Huiswerk tijdens vakantie om op niveau te blijven: to study or not to study?

Huiswerk tijdens vakantie? Dat klinkt voor veel kinderen waarschijnlijk niet als muziek in de oren. Hoe sta jij er als ouder tegenover? Het klinkt misschien een beetje té streng, huiswerk maken tijdens de vakantie. Maar wist je dat in die zomerweken het leerniveau van veel kinderen achteruit gaat?

De zomerdip

Hulp bij oefenen leerstof basisschoolOnlangs publiceerde Squla, het online oefenprogramma om thuis spelenderwijs te oefenen voor school, de resultaten van een enquête naar het bestaan van de ‘zomerdip’. De zomerdip is een terugval in leerniveau onder basisschoolleerlingen tijdens de zomervakantie, die vaak ontstaat na het langdurig niet oefenen van de lesstof.

Vorig jaar bleek uit een peiling van Squla dat 94 procent van de leerkrachten in het basisonderwijs na de zomervakantie een terugval in niveau ziet bij de leerlingen. Squla was benieuwd naar de mening van ouders hierover en nam daarom dit jaar een enquête af bij bijna 1000 ouders. Hieruit blijkt dat ruim een derde (34%) van de ouders geen idee heeft van het bestaan van de zomerdip. Bijna alle respondenten (96,3%) zijn het wel eens met de stelling dat ouders verantwoordelijk zijn om de zomerdip te overbruggen en met hun kind te (blijven) oefenen.

Huiswerk tijdens vakantie, of eindeloos relaxen?

De meeste ouders (73%) oefenen met huiswerk tijdens de vakantie. Ze maken hierbij gebruik van bijvoorbeeld zomer- of vakantieboeken of online oefenprogramma’s zoals Squla. Toch blijft de zomerdip lastig te voorkomen; meer dan tachtig procent van de gezinnen geeft aan dat het lastig is vol te houden tijdens de zomer en stopt vaak na een tijdje met oefenen.

Zelf herkennen wij ook dat het in de zomervakantie zo nu en dan ook ècht vakantie is. Ongeveer de helft van de respondenten noemt recht op vakantie of gebrek aan tijd een obstakel en bijna zestig procent vindt het lastig hun kind te blijven motiveren. “Het kost ontzettend veel moeite om mijn dochter aan het huiswerk tijdens de vakantie te krijgen. Lezen en rekenen vindt ze eigenlijk saai. Dan gaat ze veel liever een spelletje spelen”, constateert één van de ondervraagde ouders.

Advies leerkrachten in strijd met behoefte en beleving ouders

Een derde van de ouders (33%) wil liever zelf van de zomervakantie genieten. Ook ervaart ruim 37 procent eigenlijk geen tijd te hebben om met de kinderen te oefenen met huiswerk tijdens de vakantie. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat de leerkracht hen bovendien niet aangeraden heeft om tijdens de zomervakantie te blijven oefenen. Dit in tegenstelling tot de uitkomsten van de enquête onder leerkrachten. Toen gaf maar liefst 88 procent van de leerkrachten aan ouders regelmatig aan te raden om wel met kinderen te oefenen tijdens de vakantie. Hoe zit dit bij jullie?

Natuurlijk worden de beste leerresultaten behaald als leerkrachten en ouders goed samenwerken, en dit geldt ook voor het bestrijden van de zomerdip. Maar soms liggen het advies van de leerkracht en de behoefte van ouders uit elkaar. Uit dit onderzoek is gebleken dat vooral de motivatie van kinderen om te blijven oefenen een obstakel voor ouders is. In mijn jaren voor de klas heb ik zelf gemerkt dat leren op een leuke en speelse manier juist de motivatie van kinderen vergroot en zo tot de beste resultaten leidt”, aldus Martine Zeeman, hoofdredacteur bij Squla. “Daarom zorgen we er bij Squla voor dat de manier waarop we de lesstof aanbieden, aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Dat werkt: kinderen blijven door de spel- en competitie-elementen eindeloos aan de gang. En achter schermen duiken doen ze toch wel, ook in de zomerperiode. Dus dan maar liever verantwoord online spelen!” Of niet?

Huiswerk tijdens zomervakantie: ga jij voor die extra oefening?

Speciaal voor de zomerperiode geeft Squla nu een zomerpakket weg bij een jaarlidmaatschap. In het pakket zit een exclusief, groot badlaken bedrukt met een zomerspel, een grote dobbelsteen en speltips voor kinderen in groep 1 t/m 8. Heb jij het gevoel dat je kind wel wat extra oefening kan gebruiken? Neem dan zeker eens een kijkje op Squla.nl!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven