Huishoudelijke herrie: hoe de wasmachine de kids wakker houdt (en wat je daaraan doet)

geluidsoverlast machineEigenlijk hebben de oren van moeders het maar flink te verduren. Qua huishoudelijke herrie, dan. Als je er bij nadenkt, horen we constant lawaai. Op het werk, als we de kinderen ophalen op school/opvang en thuis. Thuis staat zelfs met stip op nummer 1! Hoe zit dat bij jullie thuis? Kom jij er een beetje tot rust? Of kom je meer om in de… tsja, huishoudelijke herrie?

Lees ook: De eerste stap naar rust – mijn puber krijgt ’n koptelefoon

Huishoudelijke herrie

Nee, ik heb het nu niet over het aantal decibellen wat onze kinderen dagelijks produceren. Uit onderzoek van Bosch huishoudapparaten blijkt dat het lawaai voornamelijk geproduceerd wordt door onze stofzuigers, wasmachines en drogers! Het schijnt zelfs zo erg te zijn, dat meer van de helft van de geënquêteerden heeft aangegeven deze niet te gebruiken als de kinderen slapen, uit angst dat ze wakker worden. Puur huishoudelijke herrie dus. En onoverkomelijk, zou je denken. Je gaat de was immers niet meer met de hand doen.

Sinds 1 september 2014 zijn fabrikanten verplicht het geluidsniveau op hun producten te vermelden. Dan wordt het dus makkelijker een stille en kindvriendelijke keuze te maken. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik mijn nieuwe wasmachine rustig aanzet als de kinderen slapen, die is namelijk zo zacht, zelfs het centrifugeren hoor ik niet meer. Maar stofzuigen? Nee, dat doe ik niet als mijn kinderen slapen. Het geluid wat wordt geproduceerd als ze wakker worden, ligt dan namelijk vele malen hoger dan de decibellen die mijn stofzuiger produceert.

Geluidsoverlast in eigen huis

Verder blijkt uit het onderzoek dat ruim een derde zich wel wekelijks stoort aan het geluid dat huishoudapparatuur maakt. En niet alleen uit de eigen woning, want maar liefst 40% ervaart het gebruik van huishoudapparaten bij de buren zelfs als geluidsoverlast. Als bij mijn buren de wasmachine aanstaat, klinkt dat alsof de onze aanstaat. En ook het gebruik van de stofzuiger hoor ik wekelijks. Maar geluidsoverlast? Nee, zo zou ik het niet willen noemen. Al kan ik het me soms wel voorstellen hoor.

De huishoudelijke herrie waarvan de geluiden de meeste irritatie veroorzaken, zijn:

1.    Stofzuiger (85,6%)

2.    Afzuigkap (76,5%)

3.    Wasmachine (72,2%)

4.    Vaatwasser (45,8%)

5.    Droger (44,7%)

Maak een stille keuze!

Uit het onderzoek blijkt dat ouders de was in de droger willen kunnen stoppen terwijl de kinderen slapen. (en dat ze er niet wakker van worden dus) En stofzuigen zonder de kinderen en eventueel huisdieren schrik aanjagen. Gelukkig is er dus sinds 1 september 2014 een nieuwe EU-regelgeving, vanaf die datum zijn fabrikanten verplicht het geluidsniveau van alle huishoudapparatuur te vermelden.

Wij kunnen als ouders een “stille” keuze maken! (oké… dat geldt dus alleen voor de huishoudapparatuur. De afstandsbediening die de kinderen soms even op “mute” kan zetten moet nog steeds uitgevonden worden)

Lees ook: De stille stofzuiger van Bosch door ons getest… Wat een “relatieve” rust!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven