vaccineren is altijd een hoop te doen natuurlijk. Je hebt zware voorstanders, én zware tegenstanders van vaccineren in het algemeen. Allemaal met hun eigen redenen, zo ook als het gaat over de HPV vaccinatie.

HPV vaccinatie

Zo schreef Marjolijn een aantal maanden geleden nog haar betoog omtrent vaccineren, de reacties zijn dan niet van de lucht. Voors en tegens… het lijkt wel of dat ‘men’ echt loskomt als het om vaccineren gaat. Nu ging dat om de ‘standaard vaccinaties’ die via het Rijksvaccinatieprogramma aangegeven worden en niet over deze HPV vaccinatie, maar toch, het blijft een heftig onderwerp.

Lees ook: Niet vaccineren kinderen is net Russisch Roulette

De HPV vaccinatie, de eerste waar ik echt over nadenk

En ik moet je aangeven… tot op heden heb ik me er nooit zo mee bezig gehouden. Ik ben zo’n schaap wat netjes in de kudde meeloopt als het gaat om dit soort dingen. Lang niet met alles hoor, maar vaccinaties worden niet voor niets aanbevolen denk ik dan. Dus laten we ons maar inenten.

Toch ben ik gedurende de jaren wat minder ‘aannemend’ geworden. Ik ben er bijvoorbeeld niet zonder meer van overtuigd dat melk goed voor je is. Stiekem verdenk ik namelijk de Nederlandse economie ervan dat het drinken van melk zo gepromoot wordt, omdat we nu eenmaal zoveel koeien en boeren hebben in Nederland. Stel dat die allemaal ineens zonder baan zouden zitten! En brood? Daar vind ik ook het mijne van, maar daar gaat het nu niet om. We hebben het nu over de HPV vaccinatie en ik denk daarbij aan mijn eigen dochter.

Het gaat om de HPV vaccinatie, wel of niet doen?

Gelukkig is mijn meisje ‘pas’ 8 en heb ik nog even de tijd voordat dit bij haar gaat spelen, maar gezien alle media aandacht rondom hpv vaccinaties houdt me dit toch best wel bezig. Als ik nu zou moeten kiezen of ik haar wel of niet in zou laten enten zou ik het denk ik nog niet doen. Maar puur vanuit mijn gevoel bepaald.

Anne wees me bijvoorbeeld nog op onderstaande Facebookbericht, waaruit naar voren komt dat er heel veel klachten optreden bij meisjes die de HPV vaccinatie hebben gehad.

https://www.facebook.com/bianca.vandersteen.7/posts/1401398233227809?comment_id=1403156843051948&reply_comment_id=1403530356347930

Voorstanders van de HPV vaccinatie tegen baarmoederhalskanker geven aan dat nog niet bewezen is dat deze klachten écht door het HPV vaccin veroorzaakt worden, maar als je verder het internet opduikt dan lees je nog veel meer verhalen.

Buiten het feit dat deze verhalen de ronde doen zijn er ook mensen die advies vragen bij hun gynaecoloog of de GGD hebben gevraagd. Maar ook daar verschillen de meningen. De een adviseert het zeker te doen en de ander raad het met klem af. En dat zijn dan de professionals. Dat lees je bijvoorbeeld ook terug in dit artikel over een onderzoek naar de HPV vaccinatie. Hier worden ruim 9000 respondenten ondervraagd en ook artsen. Van de artsen geeft 75% aan dat ze de HPV vaccinatie wél aanraden, 8% raadt aan om niet te vaccineren en 16% geeft geen advies uit. Vooral de laatste baart mij zorgen. Dat zijn overduidelijk artsen die ook hun twijfels hebben.

Bekende bijwerkingen van Cervarix, het middel voor HPV vaccinatie

Ik zocht ook de bijsluiter van het middel Cervarix er maar eens bij om te kijken wat dat aangeeft qua bijwerkingen. Bijwerkingen die voorkwamen tijdens de klinische studies met Cervarix zijn de volgende:

Zeer vaak (bijwerkingen die bij meer dan 1 op 10 doses vaccin voorkomen):

 • pijn of ongemak op de plaats van de injectie
 • roodheid of zwelling op de plaats van de injectie
 • hoofdpijn
 • spierpijn, gevoeligheid of zwakte in de spieren (die niet komt door lichaamsbeweging)
 • moeheid

Vaak (bijwerkingen die bij minder dan 1 op 10 doses vaccin voorkomen, maar bij meer dan 1 op 100 vaccins):

 • maagdarmklachten waaronder misselijkheid, braken, diarree en buikpijn
 • jeuk, rode huiduitslag, galbulten (urticaria)
 • gewrichtspijn
 • koorts (38°C)

Soms (bijwerkingen die bij minder dan 1 op 100 voorkomen, maar bij meer dan 1 op 1.000
vaccins):

 • infectie van de bovenste luchtwegen (infectie van de neus, keel of luchtpijp)
 • duizeligheid
 • andere reacties op de plaats van injectie zoals een harde knobbel, tinteling of doof gevoel

Algemene informatie over de bijwerkingen

Bijwerkingen die tijdens het gebruik van Cervarix zijn gemeld zijn: allergische reacties. Deze kunnen worden herkend door:

 • jeukende uitslag op handen en voeten,
 • zwelling van de ogen en gezicht,
 • moeilijkheden met ademen of slikken,
 • plotselinge daling in bloeddruk en verlies van bewustzijn.

Deze reacties zullen over het algemeen ontstaan voordat de behandelkamer is verlaten.

Echter, wanneer uw kind een van deze symptomen krijgt dient u zo snel mogelijk een arts te waarschuwen:

 • Opgezwollen klieren in de nek, oksel of lies
 • Flauwvallen, soms gepaard met schudden of stijfheid

Persoonlijk schrikt een behoorlijk deel van de bijwerkingen die hier staan me af. Daarnaast herken ik de bijwerkingen ook in de verhalen die ik gelezen heb en de filmpjes op Facebook of de Deense Documentaire die ik hierover gezien heb. Alleen lijken ze dan niet meer tijdelijk te zijn.

Onderzoek HPV vaccinaties Engeland, RIVM en Deense documentaire

Momenteel is er geen verband vastgesteld tussen dit HPV vaccin en de vermoeidheidsklachten waar de geënte meisjes mee te maken hebben. Deze vermoeidheidsklachten zouden bij geënte en niet-geënte meisjes even vaak voorkomen. Je zou zeggen dat dat voldoende zou moeten zijn om de twijfels weg te halen.

Toch besloot de Japanse overheid afgelopen jaar bijvoorbeeld om het vaccin tegen HPV niet meer aan te raden. Daarnaast is er in Denemarken een documentaire gemaakt over meisjes die de HPV vaccinatie hebben gehad en daar behoorlijk ziek van zijn geworden. Een ingrijpende documentaire met Engelse ondertiteling. Hij was hieronder te zien maar is inmiddels van Youtube verwijderd. Waarom? Geen idee.

Wat doen wij?

Zoals het er nu naar uitziet denk ik dan ook dat beslissen op mijn gevoel de enige mogelijkheid is. Er is nog te weinig bekend over de gevolgen van deze HPV vaccinatie om een weloverwogen beslissing te maken. Vind ik. Bij mij houdt het beslissen op gevoel op dit moment in dat de twijfel overheerst. Vandaar ook dat ik blij ben dat ik nog 4 jaar de tijd heb om te zien waar de discussie naartoe gaat. Wil je meer informatie? Kijk dan ook even op de site van de Rijksvaccinatieprogramma’s.

Hoe zit dat bij jou? Is jouw dochter al in de leeftijd dat ze in aanmerking komt voor de HPV vaccinatie? En hoe sta jij hierin?

 

24 gedachten over “HPV vaccinatie; moet je die nu wel of niet geven aan je dochter?”

 1. Ik merk om me heen dat veel twijfelaars het alsnog doen ‘omdat andere het ook doen, dus dan zal het wel goed zijn’.

  Doe zelf onderzoek. Dus niet blogs en social media doorscrollen om te kijken wat anderen doen. Overal waar gediscussieerd wordt zijn wel horrorverhalen te vinden. Waarom dit zo is wordt goed in de Zembla documentaire uitgelegd:

  https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/het-omstreden-kankervaccin

  Duik in de onderzoeken. Bekijk de documentaire hierboven en ga zelf na hoe goed het vaccin precies werkt: tegen welke vormen van baarmoederhalskanker en wat het nog toevoegt aan het uitstrijkje. En wat de effecten zijn op de langere termijn. Je kunt dan een goed geïnformeerde keuze maken voor je dochter of zoon.

 2. Even benieuwd, aangezien de eerste reactie hier in 2017 op kwam.

  Heb je je dochter wel of niet laten vaccineren?

  Ik twijfel enorm! Heb een zoon en een dochter die een uitnodiging hebben gekregen. Maar zoveel verschillende verhalen dat ik het niet weet.

  1. Goedemiddag Kim,

   We hebben inmiddels besloten haar wel te laten vaccineren en daar heeft ze zelf de grootste stem in gehad.
   We hebben de eerste vaccinatieronde overgeslagen, maar nu gaf ze zelf aan de vaccinatie echt te willen hebben (ook ivm vriendinnen natuurlijk die dit ook gedaan hebben). Ze is dus inmiddels gevaccineerd, en haar broer ook.

  2. ik heb ook een uitnodiging gehad voor m’n 2 oudsten. ik weet indd ook niet of ik het wel moet doen jaren geleden was er een meisje die nu dus onvruchtbaar zou zijn geworden door de vaccinatie. dan zijn het wel speculaties en is het nooit bewezen of het daardoor komt. destijds kwamen er steeds meer verhalen naar boven, ik ben het nooit meer vergeten en zit dus ook in grote vraagtekens na te denken, alhoewel de vaccinatie voor.de Kids gratis zijn tot 18jr heb ik ook zoiets van wachten tot ze het zelf willen halen.

 3. Het is een lastige vraag inderdaad, wel of niet doen dat HPV-vaccin. De meeste moeders die ik ken twijfelen en wachten liever nog even. Wel interessant dat de mensen die hier reageren en die het wel doen ook meteen een verhaal hebben. Doet me denken aan de documentaire van Zembla over het HPV-vaccin. Het gaat over het beïnvloeden van de media (tijdschriften, blogs) en een marketingmedewerkster vertelt precies hoe ze dat deed.

  De hele documentaire is te vinden op https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/het-omstreden-kankervaccin en het stukje wat interessant is speelt op 11:36

  1. Ik sta ook voor de keuze, samen met mijn dochter van 12. Wel of niet. De docu waar je naar verwijst is van 2008. Ik ben zo benieuwd of er in de tussentijd wat is veranderd. Weten we inmiddels meer over het vaccin en de wel of geen bijwerkingen? Heeft er iemand hier informatie over gevonden?

   1. Hoi Marsja, ik heb geen verder onderoek meer gedaan over de bijwerkingen de laatste jaren moet ik zeggen. Wel is het zo dat mijn dochter inmiddels de HPV vaccinatie gehad heeft en zij heeft nergens last van (gelukkig).

 4. Avatar foto
  AnsAmbulans

  Ik ben 33. 2 van mijn vriendinnen bleken na het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker te hebben. 1 daarvan moest haar hele baarmoeder laten verwijderen. Iets wat door dit vaccin voorkomen had kunnen worden. Jongens zijn drager maar daarbij leidt het veel minder vaak tot kanker en dat is waarom meiden wel en jongens niet worden ingeënt. Als je verhalen zoekt op internet volgt google je surfgedrag en blijf je verhalen aangeboden krijgen binnen jouw zoekgedrag. Kunnen we a.u.b een klein beetje meer vertrouwen krijgen en niet zo’n belangrijke beslissing laten afhangen van een gevoel. Baarmoederhalskanker daar wordt je verminderd of zelfs onvruchtbaar van oh en trouwens het groeit heel langzaam en je hebt minimale klachten dus als je er niet op tijd bij bent kun je er ook gewoon aan doodgaan.
  Kom op mensen! Neem dit vaccin het is er niet voor niks!

 5. Wij denken ook niet na bij de reguliere vaccinaties, maar bij deze wel.
  Wij vinden dat ook jongens drager zijn van dit virus en daarom OOK ingeënt zouden moeten worden en dus niet alleen de meisjes!
  Daarom niet voor gekozen, combineer maar met iets waar jongens meer last van hebben dan de meiden. Zolang ze nog niet actief zijn hoeft de vaccinatie ook niet.

  1. Vrij bizarre houding. Als de jongen straks geen condoom bij zich heeft doen ze het dus maar zonder? HPV is no joke en de kans op serieuze problemen door HPV is vele malen groter dan die op serieuze bijwerkingen door het vaccin. Bescherm dus actief je eigen kind, in plaats van te wachten tot er iets ontwikkeld is waar jongens last van hebben?….zucht

 6. Ik ging op mijn 27e naar de dokter voor een Check. Ondanks dat het niet erfelijk is, komt het in mijn familie veel voor. Op mijn 30e werd ik uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. Ik dacht nog; zal ook nu wel weer prima zijn. Niets bleek minder waar. Ik had baarmoederhalskanker. Na de eerste operatie kwam het binnen een jaar weer volledig terug en werd ik op opnieuw geopereerd. Dan zal ik wel voor vaccinatie zijn? Nee. Er is mij na mijn eerste operatie aangeboden om alsnog te vaccineren. Na uitvoerig onderzoek heb ik dit geweigerd. Waarom? Er is zoveel onduidelijk over de uitwerkingen hiervan. Kleine dames die straks grote dames zijn en waar die vaccinatie misschien wel een negatieve invloed heeft op de toekomst, gewoonweg omdat we het niet weten. Ik zou veel liever zien dat er op jongere leeftijd (vanaf bv 18 of 20 jaar) al controles zouden zijn, dan is de mogelijkheid van op tijd ingrijpen veel groter. Ja, ik ben moeder geworden in 2016. Mijn punt is; met een operatie kan het allemaal (vaak) nog steeds. Met een vaccin weten we dit gewoonweg niet. Ik wens jullie veel wijsheid ?.

 7. Heel lastig! Ik ben normaliter voorstander van vaccineren, maar in dit geval blijft de twijfel hangen. Eigenlijk zou ik gewoon van een betrouwbare arts moeten horen hoe hij erover denkt, lijkt me het verstandigst. Wat Marguerita zegt over haar huisarts, vind ik trouwens ook wel een belangrijk signaal. Nog anderhalf jaar… Voor die tijd gaan we ons in elk geval heel goed inlezen!

  1. Hoihoi,
   We zijn 6 jaar verder en ben benieuwd naar je besluit. Ik heb zelf een zoon van 13 en nooit eerder hierin verdiept. Tot nu en lees ik toch wat tegens. Nou ben ik nieuwsgierig of je mening in 6 jaar veranderd is?
   Jacqueline

 8. Ik houd het nog even in de gaten, wij hoeven die beslissing gelukkig pas over een aantal jaar te nemen. Maar ik geloof dat mijn huisarts zijn dochters wel laat vaccineren en dat vind ik een belangrijk signaal om het wel te doen.

 9. Voordat ik een dochter had wist ik al dat zij het niet zou krijgen. Verder krijgen mijn kinderen alle inentingen. Te veel horror verhalen. Te veel onduidelijk.

 10. Hier zoals Marloes. Ik liep het virus op een achttal jaar geleden en moest toen zelfs geopereerd worden (daar onderaan ja). Ik kreeg het vaccin toen alsnog toegediend, ookal was ik al te ‘oud’.
  Jaarlijks moet ik op controle maar onlangs waren er weer vreemde cellen te bespeuren. Niks aan de hand, maar vanaf nu weer 6 maandelijks op controle.

  Waarschijnlijk is dat ook de reden dat ik niet zou twijfelen.
  Maar ik begrijp ook de bedenkingen van wel of niet 🙂

 11. Wat een lastige keuze inderdaad. Als ik zelf een dochter zou hebben nu, zou ik ze zeker weten laten vaccineren tegen het HPV virus. Ik wilde het liefste dat die er toen ik nog jonger was ook al was. Bij mij is in januari het HPV virus geconstateerd, en een slechte PAP en CYN uitslag. Nu zit ik in de rompslomp van iedere 3 maanden uitstrijkjes, weefsel weg laten halen, op kweek zetten. Is de uitslag wel/niet goed. Een hoop gedoe en onzekerheid. Het is inderdaad wel een nadeel dat je nog niet weet wat de consequenties van de vaccin op langere termijn zijn. Heel veel succes met het maken van je keuze!

 12. Mijn dochter heeft de vaccin hpv niet genomen. Ik heb haar uitgelegd dat ik vind dat er te weinig bekend is over deze vaccin. Dat we niet weten wat de gevolgen zijn op langere termijn. Dat ze zelf ook informatie over dit vaccin op moest zoeken. Verder was het haar beslissing of ze het wel wil of niet wil nemen. Ze was behoorlijk in twijfel omdat, heel veel meiden om haar heen wel voor dit vaccin zijn gegaan Mijn dochter vond ook dat er te weinig bekend was over dit vaccin. En vooral toen het net op de markt kwam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven