Huidproblemen door stress: tips tegen huidveroudering

Als je een stressvolle periode hebt (gehad) zie je dit vaak terug aan je huid. Een vale huid, puistjes, of zelfs meer en diepere rimpels. Het stresshormoon cortisol is verantwoordelijk voor deze huidproblemen door stress. Maar hoe ontstaat dit nou en vooral wat kun je ertegen doen?

Huidproblemen door stress

Wie kent het niet: als je toch al in een drukke en stressvolle periode zit, gaat je huid ook nog eens tegensputteren. Hoe dat kan? Hieronder lees je wat de oorzaken zijn van huidveroudering en huidproblemen door stress.

  1. Vochtverlies: door langdurige stress wordt de productie van cortisol verhoogd, dit verstoord de vochthuishouding, waardoor je huid het vocht minder goed kan vasthouden. Dit resulteert in een vale huid met (op langere termijn) droogtelijntjes.
  2. Fijne lijntjes: chronisch verhoogde cortisolspiegels zorgen niet alleen voor vochtverlies, waardoor je huid er meer gerimpeld uit gaat zien, ze beschadigen ook het collageen: het eiwit dat de huid elastisch en stevig maakt. Door de constante spierspanning bij stress kunnen bovendien permanente rimpeltjes ontstaan.
  3. Roodheid: stress kan Eczeem of Rosacea verergeren of triggeren. En omdat stress je immuunsysteem verzwakt kunnen deze huidaandoeningen meer opvlammen.
  4. Acne: stress zorgt voor ontstekingsreacties die acne kunnen veroorzaken of verergeren.
  5. Vermoeide oogleden: stress zorgt vaak voor slapeloze en onrustige nachten, wat weer zorgt voor vermoeide en gezwollen oogleden.

Wat kun je doen tegen huidproblemen door stress?

Uiteraard is het van belang de stress zo veel mogelijk te verminderen. Dat is de basis van al die ellende! Maar door ons drukke leven als werkende moeder, die alle ‘ballen’ tegelijk in de lucht moet houden is dit niet altijd even makkelijk.

Een paar tips:

  1. Probeer rustmomenten in je leven in te bouwen, ga bewust een 15-30 minuten zitten met een boekje, een kop thee en zonder verplichtingen. Neem die me-time! Je zult echt merken dat je ook nog eens productiever bent als je af en toe zo’n momentje voor jezelf inbouwt.
  2. Sport 2-3x per week. Je hoeft echt geen uren zwaar en intensief te sporten, maar 30-45 minuten per keer lekker bewegen helpt je je hoofd leeg te maken. Je verbrand niet alleen calorieën maar ook stresshormonen, waardoor je je fitter en energieker voelt. Een win-win situatie dus, waarmee je huidproblemen door stress aanzienlijk kan verminderen.
  3. Slaap voldoende, tijdens je slaap hersteld je huid en is de cel vernieuwing hoger. Tevens verlaagt tijdens je slaap de cortisolspiegel, waardoor je minder last krijgt van een droge huid en (droogte) rimpels.
  4. Gezonde voeding, veel groente, fruit, granen en vezels, noten en gezonde vetten. Probeer elke dag genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen, dit is voor je lichaam en uiteindelijk dus ook je huid erg belangrijk. Evt. zijn goede voedingssupplementen als aanvulling prima, maar laat je wel goed adviseren door een deskundige. Mijd liever de snelle koolhydraten, suikers, cafeïne en alcohol.
  5. Gebruik de juiste huidverzorgingsproducten, ook hier gaat het vaak fout. Met de juiste huidverzorging die bij jouw huidtype én –conditie passen, verzorg je je huid op de juiste manier en wordt je huid egaler en stralender. Verkeerde huidverzorging verstoort de huidbalans en kan (op de langere termijn) huidproblemen veroorzaken.

En wat je vooral niet moet doen?

Ga niet als je een keer een puistje ontdekt met (agressieve) acne producten te keer, terwijl er waarschijnlijk een hele andere oorzaak ten grondslag ligt. Kom je er niet uit welke producten nou bij jouw huid passen, laat een schoonheidsspecialiste eens een huidanalyse maken. Of doe de online huidanalyse van Payot.. De juiste producten kan ook al een huidproblemen door stress voorkomen (en verbeteren).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven