Je huis klaarmaken voor bezichtiging; 10 tips

Oké, misschien is de woningmarkt iets meer tot rust gekomen, maar nog steeds worden er voldoende woningen verkocht. Heb jij je huis te koop staan en wil je weten hoe je je huis moet klaarmaken voor bezichtiging?

In dit blog lees je 10 tips waarmee je je huis sneller gaat verkopen.

Huis klaarmaken voor bezichtiging; 10x slim om te doen

Natuurlijk hoef je niet alle onderstaande tips door te voeren, maar ik weet zeker dat ze je gaan helpen om je huis sneller te verkopen.

Het zijn ervaringstips, gecombineerd met de tips die wij in de loop der jaren van onze makelaars hebben gehad.

huis klaarmaken voor bezichtiging

1. Haal alle rommel uit het zicht

Een van de belangrijkste tips wat mij betreft. Alle rommel moet uit het zicht. Potentiële kopers gaan tijdens een bezichtiging niet kijken wat er in jouw kasten zit.

Behalve misschien een keukenkastje wat ze opentrekken om de staat van de keuken te beoordelen.

Dat betekent dat je alle rommel die je normaal gesproken in huis hebt liggen prima in die grote kast in de woonkamer kan stoppen bij het klaarmaken van je huis voor de bezichtiging.

2. Maak het gezellig in huis

Het is belangrijk dat het gezellig en opgeruimd is in huis. Ook al hebben de mensen die komen bezichtigen een andere smaak, iedereen kan gezelligheid waarderen.

Het is dus niet zo dat je het huis bij het klaarmaken voor een bezichtiging helemaal kaal moet hebben. Nee, het moet júist gezellig zijn. Dus geen rommel, maar wel aangekleed.

Tip: koop eens een paar VTwonen magazines en blader die door. Het brengt je vast op ideeën voor de inrichting.

3. Let op de raambekleding bij het klaarmaken van je huis voor bezichtiging

Het klinkt je misschien niet bekend, maar wij kregen als tip van de makelaar om op te letten met de raambekleding.

Heb je raambekleding dan is dat een voordeel ten opzichte van kale ramen. Kale ramen schrikt namelijk vaak heel erg af. De woonkamer oogt dan ook meteen erg kaal. Heb je dus niets hangen, dan hang je alsnog (goedkope) raambekleding op om de ruimte een beetje aan te kleden.

Heb je slimme raamdecoratie dan heb je nog andere voordelen. De slimme raambekleding maakt het mogelijk om je gordijnen, rolluiken en jaloezieën vanaf elke locatie te bedienen.

Of je nu thuis bent of op afstand, je kan je raambekleding openen en sluiten met slechts één druk op de knop.

De tip die Somfy Raambekleding gaf is dat je je huis op deze manier kan automatiseren en de controle over je raambekleding overal kan behouden.

Heel handig als je plots een seintje krijgt van de makelaar dat hij wil komen bezichtigen.

Los van het feit dat de ruimte aangekleed is met je raamdecoratie, kan je er op dat moment ook voor zorgen dat er niet overdreven veel zon in de ruimte komt op een warme zonnige dag door de raambekleding te gebruiken.

Of juist vermijden dat de potentiële kopers een gevoel van inkijk krijgen doordat de raambekleding te ver omhoog is.

4. Verse bloemen op tafel en planten in huis

Uiteraard mogen de verse bloemen op tafel niet ontbreken bij een bezichtiging. Er zijn mensen die door je huis heen kunnen kijken en direct alle mogelijkheden zien, maar veel kopers vinden dat toch erg lastig.

Zij zullen het waarderen als je huis een frisse uitstraling heeft en een bos bloemen draagt dan zeker bij om je huis te verkopen.

Niet alleen die bos bloemen op tafel is belangrijk trouwens. Ook een aantal planten in je huis is van belang. Heb jij geen groene vingers? Probeer er tijdens de verkoop van je huis toch wat aan te doen en kies bijvoorbeeld voor makkelijke kamerplanten.

Planten in huis zorgen voor een leefbaar gevoel waardoor kopers tijdens een bezichtiging zich sneller thuis zullen voelen.

5. Huis grondig aanpakken en klaarmaken voor bezichtiging

Heb jij al een aantal jaren niets gedaan aan je huis en zijn de muren gewoon simpel wit of zitten ze vol met vlekken en strepen?

Haal een pot verf in een van de laatste trendkleuren! Verf een aantal muren over, of alleen wat vlakken op de muren en geef je huis gelijk een trendy uitstraling.

Los van het feit dat je woonkamer er ineens uitziet alsof hij uit een woonmagazine komt oogt het ook gelijk een stuk schoner en meer up-to-date. Wat een middagje schilderen al niet kan doen.

Tip: laat donkere kleuren achterwege, maar werk met frisse kleuren of aardetinten.

6. Laat je huis lekker ruiken

Naast dat het belangrijk is dat je huis er schoon en fris uitziet voor een bezichtiging is het ook fijn als het zo ruikt.

Nu snappen we dat je niet iedere keer een uitgebreide lenteschoonmaak kan doen om je huis klaar te maken voor een bezichtiging, of een taart kan maken.

Maar een geurtje wil ook wel eens helpen. Zet bijvoorbeeld een diffuser in huis en laat zo langzaam een subtiele geur verspreiden.

7. Aanrecht en badkamer zijn belangrijk bij je huis klaarmaken voor een bezichtiging

Hierboven beb ik al aangegeven dat je huis schoon moet zijn. Dat lijkt me redelijk vanzelfsprekend. Maar spendeer extra tijd en aandacht aan je keuken en de badkamer (en het toilet).

Zorg ervoor dat deze helemaal spik en span zijn. Geen haren in het doucheputje, en een heel leeg en schoon aanrecht.

Dat werkt voor de verkoop van je huis écht het beste. Bedenk je zelf eens even dat je een huis gaat bezichtigen en dat er nog een aantal keukenmachines op het aanrecht staan bijvoorbeeld.

Daardoor lijkt het aanrechtblad gelijk een stuk kleiner.

Of een badkamer waar de tandpasta nog in de wastafel zit, yagh!

8. Zorg voor een goede temperatuur in huis

Net als een goede geur en kleur in huis is een goede temperatuur ook belangrijk. Ga jij je huis klaarmaken voor een bezichtiging, denk dan ook even na over de thermostaat.

Is de bezichtiging overdag terwijl jij op je werk zit? Dan is het heel fijn als je de slimme thermostaat zo kan instellen dat het een prima temperatuur is. Het mag niet te koud zijn, maar zeker ook niet te warm.

Denk hierbij weer even aan tip 3 met de raambekledingstip van Somfy.be als het hartje zomer is en de zon teveel verwarmd.

9. Vergeet je garage niet bij het klaarmaken van je huis voor de bezichtiging

Het lijkt zo onbelangrijk, maar een huis dat opgeruimd is en een garag die helemaal volgepropt is, dat geeft nog steeds niet het juiste resultaat.

Ook je garaga dient opgeruimd te zijn. De mogelijke kopers dienen in je garage het gevoel te krijgen dat ze hier zee van ruimte hebben om vanalles mee te doen. En dat krijg je niet als je hem tot de nok toe vol hebt staan.

Tip: ga je je huis klaarmaken voor bezichtiging maar heb je echt teveel spullen? Huur tijdelijk een garagebox of containerunit waar je overtollige spullen neer kan zetten.

10. Let ook op de tuin

Je huis klaarmaken voor een bezichtiging is een ding, maar je mag ook de tuin niet vergeten. Verkoop je je huis in de winter, dan is het heel jammer dat je tuin op dat moment niet meewerkt.

Wel kan je ervoor zorgen dat je tuinmeubilair er mooi bijstaat. Liefst onder een overkapping, maar wel aangekleed met kussens en al. Dat geeft toch een veel betere uitstraling dan tuinmeubels die onder een zeil ingepakt staan.

In de lente en de zomer ruim je je tuin op, zorg je dat het gras gemaaid is en dat er geen onkruid te vinden is.

Het klinkt misschien als een hele kleus, maar je huis zal er zeker makkelijker door te verkopen zijn als je tuin er tijdens de bezichtiging goed uitziet.

Veel werk, maar wél met resultaat

Ik hoop dat je met bovenstaande tips aan de slag kan. Het is veel werk, maar het resultaat zal er echt zijn. Zeker voor de mensen die je huis komen bezichtigen en moeite hebben om door dingen heen te kijken.

Je zorgt er op deze manier voor dat je huis écht verkoopklaar is wat tot gevolg heeft dat je zelf ook weer sneller kan verhuizen. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven