Een schema voor school? Bij mij krijgen ze een huishoudschema!

Allemaal leuk en aardig, maar na drie weken man en kinderen in huis weet ik wel wie er hier voor de meeste rotzooi zorgt. Ik zal niet zeggen dat het hier in huis altijd spik en span is, maar de rest van mijn gezin is nogal van toegevoegde waarde als het gaat om de huidige zooi in huis! Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik heb zelf ook maar eens een schema opgesteld. Geen huiswerkschema, maar een huishoudschema voor de kinderen. Scheelt maar een paar letters!

Een huishoudschema voor mijn kinderen

Met dank aan de inspiratie van de juffen die een schema vol dag- en weektaken hebben opgesteld voor mijn kinderen. Ik heb ervan geleerd en besloten dat ik zelf ook eens even een schema zal opstellen. Een beetje à la het schema van klusjes voor kinderen waar ik jaren geleden een tijdje gebruik van maakte maar wat natuurlijk weer in de vergetelheid is geraakt. Zo gezegd, zo gedaan. Een huishoudschema voor mijn kinderen. Onmisbaar voor iedere loedermoeder 😉 .

Waarom zou ik ze niet aan het werk zetten?

De schema’s die mijn kinderen hebben gekregen van school zijn namelijk heel goed te doen. Dochterlief is al met een paar uurtjes per dag klaar. Gemiddeld is ze 2 uurtjes bezig denk ik met haar huiswerkschema. Dan blijft er daarna dus genoeg tijd over voor andere taken van mijn huishoudschema, nietwaar?

Bij zoonlief is het trouwens nóg erger… die heeft helemaal geen werk meer van school. Als eindexamenkandidaat gaat hij een Corona diploma krijgen als het goed is en tot op heden heeft hij nog een uur of 5 besteed aan huiswerk wat nog doorgegeven is. Maar nu is de poel met opdrachten opgedroogd en is het wachten op de zak- en slaagregeling van het Ministerie.

Ik moet dus mijn best doen om mijn kids te entertainen, om ze van de tablets en telefoons te houden in de hoop dat ik op het einde van de dag nog een beetje het idee heb wat aan opvoeding gedaan te hebben. En dat doe ik middels mijn huishoudschema voor de kinderen. Daar komt dus nog bij dat zij de grote vervuilers zijn in huis op het gebied van afwas, was, badkamerperikelen en ga zo maar door. Dus feitelijk gezien is het niet meer dan normaal dat ze hun steentje bijdragen.

huishoudschema kinderen stofzuigen

‘Maar maaaaam dat hoeven we anders toch ook niet te doen?’

Dat kreeg ik op dag 1 naar mijn hoofd geslingerd, maar inmiddels doen ze braaf wat er van ze gevraagd wordt, mits ik ze er zo’n 5x per dag aan herinner. De beste klusjes voor de kinderen van het huishoudschema zijn wat mij betreft het eten koken en de hond in de avond uitlaten en dieren eten geven. Een dikke dankjewel aan de klok die weer verzet is waardoor het ’s avonds langer licht is en ik ze lekker in de avond de hond kan laten uitlaten! Stofzuigen hoeven ze bij ons alleen in het kantoor en de chillruimte te doen want in de woonkamer doet de Roomba e5 iedere nacht zijn werk.

Daarnaast geniet ik er dus intens van dat de kinderen iedere week één ‘kookdag’ hebben. Naast dat de kids een kookdag hebben heb ik trouwens ook manlief aan het ‘werk’ gezet. Niet meer dan normaal dat hij nu ook zijn steentje bijdraagt toch? Hij heeft ook al drie weken geen reistijd meer dus kan ook gerust een keertje in de week koken.

Klusjes in het huishoudschema voor de kinderen

En laten we wel wezen, zo spectaculair is het schema voor huishouden nu ook weer niet voor ze. Beetje stofzuigen, keertje eten koken, zo nu en dan de hond uitlaten en hun eigen kamer opruimen. Valt allemaal reuze mee, dus ik heb me inmiddels bedacht dat ik over een week of twee, als ze nog steeds thuis zijn, de taken een beetje opschroef.

Zo blijft het voor mama ook leuk dat de kinderen en manlilef allemaal thuis zijn. 😉 .

3 gedachten over “Een schema voor school? Bij mij krijgen ze een huishoudschema!”

 1. Niks mis mee…. Wij hebben jonge 12 groep 8 en meisje volgende maand 16 examen klas
  Hier doen ze elke ochtend de afwasmachine uitruimen samen 1 bovenkant ander onder
  Samen de was opvouwen en opruimen.
  En ieder 1 wc schoonmaken
  Ik denk dat ik dat koken ook ga toevoegen aan ?

 2. Volgens mij leren veel kinderen deze dagen over huishoudelijk werk 🙂 En daar is helemaal niks mis mee!

  Hier starten we na het ontbijt met een uurtje huishouden (was, poetsen, opruimen). Ik merk echt dat de kinderen (6 en 9) er handiger in worden en het helpt echt enorm!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven