Huisdier afkoelen: zo houdt je knaagdier, kat of hond het koppie koel

Tjonge jonge, wat is het heet. Tijdens een hittegolf periode hebben niet alleen mensen, maar ook dieren het behoorlijk zwaar. Wij kunnen het nog op een zweten zetten, maar voor de meeste dieren geldt dat niet. In dit blog lees je hoe je je huisdier kan helpen afkoelen. Of je nu een hond, kat, of een konijn of een cavia hebt.

Stockfoto van hond met ijsje door malamooshi

Heet, heter, heetst; je huisdier afkoelen is een must

Dat je je hond niet in de auto moet laten bij hogere temperaturen is bij de meeste mensen inmiddels gelukkig wel doorgedrongen. Maar hoe houd je dat koppie koel als er ook bij jou thuis een tropisch klimaat ontstaat? Wat voor beestje je ook hebt: ieder huisdier vindt afkoelen prettig als er een hittegolf gaande is. Behalve je vissen misschien, die redden zich wel. Maar voor alle andere huisdieren geldt: we keep it cool, they get the best.

Toch is het soms minder makkelijk dan je denkt, want niet iedere hond kan je bijvoorbeeld makkelijk laten koelen. Sommigen hebben een hekel aan water. En wat denk je van je katten?

Je huisdier afkoelen; zweten kunnen ze niet

Voor eigenlijk alle dieren geldt dat ze niet kunnen zweten. Dus zijn ze afhankelijk van andere manieren om lekker even af te koelen. In dit blog lees je hoe je je lieve viervoeter (of tweevoeter, als je een vogel hebt) kan helpen het koppie koel te houden.

Je hond koelen met warm weer

Er zijn allerlei manieren waarbij je je hond kan helpen afkoelen. Normaal moeten ze het hebben van hijgen, want ook een hond kan niet zweten. Via hun bek en hun poten verliezen ze de meeste lichaamswarmte. Zorg in ieder geval altijd voor voldoende drinkwater! Wil je je huisdier een beetje extra afkoelen? Dan kan een tuinslang sessie helpen. Maar wees voorzichtig als ze nogal gulzig zijn: honden die met een buik vol water naar de tuinslang blijven happen kunnen een maagtorsie oplopen of een watervergiftiging. En dat is sneller gebeurd dan je denkt! Ook moet je oppassen dat er niet teveel water in hun oren komt, want dat kan weer zorgen voor oorontsteking.

Een andere optie is een koelmat. Hier kunnen ze heerlijk koel op liggen, zonder liters water binnen te krijgen.

Bovenstaand exemplaar hoef je niet in de vriezer te bewaren, dat is super handig natuurlijk, want zo’n mat past vast niet tussen alle ijsjes die je daar bewaard. Deze mat bevat namelijk een (niet giftige) verkoelende gel. Wanneer de mat een uur niet gebruikt wordt, is deze alweer gekoeld en daarmee 5 tot 10 graden kouder dan de kamertemperatuur. De mat is verkrijgbaar in verschillende maten. Ook ideaal om mee te nemen naar het vakantieadres!

Ook kan je gaan voor een verkoelende halsband, of speeltjes die je in kan vriezen. Die laatste zijn dan helaas weer minder geschikt voor de doorbijters onder de honden, omdat de speeltjes vaak van rubber zijn en daardoor snel kapot gaan.

Pas op met het invriezen van voer. Een tip die je vaak leest als het gaat over het afkoelen van je huisdier, maar eentje die wel maag- en darmproblemen kan opleveren. Ook ijsblokjes in het drinken kán gevaarlijk zijn.

Uiteraard moet je er wél altijd voor zorgen dat je voldoende water voor ze beschikbaar hebt, liefst door middel van een drinkfontein.

Zo krijgt je kat verkoeling

Als het op afkoelen aankomt is je kat een apart huisdier. Ook al is het nog zo heet, sommige poezen gaan gewoon volop in het zonnetje liggen! Katten kunnen dan ook heel goed tegen warmte. Om ze toch te helpen afkoelen, kan je ze net als een hond een verkoelende deken geven. Ook een ingepakt koelelement kan ze al helpen afkoelen.

Net als bij honden is het wel belangrijk om je kat altijd van voldoende drinkwater te voorzien. Is het een buitenkat, dan is een schaduwrijk plekje vast gemakkelijk op te zoeken. Heb je een binnenkat, zorg er dan voor dat de temperatuur in huis niet te hoog oploopt en ze ook binnen een koeler plekje kunnen opzoeken. Een ventilator in huis zullen ze zeker kunnen waarderen. Bij een kat is het invriezen van voer veel minder risicovol dan bij honden, dus kan je ook katten ijsjes maken. Zorg er wel voor dat die een beetje ontdooit zijn voor je ze opdient, anders kan de tong van je kat er aan vastvriezen.

Zelf laat ik onze katten in ieder geval in deze periode ook ’s nachts gewoon buiten. Zo kunnen ze toch heerlijk afkoelen in de nacht.

Je huisdier afkoelen als je een knaagdier hebt

Knaagdieren lijken misschien heel taai en tegen alle omstandigheden bestand… Maar ook zij zijn niet blij met een hittegolf. Wat kan helpen als je je knagende huisdier wil afkoelen is een koelelement in de kooi. Wikkel het in een theedoek of washand, zodat ze er in ieder geval niet aan kunnen knagen. Zorg er ook voor dat ze voldoende groenten of fruit met vocht binnen krijgen. Bouw dit wel op en geef bijvoorbeeld niet ineens teveel komkommer. Als een konijn ineens teveel groente of fruit met vocht binnenkrijgt kan dat darmproblemen en diarree veroorzaken. Uiteraard is ook hier voldoende drinkwater een must.

Vooral konijnen vinden het prettig om zich tijdens heet weer ‘in te graven’. Zorg voor een bak met zand, waar ze een lekker koel kuiltje in kunnen maken.

En vergeet je gevederde vriendje niet!

Ook vogels hebben behoefte aan verkoeling. Dus ook als je een vogel hebt, is je huisdier helpen afkoelen geen overbodige luxe. Vogels kunnen het snel te warm krijgen en proberen dan met hun snavel wijd open af te koelen. Zorg ervoor dat ze altijd over een schoon en koel badje beschikken. Ook kan je ze met de plantenspuit af en toe een extra douchebeurt geven. Let wel op dat het water niet ijskoud is; als het lichaam van een vogel té snel afkoelt kunnen ze juist weer verkouden worden. Doe dus altijd lauw water in het vogelbadje en de plantenspuit.

Fijne vogelbadjes vind je hier

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven