Huidveroudering door stress èn wat je daartegen kan doen

Dat stress en slaapgebrek een grote impact op je huid heeft heb je waarschijnlijk zelf wel ervaren.

Drukte en deadlines op het werk, file rijden, brengen en halen van sportclubjes/ muziekles/vriendjes van je kinderen en ook tussendoor nog even boodschappen en het huishouden doen. ’s Avonds plof je uitgeput op de bank neer, maar eigenlijk wacht er nog meer wat gedaan moet worden….

Stress is slecht voor je lichaam, maar ook je huid heeft hier flink onder te leiden. Wist je trouwens dat je door stress een onzuivere, vale huid en meer rimpels krijgt? Het stresshormoon cortisol is verantwoordelijk voor een vale en onzuivere huid en een echte rimpeltrekker.

Waardoor ontstaan die huidproblemen?

1)     Vochtverlies: door langdurige stress blijft de cortisolproductie langdurig hoger dan normaal, hierdoor wordt de vochtbalans in je huid verstoord en kan je huid het vocht dus ook niet meer goed vasthouden. Het resultaat: op de langere termijn een vale huid met droogtelijntjes.

2)     Fijne lijntjes: chronisch verhoogde cortisolspiegels zorgen niet alleen voor vochtverlies, maar beschadigen ook collageen. Dit eiwit zorgt voor elasticiteit en stevigheid van je huid. Bij stress heb je constante spierspanning die voor permanente rimpeltjes kunnen zorgen.

3)     Roodheid: stress verzwakt je immuunsysteem, waardoor de huidaandoening rosacea kan ontstaan of heftiger kan worden.

4)     Acne: stress zorgt voor ontstekingsreacties die acne kunnen veroorzaken of verergeren.

5)     Vermoeide oogleden: stress zorgt vaak voor slapeloze en onrustige nachten, wat weer zorgt voor vermoeide en gezwollen oogleden.

Wat kun je hiertegen doen?

Het is uiteraard belangrijk dat je stress zoveel mogelijk vermindert, wat natuurlijk niet altijd even makkelijk is met ons drukke leven als werkende moeder. Hierbij wat simpele tips om de druk er een beetje af te halen. Het leven moet tenslotte ook leuk zijn!

1) Plan rustmomenten in je agenda. Bijv. om met een magazine op de bank te zitten, doe een yoga- of meditatie oefening om te ontspannen of maak een lunchwandeling met wat collega’s. Beter is nog om een keer lekker een dagje naar de sauna te gaan met een vriendin of een ontspannende rugmassage in te plannen. Zet ook echt (bijv. 2x per week een half uur tot een uurtje) een kruis in je agenda, dit werkt het beste. Het klinkt misschien gek maar meestal krijg je na een ontspannen momentje voor jezelf meer gedaan. Dus investeer in jezelf.

2) Sport 2-3x per week. Met sporten verbrand je als het ware stresshormonen. Je krijgt rust in je hoofd en je stimuleert je bloedsomloop. Ook je spieren ontspannen beter na inspanning, waardoor je weer minder nek-, schouder- en hoofdpijnklachten krijgt. Je hoeft echt geen uren intensief te sporten, 30-45 minuten per keer is al voldoende. Denk aan die lunchwandeling…

3) Slaap voldoende, tijdens je slaap verlaagt je lichaam de cortisolspiegels, zodat je minder snel last krijgt van droogheid en huidverouderende ontstekingen van je huid. Daarnaast gaat je celvernieuwing een tikkeltje sneller, waardoor je huid de schade van de dag beter kan herstellen. Gebruik ook eens een serum onder je nachtcrème en je geeft je huid echt een voedingsboost tijdens de nacht.

4) Gezonde voeding, eet dus veel groente, fruit, granen en vezels, noten en goede vetten. Probeer elke dag genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen, dit is voor je lichaam en uiteindelijk dus ook je huid erg belangrijk. Evt. zijn goede voedingssupplementen als aanvulling prima, maar laat je wel goed adviseren door een deskundige. Mijd liever de snelle koolhydraten, suikers, cafeïne en alcohol.

5) Gebruik de juiste huidverzorgingsproducten, ook hier gaat het vaak fout. Met de juiste huidverzorging die bij jouw huidtype en –conditie past, voed je je huid op de juiste manier en knapt je huid zienderogen op. Je huid gaat weer stralen en ziet er frisser, dus jeugdiger uit!

Helaas kom ik het in de salon ook veel tegen, mensen denken vaak dat ze een gecombineerde tot vette huid hebben, omdat ze een keer een puist hebben of wat meeëters zien. Meestal is dit een verkeerde conclusie. Cosmetica die niet aansluit bij jouw huidtype verstoort de huidbarrière en veroorzaakt op langere termijn kleine (en soms zelfs) grote huidproblemen.

Kom je er niet uit welke producten nou bij jouw huid passen, laat een professional eens een huidanalyse maken. Of doe een huidanalyse online. Dit kan een hoop (huid)stress voorkomen.

Have a beautiful day!

1 gedachte over “Huidveroudering door stress èn wat je daartegen kan doen”

  1. Pingback: Beauty tips crème: zo haal meer uit je potje gezichtscrème

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven