HPV vaccinatie; moet je die nu wel of niet geven aan je dochter?

13

Er is een hoop over te doen, over de HPV vaccinatie. Je hoort de meest akelige verhalen over meisjes die ik weet niet wat hebben opgelopen nadat ze dit vaccin tegen baarmoederhalskanker hebben gekregen. Twee weken geleden schreef Anne ook al over het HPV virus. Wat dat virus is, en hoe de constatering en behandeling gaat. Zij draagt het HPV virus namelijk zelf ook bij zich. Sterker nog… er werden behoorlijke afwijkingen geconstateerd. Al met al een spannend verhaal.

Over het wel of niet vaccineren is altijd een hoop te doen natuurlijk. Je hebt zware voorstanders, én zware tegenstanders van vaccineren in het algemeen. Allemaal met hun eigen redenen, zo ook als het gaat over de HPV vaccinatie.

HPV vaccinatie

Zo schreef Marjolijn een aantal maanden geleden nog haar betoog omtrent vaccineren, de reacties zijn dan niet van de lucht. Voors en tegens… het lijkt wel of dat ‘men’ echt loskomt als het om vaccineren gaat. Nu ging dat om de ‘standaard vaccinaties’ die via het Rijksvaccinatieprogramma aangegeven worden en niet over deze HPV vaccinatie, maar toch, het blijft een heftig onderwerp.

Lees ook: Niet vaccineren kinderen is net Russisch Roulette

De HPV vaccinatie, de eerste waar ik echt over nadenk

En ik moet je aangeven… tot op heden heb ik me er nooit zo mee bezig gehouden. Ik ben zo’n schaap wat netjes in de kudde meeloopt als het gaat om dit soort dingen. Lang niet met alles hoor, maar vaccinaties worden niet voor niets aanbevolen denk ik dan. Dus laten we ons maar inenten.

Toch ben ik gedurende de jaren wat minder ‘aannemend’ geworden. Ik ben er bijvoorbeeld niet zonder meer van overtuigd dat melk goed voor je is. Stiekem verdenk ik namelijk de Nederlandse economie ervan dat het drinken van melk zo gepromoot wordt, omdat we nu eenmaal zoveel koeien en boeren hebben in Nederland. Stel dat die allemaal ineens zonder baan zouden zitten! En brood? Daar vind ik ook het mijn van, maar daar gaat het nu niet om.

Het gaat om de HPV vaccinatie, wel of niet doen?

Gelukkig is mijn meisje ‘pas’ 7 en heb ik nog even de tijd voordat dit bij haar gaat spelen, maar gezien alle media aandacht van de laatste tijd houd dit onderwerp me toch best wel bezig. Als ik nu zou moeten kiezen of ik haar wel of niet in zou laten enten zou ik het denk ik nog niet doen. Maar puur vanuit mijn gevoel bepaald.

Anne wees me bijvoorbeeld nog op onderstaande Facebookbericht, waaruit naar voren komt dat er heel veel klachten optreden bij meisjes die de HPV vaccinatie hebben gehad.

Nou zeg ben ik even blij dat het resept nog in de la ligt en niet in mijn lichaam.

Geplaatst door Bianca Van Der Steen op zondag 5 februari 2017

Voorstanders van de vaccinatie tegen HPV en baarmoederhalskanker geven aan dat nog niet bewezen is dat deze klachten écht door het HPV vaccin veroorzaakt worden, maar als je verder het internet opduikt dan lees je nog veel meer verhalen.

Buiten het feit dat deze verhalen de ronde doen zijn er ook mensen die advies vragen bij hun gynaecoloog of de GGD hebben gevraagd. Maar ook daar verschillen de meningen. De een adviseert het zeker te doen en de ander raad het met klem af. En dat zijn dan de professionals. Dat lees je bijvoorbeeld ook terug in dit artikel over een onderzoek naar HPV vaccinaties. Hier worden ruim 9000 respondenten ondervraagd en ook artsen. Van de artsen geeft 75% aan dat ze de HPV vaccinatie wél aanraden, 8% raadt aan om niet te vaccineren en 16% geeft geen advies uit. Vooral de laatste baart mij zorgen. Dat zijn overduidelijk artsen die ook hun twijfels hebben.

Onderzoek Engeland, RIVM en Deense documentaire

Momenteel is er geen verband vastgesteld tussen dit HPV vaccin en de vermoeidheidsklachten waar de geënte meisjes mee te maken hebben. Deze vermoeidheidsklachten zouden bij geënte en niet-geënte meisjes even vaak voorkomen. Je zou zeggen dat dat voldoende zou moeten zijn om de twijfels weg te halen.

Toch besloot de Japanse overheid afgelopen jaar bijvoorbeeld om het vaccin tegen HPV niet meer aan te raden. Daarnaast is er in Denemarken een documentaire gemaakt over meisjes die de HPV vaccinatie hebben gehad en daar behoorlijk ziek van zijn geworden. Een ingrijpende documentaire met Engelse ondertiteling.

Wat doen wij?

Zoals het er nu naar uitziet denk ik dan ook dat beslissen op mijn gevoel de enige mogelijkheid is. Er is nog te weinig bekend over de gevolgen van deze HPV vaccinatie om een weloverwogen beslissing te maken. Vind ik. Bij mij houdt het beslissen op gevoel op dit moment in dat de twijfel overheerst. Vandaar ook dat ik blij ben dat ik nog 5 jaar de tijd heb om te zien waar de discussie naartoe gaat. Wil je meer informatie? Kijk dan ook even op de site van de Rijksvaccinatieprogramma’s.

Hoe zit dat bij jou? Is jouw dochter al in de leeftijd dat ze in aanmerking komt voor de HPV vaccinatie? En hoe sta jij hierin?

 

DELEN
Joyce van de Pas
Druk, druk, druk. Bij mij zit er te weinig uren in een dag. Herken je dat? Ik ben getrouwd en heb 2 schatten van kinderen die ik ook graag zo nu en dan achter het behang zou willen plakken. Daarnaast ben ik zelfstandig ondernemer, eigenaar van MamsatWork.nl, en van Zazou.eu een webshop met hippe kinderkleding. Heb je vragen voor me? Mail me, ik geef je graag antwoord.

13 REACTIES

 1. Ik ging op mijn 27e naar de dokter voor een Check. Ondanks dat het niet erfelijk is, komt het in mijn familie veel voor. Op mijn 30e werd ik uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. Ik dacht nog; zal ook nu wel weer prima zijn. Niets bleek minder waar. Ik had baarmoederhalskanker. Na de eerste operatie kwam het binnen een jaar weer volledig terug en werd ik op opnieuw geopereerd. Dan zal ik wel voor vaccinatie zijn? Nee. Er is mij na mijn eerste operatie aangeboden om alsnog te vaccineren. Na uitvoerig onderzoek heb ik dit geweigerd. Waarom? Er is zoveel onduidelijk over de uitwerkingen hiervan. Kleine dames die straks grote dames zijn en waar die vaccinatie misschien wel een negatieve invloed heeft op de toekomst, gewoonweg omdat we het niet weten. Ik zou veel liever zien dat er op jongere leeftijd (vanaf bv 18 of 20 jaar) al controles zouden zijn, dan is de mogelijkheid van op tijd ingrijpen veel groter. Ja, ik ben moeder geworden in 2016. Mijn punt is; met een operatie kan het allemaal (vaak) nog steeds. Met een vaccin weten we dit gewoonweg niet. Ik wens jullie veel wijsheid 😊.

 2. Heel lastig! Ik ben normaliter voorstander van vaccineren, maar in dit geval blijft de twijfel hangen. Eigenlijk zou ik gewoon van een betrouwbare arts moeten horen hoe hij erover denkt, lijkt me het verstandigst. Wat Marguerita zegt over haar huisarts, vind ik trouwens ook wel een belangrijk signaal. Nog anderhalf jaar… Voor die tijd gaan we ons in elk geval heel goed inlezen!

 3. Ik houd het nog even in de gaten, wij hoeven die beslissing gelukkig pas over een aantal jaar te nemen. Maar ik geloof dat mijn huisarts zijn dochters wel laat vaccineren en dat vind ik een belangrijk signaal om het wel te doen.

 4. Hier zoals Marloes. Ik liep het virus op een achttal jaar geleden en moest toen zelfs geopereerd worden (daar onderaan ja). Ik kreeg het vaccin toen alsnog toegediend, ookal was ik al te ‘oud’.
  Jaarlijks moet ik op controle maar onlangs waren er weer vreemde cellen te bespeuren. Niks aan de hand, maar vanaf nu weer 6 maandelijks op controle.

  Waarschijnlijk is dat ook de reden dat ik niet zou twijfelen.
  Maar ik begrijp ook de bedenkingen van wel of niet

 5. Wat een lastige keuze inderdaad. Als ik zelf een dochter zou hebben nu, zou ik ze zeker weten laten vaccineren tegen het HPV virus. Ik wilde het liefste dat die er toen ik nog jonger was ook al was. Bij mij is in januari het HPV virus geconstateerd, en een slechte PAP en CYN uitslag. Nu zit ik in de rompslomp van iedere 3 maanden uitstrijkjes, weefsel weg laten halen, op kweek zetten. Is de uitslag wel/niet goed. Een hoop gedoe en onzekerheid. Het is inderdaad wel een nadeel dat je nog niet weet wat de consequenties van de vaccin op langere termijn zijn. Heel veel succes met het maken van je keuze!

 6. Mijn dochter heeft de vaccin hpv niet genomen. Ik heb haar uitgelegd dat ik vind dat er te weinig bekend is over deze vaccin. Dat we niet weten wat de gevolgen zijn op langere termijn. Dat ze zelf ook informatie over dit vaccin op moest zoeken. Verder was het haar beslissing of ze het wel wil of niet wil nemen. Ze was behoorlijk in twijfel omdat, heel veel meiden om haar heen wel voor dit vaccin zijn gegaan Mijn dochter vond ook dat er te weinig bekend was over dit vaccin. En vooral toen het net op de markt kwam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER