Hoe maak je je huis babyproof?

Het opvoeden van een kind kan behoorlijk wat werk zijn, maar je kunt het wat makkelijker maken door je huis babyproof te maken.

Hierdoor blijft je baby veilig en hoef je je minder zorgen te maken als je bezig bent met andere dingen en niet constant op je kind kunt letten.

Dus, ouders, hier zijn wat aanpassingen die je in huis moet maken om je huis babyproof te maken!

huis babyproof maken

Je huis babyproof maken met deze tips

Het lijkt wel alsof je pas vorige maand je zwangerbox hebt uitgepakt en in het kraambed lag, maar inmiddels kruipt jouw baby al als een dolle door het huis.

Het is een prachtige tijd – die eerste babyjaren- vooral ook omdat jouw baby zich zo ontzettend snel ontwikkeld en je je blijft verbazen. Bizar hoe dat werkt!

Maar daardoor ook een heel vermoeiende tijd vond ik zelf, want voor je het weet klauteren ze overal op, in en onder. En dat brengt ook allerlei gevaren met zich mee.

Toch zijn sommige gevaren vrij makkelijkte weren door je huis babyproof te maken. Enkele voorbeelden daarvan vind je hieronder.

1. Kijk uit voor scherpe randen

Hoeken en scherpe randen zijn gevaarlijke plekken voor kleine kinderen en daarom is het belangrijk om hier als eerste iets aan te doen.

Je zal niet de eerste ouder zijn die met haar baby op de eerste hulp terecht komt, vanwege een gat in zijn of haar hoofd. Brrr.

Ga op je knieën zitten, zodat je op ongeveer dezelfde hoogte bent als je kind, en zoek naar scherpe hoeken op je meubels.

Plaats hoekbeschermers om te voorkomen dat je kind zich eraan bezeert. Die hoekbeschermers vind je heel makkelijk online en worden vaak in een doosje met meerdere stuks geleverd zodat je gelijk een aantal meubels kan voorzien.

2. Passen je meubels wel in een babyproof huis?

Kies voor Gewoonstijl meubels die meerdere functies kunnen hebben, zoals een wieg die later als stoel kan dienen.

Hiermee maak je niet alleen je huis babyproof, maar denk hje ook aan het milieu én aan je portemonnee. De babyuitzet is immers al duur genoeg.

Kies daarnaast geen speelgoedkisten met een deksel die omhoog gaat, want dat kan gevaarlijk zijn. Baby vingers komen maar wat vaak klem te zitten.

Alle meubels moeten uiteraard stevig en sterk zijn en het gewicht van je kind aankunnen. Op het moment dat je baby gaat kruipen zal het namelijk ook niet heel lang meer duren voordat hij of zij zich ergens aan gaat optrekken om te gaan staan.

Je huis babyproof maken betekent in dit geval ook dat je meubels babyproof moeten zijn.

Je kunt eventueel meubels in de winkel testen om te zien hoe stabiel ze zijn. Kies voor een salontafel die niet makkelijk omvalt bijvoorbeeld en let op dat glazen tafels van dik, gehard glas zijn. Die mooie moderne bijzettafels met smalle poten zijn voor baby’s minder handig.

Denk er ook aan om veiligheidsbeugels te gebruiken, zoals tv-ankers, om je huis nog veiliger te maken voor je baby.

3. Let op ramen en deuren

Het is belangrijk om ramen en deuren veilig te maken voor je kind. De ramen mogen niet verder dan een aantal centimeters geopend worden.

Je kunt speciale raambeschermers (of een hor) gebruiken om te voorkomen dat je kind uit het raam kan vallen.

Om te voorkomen dat de vingers van je kind tussen de deur komen, kun je deurklemmen of stoppers installeren.

En gebruik een slot op de deurknop om de deuren extra te beveiligen. Met deze stappen ben je altijd veilig en is je huis voor wat betreft ramen en deuren babyproof.

4. Kijk uit voor gevaren met elektriciteit

Een terugkerend onderwerp is elektrisciteit.

Kinderen zijn nieuwsgierig, dus het is echt noodzakelijk om stopcontacten (waar ze bij kunnen) te bedekken. Dit voorkomt ongelukken en maakt je huis babyproof.

Bedek de stopcontacten en zorg ervoor dat de draden niet zichtbaar zijn, zodat je baby geen elektrische schok krijgt.

Houd ook losse kabels of draden buiten het bereik van je kind, als ze er aan trekken kan het zijn dat ze apparatuur omtrekken. Daarnaast kunnen ze er in verstrikt raken. Stel je voor dat een kabel om de nek van je baby komt te zitten.

5. Gebruik technologie

Tegenwoordig zijn er veel dingen om je baby in de gaten te houden, waar je ook bent.

Denk aan een camera met een luidspreker die je in de wieg of kinderkamer kunt plaatsen.

Zelfs als je als ouder niet thuis bent, kun je met behulp van deze camera met je baby praten en ervoor zorgen dat het goed gaat. Alhoewel we hiermee niet willen adviseren dat je je baby alleen thuis moet laten.

Het geeft je in ieder geval gemoedsrust en maakt het gemakkelijker om je baby in de gaten te houden, zelfs als je niet in dezelfde kamer bent. Hoe ga jij je woning babyproof maken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven