Je huis gezellig maken, 10 tips voor meer gezelligheid

Je huis gezellig maken kan op allerlei manieren, maar er zijn een aantal zaken die echt onmisbaar zijn zoals bijvoorbeeld accessoires, kleuren, verlichting op de juiste plekken. Ook raamdecoratie, eventueel elektrisch, is onmisbaar bij het gezellig maken van je huis.

Dit zijn zomaar alvast een paar kleine tips, maar er is meer! Ik neem je graag mee in al onze tips voor meer gezelligheid in huis.

10 tips om je huis gezellig te maken

Vind jij het lastig om je huis gezellig te maken, ook al lees je regelmatig in interieurbladen en heb je alle woonprogramma’s op televisie al gezien? Dan wordt het tijd dat je deze tips even leest. Want ook jij kan je huis gezellig maken met deze tips.

huis gezellig maken met deze tips

1. Raamdecoratie

Raamdecoratie is een van de eerste vereisten als je je huis gezellig wilt maken. Wanneer je voor elektrische raamdecoratie kiest, dan kies je voor een mooi, gezellig en enorm handig element in je huis.

Hieronder lees je meer over soorten elektrische raamdecoratie die je zou kunnen overwegen, namelijk elektrische rolgordijnen en duo rolgordijnen. Beide producten zijn erg handig en hebben verschillende voordelen.

Elektrische gordijnen

Als je kiest voor elektrische rolgordijnen, dan hoef je deze niet langer handmatig te openen en sluiten. Met hulp van de afstandsbediening kun je deze eenvoudig bedienen vanaf de plek waar je zit. Ideaal voor mensen die slecht ter been zijn, of voor mensen die van gemak houden.

Daarnaast kun je elektrische rolgordijnen programmeren om op bepaalde tijden van de dag te openen en sluiten. Zo bespaar je energie en zorg je ervoor dat het altijd lijkt alsof er iemand thuis is.

Duo rolgordijnen die elektrisch zijn

Duo rolgordijnen zijn ook een handige elektrische raamdecoratie, omdat je hiermee de hoeveelheid licht die je kamer binnenkomt kunt bepalen. Dit type raamdecoratie bestaat uit twee lagen stof, waarvan de ene laag transparant en de andere laag verduisterend is.

Door deze lagen over elkaar heen te schuiven, kun je de hoeveelheid licht die je kamer binnenkomt aanpassen. Dit betekent dat je overdag kan genieten van natuurlijk licht en ’s avonds van volledige privacy kunt genieten.

Duo rolgordijnen zijn daarom een goede keuze voor woonkamers en keukens. Duo rolgordijnen maken het eenvoudig gezellig in huis omdat je kan spelen met de hoeveelheid binnenkomend licht.

Elektrische rolgordijnen zijn bijvoorbeeld handiger als je een groot raam hebt dat moeilijk te bereiken is, terwijl duo rolgordijnen geschikt zijn voor mensen die graag spelen met de hoeveelheid licht die ze binnenlaten. Zeker bij grote raampartijen is dit een voordeel.

Daarnaast geeft Raamdecoratie.com als tip dat elektrische raamdecoratie kan bijdragen aan de energie-efficiëntie van je huis. Door het product te programmeren, kan je zonlicht binnenlaten wanneer het nodig is en zo je huis op een natuurlijke manier opwarmen.

2. Gebruik warme kleuren in huis

Het kleurenpalet dat je gebruikt maakt veel verschil als je het hebt over het gezellig maken van je huis. Een zwart wit huis kan zeker wel gezellig zijn, mits dat je dat combineert met natuurlijke materialen die weer wat lichter zijn, zoals bijvoorbeeld een mooie licht houten bankje, of bamboe lampen in huis.

Datzelfde geldt ook voor een heel wit huis, ook hier moeten andere kleuren en materialen aan toegevoegd worden om gezelligheid uit te stralen.

Gebruik je echt warme kleuren in huis zoals bijvoorbeeld aardetinten, of terra tinten, dan is je huis al makkelijker gezellig te maken ook al heb je minder accessoires in huis staan bijvoorbeeld. Ook gele en oranjetinten doen het goed als je het hebt over een warm kleurenpalet.

3. Werk met verschillende soorten materialen en stoffen om je huis gezellig te maken

Een huis heeft een mix van materialen en stoffen nodig om gezellig te ogen. Dat komt omdat materialen elkaar kunnen versterken. Heb je alleen maar hout in huis en een leren bankstel? Dan zal je zeker een lekker stofje zoals een fijn plaid of een wollig vloerkleed missen in huis.

Voeg je dit toe, dan krijgt je huis ook direct een warmere uitstraling.

Heb je bijvoorbeeld al een stoffen bank in huis staan, dan kan je het ook gezellig maken zonder een plaid. Gewoon omdat er al stof gebruikt wordt. Hier lees je nog meer tips om je zithoek gezellig te maken.

tips om je huis gezellig te maken

4. Organische vormen maken je huis ook gezellig

Hou je van strak en modern? I hear you! Ik vind het ook mooi. Toch maak je hiermee je huis niet snel gezellig. Wél kan je vrij eenvoudig een opgeruimde look creëren.

Maar het nadeel blijft dat een strak modern interieur met vooral veel rechte lijnen niet snel gezellig oogt. Gebruik je ook wat organische vormen in je modernere interieur dan zal dat het huis al snel gezellig maken.

Organische, ronde en ovale vormen brengen zachtheid in jhuis, net als je raamdecoratie dat doet.

5. Voldoende lichtbronnen én sfeerverlichting

Het mag duidelijk zijn dat tl verlilchting niet de gezelligste verlichting is in huis. Gelukkig weten de meeste mensen dat en wordt dat niet meer vaak toegepast. Maar toch zit er nog steeds verschil in verlichting, het gebruik ervan in huis én de gradatie van gezelligheid.

Als je bijvoorbeeld in staat bent om het licht in huis te dimmen, kan dat je woonkamer snel gezellig maken. Het harde licht verdwijnt en er komt een zachter limcht voor in de plaats.

Een andere mogelijkheid is om een andere kleur licht te gebruiken. Je hebt ook zoiets als warm licht en koud licht. Je raad het al… warm licht maakt je huis eerder gezellig dan koud licht. Denk bijvoorbeeld eens aan Philips Hue in huis om je huis gezellig te maken met licht.

6. Kaarsen in huis maakt het ook instant gezellig

Net zoals sfeerverlichting in huis belangrijk is om het gezellig te maken, spelen ook kaarsen hierin een grote rol. Vind jij het lastig om met echte kaarsen te werken omdat je bijvoorbeeld kleine kidneren of huisdieren hebt? Of omdat je last hebt van je luchtwegen?

Denk dan eens aan led kaarsen! Ik heb er een aantal van in huis staan en het maakt ons huis zoveel gezelliger nu. Daarnaast zit er ook nog eens een timer op, waardoor ze automatisch aan en uit gaan. Hoe handig is dat!

7. Gebruik accessoires in huis en kluster ze, dat maak écht gezellig!

Accessoires zijn onmisbaar in een gezellig huis. Het geeft wat meer swung aan een ruimte en maakt het gezellig. Hou hierbij in de gaten dat je huis écht niet persé helemaal vol hoeft te staan met accessoires om het gezellig te maken.

Maar hier en daar wat accessoires gaat de sfeer zeker goed doen.

Tip: kluster de accessoires. Door ze bij elkaar te zetten in groepjes zorg je ervoor dat er -ondanks dat er accessoires staan- toch rust blijft bestaan. Ook dat is belangrijk om je huis gezellig te maken.

8. Groen in huis maakt ook gezellig!

Planten, planten en nog eens planten. Het hoeft geen jungle in huis te zijn, maar een huis zonder planten is niet gezellig.

Daarnaast is het ook nog zo dat het niet gezond is voor je. Planten in huis zijn namelijk gezond. Ze maken je huis gezellig en geven je geest rust waardoor stress verminderd.

Heb je geen groene vingers? Dan kies je voor makkelijke kamerplanten die niet veel zorg nodig hebben.

9. Laat je huis lekker ruiken

Ook een lekker geurtje doet wonderen bij het gezellig maken van je huis, daarnaast kan je ook de sfeer nog eens bepalen met een geurtje.

Heb jij zin in een lentefris gevoel? Dan kies je bijvoorbeeld voor citroen achtige geuren, of een lavendeltje bijvoorbeeld.

Wil je juist graag een mysterieuze sfeer creëren, dan kies je voor wat zwaardere geuren bij het gezellig maken van je huis, zoals een zoethout of bergamot geur.

10. Ruim op om je huis gezellig te maken

Je huis kan nog zo mooi ingericht zijn, maar als het een bende is, dan zal het er niet snel gezellig uitzien. Wil jij dat je huis een fijne uitstraling heeft dan zal je dus moeten opruimen. Het hoeft niet super clean te zijn, maar het dient wél opgeruimd te zijn.

Een schoon en opgeruimd huis geeft bovendien rust in je hoofd en ook dat is veel waard!

11. Voeg een persoonlijke touch toe

Een huis is maar een showroom als er geen persoonlijke spullen in te vinden zijn. Een showroom kan heel mooi zijn, maar gezellig wordt je huis pas als het van jou is. En dat het van jou is, dat wordt pas zichtbaar als je persoonlijke spullen in je huis zet.

Denk aan wat mooie foto’s van je dierbaren, of een eigengemaakte tekening van een van je kinderen. Of wat zelfgemaakte kussens in de bank. Het kan eigenlijk vanalles zijn dat je huis gezellig kan maken.

Ook hier is klusteren weer key om het gezellig en opgeruimd te houden.

Je huis gezellig maken doe je dus zo

Je hebt hierboven kunnen lezen hoe je je huis met kleine dingen gezellig kan maken. Belangrijk blijft daarbij dat je de basis niet vergeet: je raamdecoratie (elektrisch of niet). want in de avond in een groot donker gat kijken is níet gezellig!

Met de andere accessoires, persoonlijke spullen, een geurtje en een kleurtje maak jij in no-time van je huis een thuis. En dat is nu precies de bedoeling van het gezellig maken van je huis!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven