Huisdieren en kinderen; de invloed van dieren, de favorieten en waar let je op bij aanschaf?

Huisdieren en kinderen hebben een goede invloed op elkaar. Dat blijkt uit een onderzoek dat onlangs is uitgevoerd en als je het Joyce vraagt dan zal ze dat zeker beamen. Buiten dat zijn huisdieren ook gewoon leuk voor kinderen én voor jezelf. Maar stel nu dat je geen huisdieren gewend bent, check dan toch vooral even of een huisdier wel bij jullie past. En zo ja, welk huisdier dan? Hieronder vind je volop informatie, we helpen je graag op weg.

Vooralsnog vind ik niet dat Tom & Blub veel meer hebben opgeleverd dan een maandelijks reinigingsritueel. De goudvissen zijn de enige huisdieren die, na veel gezeur, voor mij toelaatbaar waren. Eén van de meest onderhoudsvriendelijke opties die ik kon bedenken. Natuurlijk lag de voorkeur bij mijn kinderen bij een konijn, poes of hond. Dat zijn de huisdieren die mijn kinderen zouden willen.

Maar ja, papa is allergisch voor dieren die haren hebben. ‘Maar mama, mensen hebben ook haren!’ zei de oudste. ‘Nou, papa is niet allergisch voor mensen hoor schat. Tenminste, de meeste niet.’ Pfjiew, daar kwam ik goed mee weg. Totdat de buurman reptielen voorstelde (en bedankt!), maar gelukkig zijn de kinderen geen fan van dat soort huisdieren. Goudvissen in een onderhoudsvriendelijk aquarium dus. Zij blij, ik blij.

huisdieren en kinderen, top 10

Invloed van huisdieren op kinderen

Verantwoordelijkheid en discipline

Huisdieren en kinderen is niet alleen maar voor de leuk, maar heeft ook een educatieve kant. Het houden, en vooral verzorgen, van een huisdier vergt een verantwoordelijkheidsgevoel en discipline. Iets wat er bij jonge kinderen nog niet geheel in zit. Mede daarom onze keuze voor goudvissen als huisdier. Het dagelijks eten geven van vissen krijg ik nog wel in de routine. Maar de verzorging van veel andere huisdieren omvat wel wat meer en is voor een klein kind lastig te overzien. Toch zie ik het wel als een start haar een stukje verantwoordelijkheid mee te geven.

Zelfvertrouwen en empathie

Huisdieren zijn vaak een maatje voor kinderen die een stukje geborgenheid en onvoorwaardelijke vriendschap met zich meebrengt. Helaas blijkt dat met een goudvis een tikkeltje minder dan met een hond of kat 🙂 . Kinderen worden zich ook bewust van de gevoelens en behoeftes van een dier. De band heeft een positief effect op het tonen van empathie, ook richting de medemens.

Dochterlief (7) toont inderdaad wel enige bezorgdheid als het aquarium wat vervuild raakt; ‘Tom en Blub zien niks meer!’ of als er een vlekje op Toms neus zit; ‘Gaat ie nu dood?!’ Ze begrijpt inmiddels dat niet voeren of verschonen consequenties heeft. Dat dat bij dieren hetzelfde werkt als bij mensen. Wel knap overigens dat ze ziet dat Tom verdrietig is. Ten eerste dat ze überhaupt weet wie van de twee goudvissen Tom is en ten tweede… ooit een goudvis zien lachen?

Lees ook: 10 redenen waarom je beter een hond kan hebben dan een man

Top 10 huisdieren voor kinderen

Afijn, het is niet gek dus dat in ruim de helft van de Nederlandse huishoudens een huisdier onderdeel uitmaakt van het gezin. Nederland telt zelfs méér huisdieren dan inwoners. Logisch: het houden van huisdieren is niet alleen nuttig maar ook gewoon vooral heel leuk en gezellig. Huisdieren en kinderen hebben een uitstekende match. Maar welke huisdieren zijn dan het meest populair?

De top 10 van huisdieren:

 1. Aquariumvissen (you’re not alone Tom & Blub 😉  )
 2. Vijvervissen
 3. Kat
 4. Vogel
 5. Hond
 6. Kip
 7. Konijn
 8. Duif
 9. Knaagdieren
 10. Reptielen en amfibieën

Deze lijst is gebaseerd op het aantal van deze dieren in Nederland als huisdier. Dus inderdaad, bij kippen worden de professionele pluimveeboerderijen niet meegerekend. Er zijn steeds meer mensen, buiten de steden, die kippen in hun achtertuin houden (en wordt de haan een kopje kleiner gemaakt).

En ja… de hoeveelheid vissen is logischerwijs hoger dan de hoeveelheid konijnen. Je hebt al snel wat meer visjes in je vijver of aquarium 😛 .

Waar let je op bij de aanschaf van een huisdier?

Als huisdieren en kinderen al niet met elkaar zijn opgegroeid, volgt de wens om een huisdier bij je kind vaak vanzelf. Ze zien een konijn bij een vriendje of een cavia bij een vriendinnetje en willen dat ook. Het is sowieso onverstandig om toe te geven aan het gezeur ‘ik wil, ik wil, ik wil!’. Al gebeurt dat helaas wel vaak. Dat gaat dan vervolgens ten koste van jezelf, je kind én het huisdier. Uiteindelijk is iedereen gebaat bij een goed welzijn en veiligheid van alle partijen. Wat bij het ene huisdier nauwer komt dan bij de ander. Maar waar let je dan op bij de aanschaf van een huisdier? Allereerst op de leeftijd van het kind. Wellicht is een slang nog niet echt geschikt voor een 4-jarige, tenzij het een reïncarnatie van Steve Irwin is misschien.

De aanschaf van een hond

Bij een hond is het verstandiger te kiezen voor een rustig ras van middelbare grote. Zo is het risico kleiner dat een klein kind omver gelopen wordt, of andersom. Toch is veel ook afhankelijk van het karakter van zowel kind als hond. Misschien zijn sommige rassen minder geschikt, maar geen enkele is typerend als echt kindvriendelijk. Ik heb kinderen dikke maatjes zien zijn met zowel een Maltezer als een Mastino. Zelf groeide ik op met een Labrador die geen vlieg kwaad deed, maar ik heb ook wel eens een valse Golden Retriever gezien. Veel hangt of staat met karakter en de opvoeding, bij zowel kind als hond.

Wel fan van honden, maar kan je er helaas geen in huis hebben? Dan is SPUP een leuk alternatief: je sponsort dan een puppy om een echte geleidehond te worden. En kan de hele opleiding van ‘jouw’ viervoeter volgen!

Lees ook: wat hondenpoepzakjes met je psyche doen

huisdieren en kinderen

Huisdieren en kinderen; aanschaf van een Kat

Over het algemeen is een kat een goede combinatie met kinderen. Al zijn sommige rassen niet per se heel kindvriendelijk. De meeste huiskatten zijn echter geen raskat. Kittens, evenals pups, hebben een goede kans van gewenning aan kinderen wanneer ze al op zeer jonge leeftijd met kinderen in aanraking komen. Een volwassen kat of hond zal écht aan kinderen gewend moeten zijn om leed en frustratie te voorkomen.

Daarbij bepalen katten graag zelf wanneer ze aangehaald willen worden, houden niet van drukte of opgejaagd te worden en zonderen zich af op onbereikbare plaatsen voor kinderen. De kattenbak is ook een punt van aandacht bij kleine kinderen. Anders vind je geen kat maar een kind in het bakkie 😉 . Hou daarnaast in de gaten dat het verschonen van een kattenbak als zwangere ook niet aan te bevelen is vanwege de parasiet  de parasiet toxoplasmose gondii.

Konijnen en knaagdieren

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn konijnen en cavia’s helemaal niet zo geschikt voor jonge kinderen. Bij deze huisdieren en kinderen lijkt het al snel een gouden combi en het aaibaargehalte is inderdaad groot. Maar ze houden er meestal niet zo van om vastgehouden te worden als ze nog niet echt tam zijn. Met krabben en bijten tot gevolg.

Daarbij zijn ze kwetsbaar en houden van leven in groepsverband. De beste match is wellicht de Russische Dwerghamster, die wel graag alleen leeft en in tegenstelling tot zijn soortgenoten graag overdag actief is. Leer de kinderen aan de dieren niet op te pakken maar ‘on the spot’ te aaien. Ratten en muizen zijn goed tam te maken en met name geschikt voor de wat oudere kinderen. Kijk in alle gevallen goed uit voor heel kleine vingertjes die de kooi gestoken kunnen worden 😉 .

Lees ook: We krijgen met dierendag 2 konijntjes

Vogels

Een grasparkiet of valkparkiet zijn eigenlijk de enige vogels die eventueel geschikt zijn voor een jong gezin. Maar let op, een valkparkiet kan zeker 15 jaar oud worden! Buiten het feit dat vogels flink kunnen pikken, schrikken jonge kinderen ook vaak van de bewegingen en het snel heen en weer vliegen als je de vogel uit de kooi laat.

Reptielen en amfibieën

Ook in dit geval is de combinatie van deze huisdieren en kinderen voorbehouden aan de wat oudere kinderen. De verzorging en het verblijf van een dergelijk dier vergt vaak inzicht en ruimte. Daarbij kunnen deze dieren vrij oud worden en zijn sommigen niet zonder gevaar. Persoonlijk bekijk ik deze liever in een dierentuin 😉 .

Vissen

Het hebben van een klein aquarium is voor de minder kleine kinderen best leuk. Kies bij voorkeur voor stabiele, minder gevoelige vissen en besef dat het verschonen van een aquarium niet vooraan op het prioriteitenlijstje van een kind staat. Buiten het feit dat erop gelet moet worden dat ze niet teveel voer krijgen van een overijverig kind, is het allemaal niet heel spannend. Daarbij spreek ik uit ervaring. Tip: kies voor een aquarium met pomp om het schoonmaakleed te beperken tot eens per maand!

Heb jullie een huisdier? En heb je daarvoor gekozen omdat je dat zelf graag wilde of vanwege je kinderen?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

3 gedachten over “Huisdieren en kinderen; de invloed van dieren, de favorieten en waar let je op bij aanschaf?”

 1. Wij zijn ook begonnen met vijvervissen, omdat deze niet veel onderhoud en zorg nodig hebben. Wanneer de kinderen wat ouder zijn nemen we misschien een hond of kat. Het ligt er maar net aan hoe druk we het hebben en of het mogelijk om te combineren met onze banen.

 2. Waar ik VOORAL ook op zou letten en dat even uitproberen of je kind niet allergisch is… Hoeveel dieren er niet in het asiel belanden om die reden 🙁
  Wij hebben een hond en een kat en die waren er al voordat de kleine man er was. Gelukkig gaat dat helemaal goed!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven