De vakantie zit er weer op. Onze zoon heeft de basisschool achter zich gelaten en is aan de HAVO begonnen. Spannend, maar meneer heeft nu al ontdekt dat niet alles aan ‘de middelbare’ even leuk is. Het huiswerk maken valt hem na twee weken al behoorlijk tegen. Dat je dan als goedbedoelde ouder gaat pushen, kan juist een averechts effect hebben. Daarom dit keer 5 tips van de Opvoeddesk: Hoe maak je sneller huiswerk en vooral hoe houd je het gezellig?
Huiswerk maken, 5 tips voor ouder en kind!
1.Geen zin…laat je kind meedenken!
Hangt je kind onderuit aan tafel, kletst het non stop of ben jij het huiswerk aan het maken in plaats van zoon- of dochterlief? Wanneer je verzandt in een ‘zo-duurt-het-alleen-maar-langer sfeer’ gaat geen kind harder werken. Bespreek liever wat er nog moet gebeuren en laat je kind meedenken over de volgorde, de tijd en waarbij je kind hulp nodig heeft. Kinderen zijn veel gemotiveerder als ze mogen meedenken, ook als het om huiswerk maken gaat.
2. Maak samen een 1-2-3-plan voor huiswerk maken
Heeft je kind een periode veel huiswerk en ziet hij of zij (en jij misschien ook) door de bomen het bos niet meer? Zorg er dan voor dat je over een overzichtelijk schema beschikt, zodat jij én je kind precies kunnen zien wat er nog moet gebeuren.
1: noteer samen het huiswerk voor die week op een weekplanner
2: zet de ingeschatte werktijd per taak erbij + plan een mini pauze
3: geef aan wel/geen hulp nodig?
Laat je kind ook zelf bijhouden welk huiswerk er gemaakt moet worden in diens agenda. Opdracht klaar? Vink het af. Zo ziet je kind direct het resultaat van zijn inspanning.
3. Een opgeruimde werkplek
Het is makkelijker gezegd dan gedaan (weet ik als ik in mijn kantoor rondkijk): zorg voor een opgeruimde werkplek. Dat is niet alleen voor werkende volwassenen, maar ook voor kinderen die huiswerk maken geen overbodige luxe. Afleiding zit immers in een klein hoekje. Koop voor ieder vak een A4 opruimbak. Zet de schriften en boeken per vak in de opbergbak.
Maak per taak een stapel Frans, Aardrijkskunde, en ga zo maar door. Is de taak af, dan legt je kind de spullen weg in schooltas of in opbergbak.
4. Moeite met stilzitten of stoppen met praten?
Vind je kind het moeilijk om tijdens het huiswerk maken de concentratie te behouden? Breek een opdracht of werkje op in stukken: maak liever 3x één reken- of wiskundeblad dan alle drie de reken- of wiskundebladen. Plan tussendoor een (mini)pauze. Je kind weet nu precies wanneer er gewerkt, gekletst & gechillt kan worden. Gebruik een klok. Zo train je het concentratievermogen en leer je je kind dat huiswerk maken best meevalt! Bovendien voorkom je dat het spreekwoordelijke bijltje er helemaal bij neer wordt gegooid – terwijl de sommen pas half af zijn. Op die manier kan je wellicht zelfs onderpresteren voorkomen.
5. Ook inzet wordt beloond!
Complimenteer niet alleen het goede antwoord, maar ook inzet en het nakomen van de afspraken (keurig de som opgeschreven, je hebt goed nagedacht over het antwoord, na de pauze weer beginnen). Zo leert je kind dat af en toe een fout maken niet erg is. Vooral belangrijk is dat ze huiswerk maken serieus nemen en er het belang van inzien.
Deze artikelen over opvoeding en school zijn ook interessant:
- Middelbare school ontregelt carrière werkende moeders
- Schoolbenodigdheden voor de basisschool
- Ochtendstress vanuit een puber bekeken
- Mr. Chadd: altijd binnen 10 seconden antwoord op huiswerkvragen
- gebruikte afbeelding van Shutterstock