Huisdieren snacks; dit mag jij je huisdieren geven

Net als wij af en toe van wat lekkers houden, vinden huisdieren het ook fijn om af en toe wat te snacken. Zolang je het in gematigde hoeveelheden doet, kun je jouw huisdieren af en toe verwennen met snacks. De vraag is alleen welke snacks het meest geliefd zijn bij jouw huisdier en of die ook oké zijn om te geven.

In dit artikel vertellen we je met welke snacks jij je hond, kat, paard, konijn of cavia blij maakt.

Huisdieren en snacks, ze zijn je eeuwig dankbaar!

Ik moet er altijd een beetje om lachen… om de manier waarop ik mezelf door mijn huisdieren laat manipuleren in het geven van lekkere snoepjes.

Iedereen die me kent die weet het, ik ben een enorme dierenvriend. Altijd al geweest en het wordt er in de jaren niet minder op zullen we maar zeggen.

Momenteel hebben we nog twee honden en vier katten, maar ik heb ook meerdere cavia’s gehad, konijnen, varkens, geiten, chinchilla’s, agaponissen, hamsters en ik zal vast nog wel wat vergeten zijn.

Ik weet dan ook uit ervaring wel wat huisdieren lekker vinden aan snacks, waar ze een ‘moord’ voor doen en waar ze minder hard voor lopen.

hond eet komkommer

Snacks voor honden

Wanneer je jouw hond blij wilt maken met een snack, is het een goed idee om bijvoorbeeld kleine stukjes gekookt vlees te geven.

Let er echter goed op dat er geen botjes in dit gekookte vlees zitten. Over het algemeen zijn kippen- of kalkoenvlees erg geliefd. Daarnaast zijn gedroogde zoete aardappelen of wortelstukjes een goede gezonde traktatie voor je dierenvriend.

Onze honden zijn ook dol op de trainingssnoepjes die ze krijgen (ja, nog steeds, want onze Aussie heeft bananen in haar oren als er geen beloning aan te pas komt tijdens het wandelen bijvoorbeeld), maar lusten daarnaast ook erg graag bijvoorbeeld een stukje komkommer en wat vetrandjes van vleeswaren die ik er zelf vanaf haal.

Uiteraard krijgen ze ook zo nu en dan een kauwstaaf. Dat is niet alleen lekker, maar ook nog eens goed voor de tanden én het houd ze even bezig.

Verder trekken ze echt álles uit de kast voor een stukje kaas, maar dat krijgen ze echt maar zelden, want dat is echt niet goed voor ze. Bij onze dierenarts wordt een klein stukje kaas vergeleken met een broodje hamburger voor ons als mens… dat zegt genoeg denk ik.

Als laatste zijn ze ook dol op yoghurt en dat mogen ze zeker zo nu en dan hebben. En laat ik nu yoghurt als ontbijt eten! Dus zodra het yoghurt emmertje leeg is mogen zij die uitlikken. Zijn ze ook weer even lekker bezig. Is jouw huisdier allergisch voor melkproducten dan laat je deze snacks uiteraard achterwege.

Snacks voor paarden

Paarden kun je erg blij maken met natuurlijke traktaties, verwen jouw paard dus lekker met appels of wortels. Daarnaast vinden vele paarden paardensnoep heel lekker.

Paardensnoep is een brok suiker met extra smaak. Omdat paardensnoep voornamelijk uit suiker bestaat, moet je dat dus niet te vaak aan je paard geven. Hou dat dus liever voor de speciale momenten.

Tip van flip (moi): heb jij een paard en wil je die graag wat ‘malser’ in zijn mond hebben als het gaat om lekker los aan de teugel rijden met een fijne aanleuning? Maar voel je regelmatig toch nog wat spanning?

Uiteraard moet je daar met training aan werken om dit op te lossen, maar een klein paardensnoepje of suikerklontje wil wel helpen om je paard het bit in ieder geval beter te laten accepteren.

Geef het vlak voordat je gaat trainen (als het hoofdstel al om is, vlak voor het opstijgen bijvoorbeeld) en je zal zien dat je paard wat makkelijker in de mond wordt en lekker gaat schuimen tijdens het rijden.

Snacks voor konijnen

Konijnen kunnen erg genieten van fruit, zoals stukjes appel en bananen. Hoewel fruit gezond is, geef je konijn fruit met mate vanwege het suikergehalte in deze soorten fruit. Daar kunnen konijnen wat minder goed tegen (spijsverteringsproblemen) en van aan de diarree gaan als ze er teveel van krijgen.

Daarnaast vinden konijnen gedroogde kruiden zoals peterselie erg lekker. Verwen jouw dierenvriend dus met fruit of gedroogde kruiden, maar doe het met mate.

Snacks voor cavia’s

Verwen jouw cavia met kleine stukjes paprika of wortel. Verse groenten vallen altijd goed in de smaak bij deze kleine dierenvrienden. Daarnaast kun je kleine stukjes fruit toevoegen aan het hooi om jouw cavia een extra traktatie te geven. Wij raden wel aan om gedroogd fruit zonder toegevoegde suikers toe te voegen.

Let op: bij onze cavia bleef een keer een stukje wortel tussen zijn voortanden vast zitten. Pas toen ik zag dat hij niet meer at viel het me op dat hij eigenlijk niet meer kón eten. Ind e gaten houden dus met de snacks voor deze huisdieren!

Huisdieren snacks, wat mag wel en wat mag niet

Snacks voor katten

Naast kleine stukjes gekookte kip, kun je jouw kat ook erg blij maken met kleine stukjes tonijn. De meeste katten zijn dol op tonijn, en het is ook nog eens een gezonde snack voor je huisdieren.

Katten kunnen ook erg genieten van de rijke en zijdezachte smaak van kattenmelk, en zijn groot fan van speciale kattensnoepjes en lekkere zachte kauwstaafjes. Onze katten zijn ook grote fan van de vetrandjes van vleeswaren dus als het aan hun ligt eten wij dagelijks rauwe ham ofzo, zodat zij de vetrandjes kunnen opsmikkelen.

Eén van onze boefjes is trouwens ook groot fan van yoghurt. Eigenlijk lust hij alles; we hebben hem als kitten van straat geplukt en hij had echt zoveel honger dat ik denk dat hij daar nu nog last van heeft. Afijn, qua yoghurt moet hij dus écht om zijn plaatsje ‘vechten’ met ons honden.

Wat geef jij je huisdieren aan snacks?

Kortom, jouw huisdier verdient op z’n tijd ook zeker een lekkere snack. Zolang je de snacks met mate geeft, is het niet slecht voor hen en maak je ze extra blij. Daarnaast krijg je op dat moment makkelijker wat van ze gedaan als dat nodig is!

Geef jij nog wat anders dan ik hierboven heb aangegeven? Laat me dat dan zeker even in de reacties hieronder weten, dan kan ik dat ook eens gaan uitproberen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven