Huisdieren vakantie: zo regel je een goed adres (of neem je ze lekker mee!)

De grote vakantie staat weer voor de deur! Heerlijk: even er tussenuit met het hele gezin. Hoewel, het héle gezin? Nu het ook voor je huisdieren vakantie is moet er nog wel even wat voor de viervoeters geregeld worden. Gaan die naar een logeeradresje? Of neem jij ze gezellig mee? In dit blog lees je over de mogelijkheden, en de regels waar jij (en vooral je huisdier) vervolgens aan moet voldoen.

huisdieren vakantie

A dog is for life – not just for Christmas!

Zomervakantie, dat vind ik altijd zó genieten. En toch heeft deze periode ook een donkere kant. Op Facebook regent het berichten over achtergelaten huisdieren. Een kat die zomaar uit de auto wordt gedumpt, een hond aan een boom vastgebonden…

Ik kan er écht niet over uit dat je zo met je huisdieren omgaat. Daar koop je geen gezinshond voor toch? Dat er voor huisdieren vakantie adresjes in overvloed zijn hoor je als eigenaar te weten. En nog veel belangrijker: je hoort het beste te willen voor je dier, ook als het vakantie is. Heb je geen zin in dat gedoe? Neem dan geen huisdieren, hoe hard de kids er ook om zeuren.

Gelukkig is het overgrote deel huisdier eigenaren in Nederland natuurlijk wél verantwoordelijk bezig, en dol op hun harige vriendje. En dan sta je in de zomervakantie voor een keuze: waar gaan je huisdieren vakantie vieren?

Zo vieren je huisdieren vakantie

Het allergezelligste is natuurlijk om je huisdier mee te nemen. Helaas zijn sommige bestemmingen daar nu eenmaal niet geschikt voor. En sommige huisdieren ook niet! Dan is het dus zaak om een logeeradresje te regelen waar je hond, kat of konijn zich thuis voelt. Met stip op 1? Home Sweet Home!

Regel een oppas

Soms zijn het net kinderen… En dus kan je je huisdieren in de vakantie nu eenmaal niet te lang alleen laten. Is jouw viervoeter thuis wel het meest op zijn of haar gemak? Of is het verplaatsen van bijvoorbeeld de kooi al een hoop gedoe? Regel dan een oppas in huis. Een ideale oplossing, als je tenminste iemand kan vinden die daar net zo over denkt.

Huisdieren vakantie: op naar het pension

Er zijn waarschijnlijk niet veel baasjes die hun hond of kat graag naar een pension brengen. Het is er een drukte van jewelste met al dat geblaf. En het leverde mij altijd weer natte ogen op als je nog een keertje achterom keek, en je schat daar achter die tralies zat. Toch vinden veel honden het helemaal geen straf om naar een pension te gaan! Onze eerste hond kwam steevast schor en afgevallen terug. Maar hond nummer 2, een echte allemansvriend, wilde amper nog mee naar huis wanneer we hem kwamen halen. Of dit een geschikte oplossing voor jouw hond is, hangt dus ook erg van je hond af.

Gaan jouw huisdieren op vakantie naar het pension? Dan moet je op de volgende dingen letten:

  • Vaccinaties moeten in orde zijn. In een pension is ook de vaccinatie voor kennelhoest verplicht, dus vergeet niet bij de dierenarts aan te geven dat je hond naar een pension zal gaan. De dierenarts zal de vaccinaties vermelden in het vaccinatieboekje; neem dat mee naar het pension.
  • Zorg dat je hond ontwormd is en beschermd tegen vlooien. Voorkomen is beter dan genezen, en ze zullen bij het pension met een hoop nieuwe vriendjes in aanraking komen.

Uit logeren

Zolang je viervoeter niet als een soort Marley (uit de film Marley & Me) als een sloopkogel door het huis gaat, kan je ook nog kiezen voor de optie ‘Uit logeren’. Ken jij iemand die het leuk vindt om een poosje op je huisdier te passen? Voor veel dieren is een huiselijke omgeving om uit logeren te gaan toch altijd nog de beste optie. Heb je niet de luxe om al over een logeeradresje voor je vriendje te beschikken? Dan kan je ook via internet op zoek gaan naar een juiste ‘match’ voor jou en je huisdier. Kijk maar eens op Zwoofer, waar je zowel kan zoeken naar een logeeradres voor een fijne huisdieren vakantie, als jezelf aan kan bieden als ‘huisdier hotel’.

De allerbeste huisdieren vakantie: gezellig met de baasjes mee

Het blijft, als het kan, toch de allerbeste optie: neem je huisdieren gezellig mee tijdens de vakantie! Er zijn wel wat regeltjes waar je aan moet voldoen, maar daar krijg je dan ook een beestachtig leuke zomervakantie voor terug! Hieronder lees je waar je op moet letten als je je huisdieren op vakantie mee naar het buitenland neemt.

  • Zorg voor een officieel dierenpaspoort.
  • Identificerende chip is verplicht
  • Rabiës vaccinatie moet nog geldig zijn.
  • Bescherm je huisdier tegen teken, vlooien en/of zandvliegen
  • Kijk goed naar de regels in je vakantieland omtrent huisdieren: afhankelijk van je bestemming kunnen er nog aanvullende regels zijn waar je aan moet voldoen.

Vindt je hond het altijd spannend om op een vreemde plek te zijn? Vergeet dan zijn of haar favoriete kussen en de leukste hondenspeeltjes niet!

Fijne vakantie allemaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven