Huismoeder zijn is zwaar blijkt uit onderzoek onder fulltime moeders

Huismoeder zijn is keihard werken. Dat het moederschap zwaar is dat weten stiekem alle moeders wel, tóch doet het onderzoek van de Amerikaanse levensmiddelenfabrikant Welch’s nog een extra onderzoek om dit gevoel te staven. En de uitkomsten van dit onderzoek onder huismoeders zijn niet mis. Gemiddeld draaien ze een 98-urige werkweek!

huismoeder

Huismoeder zijn is zwaar; het onderzoek

Van de 2000 huismoeders met kinderen tussen de vijf en twaalf jaar oud die ondervraagt werden, blijkt de gemiddelde fulltime moeder bezig te zijn van 06.23 tot 20.31. Dat is een dikke 14 uur per dag die ze besteden aan hun kroost, het huishouden en alles er omheen.

Wat doet de fulltime moeder allemaal?

De activiteiten die de gemiddelde huismoeder te wachten staan lopen uiteen van kinderen aankleden, zorgen dat ze eten en hun tanden gepoetst hebben tot aan de lunch voorbereiden die meegenomen wordt naar school. Naast de directe verzorging van de kinderen komt dan ook het huishouden volledig op de agenda van de huismoeder te staan. Van stofzuigen tot wassen draaien en van speelgoed ruimen tot boodschappen doen en eten koken. En dan hebben we niets uitzonderlijks verteld.

Als jij denkt dat dit moederschap zwaar is, dan vergeet je voor het gemak dat na het eten de afwas nog staat te wachten, de kinderen nog gebadderd moeten worden en ze na een verhaaltje en het tandenpoetsen ook nog ingestopt moeten worden. En dan heb je als huismoeder niets bijzonders gedaan. Dit is wat er iedere dag standaard moet gebeuren. Zonder bijvoorbeeld de extra’s die in het huishouden terugkomen zoals de badkamer een opfrisbeurt geven en de ramen doen.

Lees ook: Monique heeft ervoor gekozen om thuisblijfmoeder te zijn

Moederschap zwaar, maar het kan nóg zwaarder

Bovenstaande is uiteraard het scenario als alles op rolletjes loopt. We hebben het dan (nog) niet gehad over tegenstribbelende kinderen die tot vijf keer toe hun sokken weer uittrekken, lopen te mekkeren omdat ze niet voldoende funnies op hun boterham krijgen en bijna kotsend boven hun bord met avondeten hangen omdat alleen de geur al ze tegenstaat. Of het gezeur omdat ze geen zin hebben om in bad te gaan en in een driftbui terecht komen omdat ze écht niet moe zijn om 19.00 in de avond. Right.

Om maar te zwijgen over alle snot die je dagelijks af moet vegen en de extra zorgen als je kindje een van de kinderziektes te pakken heeft als de waterpokken, mazelen of gewoon een simpele griep.

Maar weinig tijd voor zichzelf

Veertig procent van de ondervraagde huismoeders geeft dan ook aan volledig ondersteboven te zijn van alle taken die ze de hele week voor hun kiezen krijgen. Verder blijkt uit het onderzoek dat de gemiddelde tijd die een huismoeder voor zichzelf heeft ongeveer één uur en zeven minuten is.

Lees ook: moederschap zwaar? Check deze top 10!

Wat houdt deze huismoeder op de been?

Hoe houdt deze huismoeder het vol en wat doet zij om te relaxen? Ook daar heeft het onderzoeksteam in doorgevraagd. Het antwoord?

Lot’s of koffie, Netflix en een glaasje wijn zijn de ultieme life savers. Verder kan de huismoeder gelukkig wel soms ‘gebruik’ maken van de diensten van een oppas en de hulp van wat familieleden. Staan die niet paraat? Dan zijn er nog altijd andere hulpmiddelen zoals een ipad en de chinees om de hoek.

Voor de werkende moeder die ook huismoeder is

Alhoewel dit onderzoek gedaan is onder huismoeders die fulltime thuis zijn, kan ik me zomaar voorstellen dat er werkende moeders zijn die zich bedenken dat zij dit ook allemaal doen. Naast hun werk of bijbaan. Dat is in dit geval niet onderzocht, maar ook die werkende moeder is een kei van een mam. We zijn allemaal heldinnen!

2 gedachten over “Huismoeder zijn is zwaar blijkt uit onderzoek onder fulltime moeders”

  1. Ik heb mijn dochter grotendeels alleen opgevoed naast studie en werk. Ik heb altijd 4 a 5 dagen gewerkt, ook toen ik ging samenwonen. Gelukkig was mijn kind flexibel waardoor het te combineren was. Maar het was best pittig. Fulltime moeder vond ik ook pittig. Ik heb dit kort gedaan voordat ik besloot een rechtenstudie te doen.
    Ik denk dat beide keuzes pittig zijn, ongeacht welke keuze je maakt. Ik denk ook niet dat het belangrijk is om te vergelijken. Het belangrijkst is dat een moeder een keuze maakt obv haar overtuiging en hetgeen ze haar kind wil meegeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven