Huishoudelijke apparaten; een huis bomvol, gehaat en geliefd

We kunnen niet meer zonder huishoudelijke apparaten, dat is zo klaar als een klontje. Maar toch zijn er overduidelijke verschillen in voorkeuren. De een zweert bij zijn of haar koffiezetapparaat (ik bijvoorbeeld) en de ander kan niet zonder de blender of strijkijzer. Het is nogal divers.

Ik vroeg jullie naar je favoriete huishoudelijke apparatuur om een soort van top 3 samen te gaan stellen, gewoon voor de fun. Maar ik zal eerst eens in een lijstje zetten wat ik aan huishoudelijke apparaten heb staan. Bizar veel als ik er zo over nadenk…

Een huis bomvol huishoudelijke apparaten

Ik heb er namelijk een zwak voor, voor huishoudelijke apparaten, potjes, pannetjes en ander keukengerei. Ik denk nogal snel… oh dat is handig! En dan gaat het van een extra doosje om spullen in op te bergen tot een bepaald soort kaasschaaf en van een blender tot een koolzuurmachine. Een rare fetisj, ik geef het toe 😉 .

Om toe te kunnen geven aan deze fetisj heb ik zelfs een extra diep aanrechtblad, hoe erg is dat. Wel mega handig hoor, maar ik denk daar dus gewoon echt over na. Hoe fijn het is dat je alle huishoudelijke apparaten op je aanrechtblad kwijt kan en toch nog ruimte overhoudt.

Want eerlijk is eerlijk, als ik ze niet voor het grijpen heb staan, dan worden ze niet genoeg gebruikt. Zo heb ik al jaren een broodbakmachine op zolder staan. En die gebruik ik dus nooit…

huishoudelijke apparaten

Welke huishoudelijke apparaten zijn er allemaal?

Ik dacht eerst… ik maak een lijstje van alle huishoudelijke apparaten. Maar daar ben ik dus vanaf gestapt, want dat heeft Wikipedia al voor ons gedaan. En wat een lijst is dat joh! Er staat tussen deze apparatuur zelfs nog een videorecorder.

Die hebben wij waarschijnlijk ook nog op zolder staan, maar die tel ik niet mee. Dan kunnen we bezig blijven want onze zolder is net een kliko wat dat betreft. Of in ieder geval… het voorstadium van de kliko. De vraag is overigens even of dat wij in de volksmond pc’s en dergelijke ook als huishoudelijke apparaten zien, maar Wikipedia wel, dus ik neem ze hieronder ook maar gewoon mee in mijn lijstje.

Welke huishoudelijke apparatuur hebben wij?

Alleen al aan voor de vloer staat er dit in huis…

Op het aanrecht heb ik de volgende apparatuur staan:

huishoudelijke apparaten keuken

En binnenkort komt er nog een quooker flex bijde huishoudelijke apparatuur, als de Man in huis deze geïnstalleerd krijgt. Al het kleine gerei zoals mixer en dergelijke heb ik maar niet apart benoemd, maar die staan wel in de kast. En de broodbakmachine staat dus op zolder.

Vast in de keuken is daar het volgende:

 • Vaatwasser
 • Koelkast
 • Vriezer
 • Stoomoven
 • Combi magnetron
 • Inductiekookplaat
 • Afzuigkap (hoort zo’n ding er ook bij?)

In het tuinhuis hebben we overigens ook nog een koelkast en vriezer staan. Voor schone kleding in de kast hebben we ook wat apparaten in ons huishouden uiteraard:

 • Wasmachine
 • Droger, maar ook een Brabantia droogmolen voor de zomer natuurlijk
 • Strijkijzer (met stoom)

En dan de overgebleven zooi, voor gezondheid, entertainment, werk of iets dergelijks:

 • Televisie (1x woonkamer, 2x in slaapkamers)
 • Telefoons
 • Xbox
 • Computers, 3 goede, en nog een hoop oude meuk
 • Printer
 • Ventilator
 • Dyson luchtreiniger
 • Kärcher ramenwisser die ik nooit gebruik

Waarom nu dit blog over huishoudelijke apparatuur?

Het is een beetje voor de fun, gewoon om eens te kijken wat we nu allemaal wel of niet gebruiken. Maar ik werd eigenlijk getriggerd door een serie die we hebben gekeken op Netflix, the Unabomber. Ken je die?

Gaat over een enorm intelligente man die de maatschappij naar de verdommenis ziet gaan door alle techniek en systemen die in onze welvaartsmaatschappij geïmplementeerd zijn. Een heftige serie waarbij je hem als misdadiger en terrorist steeds beter leert begrijpen.

Als ik nu kijk naar bovenstaande lijst met huishoudelijke apparaten dan moet ik toch erkennen dat er veel is wat hier gebruikt wordt. Er is eigenlijk maar één apparaat wat ik zelf nooit gebruik, en dat is het strijkijzer.

Die komt alleen uit de kast als dochter haar strijkkralen tevoorschijn heeft gehaald. Verder niet. De rest (ja zélfs alle stofzuigers) worden regelmatig gebruikt.

Kunnen we met minder apparaten?

Ja natuurlijk, dat kan altijd! Een slowcooker? Niet persé nodig nee. Dat dat ding verrekte handig is, is de reden dat hij op ons aanrecht staat. Maar zonder zouden we niet verhongeren.

Al die stofzuigers? Niet noodzakelijk, maar vooralsnog wel fijn. Van die televisie daar zou ik er gerust twee van kunnen missen, maar daar is de rest van mijn gezin het niet mee eens verwacht ik.

Jullie top 3 huishoudelijke apparaten

Nu eindelijk dan jullie favoriete top 3 van huishoudelijke apparaten. Op zich is die misschien niet zo verwonderlijk, maar wat wel grappig is om te lezen is hoe jullie het interpreteren.

 1. Wasmachine
 2. Vaatwasser
 3. Stofzuiger

De meest voor de hand liggende werden het meest gekozen zoals je ziet, maar er zaten ook reacties tussen waarbij deze voor de hand liggende helemaal niet gekozen werden. Waarschijnlijk omdat deze teveel voor de hand liggend zijn en er op de emotie voor het fijnste apparaat gekozen werd.

Huishoudelijke apparaten die echt door emotie gekozen worden

Er zijn een aantal opvallende resultaten

 1. Quooker
 2. Kärcher ramenwisser
 3. Oven
 4. Slowcooker

Bovenstaande keuzes zijn echt puur gebaseerd op waar men het liefste gebruik van maakt. De Kärcher ramenwisser mocht zoveel enthousiaste reacties ontvangen, dat ik me nu afvraag waarom ik die eigenlijk niet gebruik.

Waarschijnlijk omdat ik heel weinig de ramen zeem, maar misschien moet ik deze toch weer wat meer van stal halen.

Als laatste is er een opvallende uitkomst. Een van de lezers kiest expliciet haar strijkijzer als favoriet… ze haat ongestreken kleding 😉 .

Bedankt iedereen voor jullie deelname aan dit onderzoek. Superleuk om jullie reacties te lezen en de verschillen te zien!

1 gedachte over “Huishoudelijke apparaten; een huis bomvol, gehaat en geliefd”

 1. Ben het met je eens dat we wel kunnen minderen en al helemaal apparaten repareren en niet zomaar vervangen.. Hoe doe jij dat nu?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven