Hulp bij afvallen van de e-coach, over gezond afvallen en meer

Afvallen is voor veel vrouwen een probleem. En er zijn een heleboel afvalmethoden ontwikkeld. Erika bereikte haar ‘grens’ en heeft hulp bij afvallen gezocht van een e-coach. Ze vertelt meer over de voor- en nadelen van een online programma als hulp om af te vallen.

OMG! Het staat er echt: 69,9 kilo. Volgens mij tikte de weegschaal de 70 kilo aan, maar van schrik is er al gelijk 100 gram van af. Dit is dé grens. Ik wil gewoon niet zwaarder wegen dan deze 70. Oké. Normaal zeggen kilo’s me niet zoveel. Ik ben eigenlijk best tevreden met mezelf. Niet dik, maar ook niet dun. Volslank dekt de lading wel! Ben jij tevreden met jezelf?

hulp bij afvallen

Hulp bij afvallen… waarom?

Ieder pondje gaat door het mondje. Een stukje taart, snoepje of koekje sla ik zelden af. Tijdens het eten denk ik niet na over koolhydraten en calorieën heb ik nog nooit geteld. En water drinken…. 8 glazen wijn drinken lijkt me minder moeite te kosten dan de gewenste 8 glazen water per dag.

Maar nu, met die bijna 70 kilo op de teller krab ik me toch even serieus achter de oren. Toeval misschien, maar op facebook kwam op dat moment een reclame voorbij. Van een e-coach. Zij zou mij kunnen helpen afvallen door bewuster te leren eten. En drinken. Ik zou wat hulp bij afvallen krijgen en beter in mijn vel gaan zitten. Misschien wat voor mij? Ik hoef er de deur niet voor uit en toch val ik af. Handig! Even overwoog ik me aan te melden. Ware het niet dat net op dat moment de ober aan ons tafeltje stond en ik mijn bestelling moest doorgeven: “Eine currywurst mit pommes und einem bier, bitte.” Wintersport! Dan denk je niet lang na over weegschalen, gezond eten en de slanke lijn. Dan denk je aan sneeuw, schnitzels en schnaps.

Lees ook: meer energie krijgen met een beetje hulp doe je zo!

Verleiding vermijden en lijnpoging vergeten

Na deze heerlijke wintersportweek besloot ik toch maar eens wat aan de lijn te gaan doen. Verhul je tijdens wintersport nog alles onder dikke, warme kleding. Tijdens de zomervakantie valt er weinig meer te verhullen. Dan moet ik met mijn volle billen bloot! Ik weet het zeker, ik wil NIET over die grens van 70 kilo.

De dagen gaan voorbij en ik duik ’s avonds op tijd mijn bed in. Zo kom ik niet in de verleiding om de voorraadkast in te duiken, ook een soort van hulp bij afvallen dus. En dan is het woensdagmiddag en zit ik bij een vriendin aan de wijn. Wat lekkers erbij en kletsen maar. Terwijl ze me nog eens bijschenkt, denk ik verschrikt aan mijn goede voornemen van afgelopen zondag. Kak! Ik was aan het lijnen. Helemaal vergeten! Nou ja. Proost dan maar. Ik laat het maar gaan en denk niet meer aan de lijn. Het lukt me toch niet. Ik word nooit zo’n fit-mom zoals je ze op tv, in mooie magazines en op social media tegenkomt.

Bewuster eten

Maar toen even later de advertentie van de e-coach weer voorbij kwam, besloot ik me aan te melden. Wat hulp bij afvallen kan geen kwaad. Doel: ik wil gewoon bewuster worden van wat ik eet. Eet ik gezond? Ik denk van wel maar heb eerlijk gezegd geen flauw idee. Ik wil dit doen voor mezelf, maar ook zeker voor de kinderen.

Afvallen door hulp op afstand

Een e-coach werkt heel gemakkelijk. Dagelijks krijg ik een mail. De inhoud varieert van opdrachten, kritische vragen tot feitjes. Ik moet doelen stellen, na gaan denken over waarom ik eet, en wanneer. Ik ontvang linkjes naar recepten, meditaties en tips. Vragen stel ik in een besloten facebookgroep. Hier kan ik volgen hoe het met de andere deelnemers gaat, kan ik mijn frustratie kwijt en heb ik steun aan mijn lotgenoten. Zo heb je een compleet pakket wat je kan helpen bij het bewuster eten en afvallen.

Eerlijk, in het begin vond ik sommige opdrachten nogal gedoe. Bijhouden hoeveel ik eet, hoeveel ik drink. Pfff. Maar met behulp van de juiste apps en goede begeleiding baande ik mij een weg door calorieënland. Ik mocht van mijn coach best een wijntje, of een stukje chocolade. Kijk, dan ben je al vlug mijn vriendin! Het leven moet wel leuk blijven. Het gaat om de combinatie, aldus mijn coach. Wat eet en drink je nog meer en hoeveel beweeg je? Maar ik leer ook dat ook andere factoren invloed hebben op mijn gestel. Slaap, stress en relaties om er een paar te noemen.

E-coaching als hulp om af te vallen; de voor- en nadelen

Een online programma als hulp bij afvallen, werkt dat wel?

Nadelen van een online programma

Het grote nadeel van zo’n online programma is dat het heel vrijblijvend is. Er is niemand die je controleert. Je moet er wél echt voor gaan, anders is het zonde van het geld. Want voor het geld wat zo’n online programma kost, kun je ook een heel mooi jurkje kopen. Of twee. Maar met wat kilootjes eraf staat een nieuw jurkje vast beter. Daar gaan we voor! Het is alleen nog even bezien welke maat!

Voordeel van online hulp bij het afvallen

Het grote voordeel van de e-coach vind ik dat je alle informatie op papier hebt. Soms is het best veel, of moet je het echt even op je in laten werken. Gelukkig kun je het altijd teruglezen. Je filtert uit alle informatie juist die dingen die je gemakkelijk in je eigen dagelijkse leventje kunt passen. Doordat je zelf kijkt wat voor jou werkbaar is, houd je het ook gemakkelijker vol.

Wat als het afvallen niet wil lukken?

In de maand maart vlogen de kilo’s eraf. Min drie kilo! Terwijl ik gewoon lekker gegeten en gedronken had. Hoppa! Het afvallen was niet het belangrijkste doel maar ik was stiekem apetrots. Maar toen kwam er een kleine kink in de kabel. De maanden april en mei zaten nogal vol met gezelligheid. Etentjes, borrels en leuke weekenden gooide roet in mijn gezonde eetpatroon. Kijk, ik kan best een keer een wijntje laten staan of een kaasje weigeren. Maar met zoveel verleiding was dit voor mij ondoenlijk. Zo voelde het echt. En zeg nu zelf. Na wat wijntjes denk ik gewoon niet meer aan calorieën. Dan schuif ik zo een schaal overheerlijke nachos met kaas naar binnen terwijl ik met mijn vriendinnen aan het borrelen ben.

100 kleine stapjes in plaats van 10 grote

Maar goed, de weegschaal riep en eigenlijk viel de “schade wel mee”. Want een belangrijke les die ik van mijn e-coach Anouk  geleerd heb, is dat je door moet gaan. Dat je er met 100 kleine stapjes ook komt. Het hoeft niet in 10 grote passen. Na een zwaar weekend of heerlijk diner herpak ik me. Voorheen gooide ik dan gelijk de handdoek ik de ring maar nu fabriceer ik een spinazie-smoothie, bak een groenteomelet en maak ik na het eten nog even een ommetje. Dat is nog eens “Health & Wisdom”!

Veel van wat mijn e-coach me mailde klonk me bekend in de oren. Veel dingen zijn heel logisch. Maar soms heb je gewoon even iemand nodig die met je mee kijkt. Je de juiste richting op stuurt of, in mijn geval, een schop onder die volle billen geeft.

Het is nu juni en ik ben nog steeds tweeënhalve kilo kwijt. Een mooie marge tot mijn grens van 70 kilo. Ik voel me ook echt fitter en heb meer energie. Wat ik erg belangrijk vind is dat ik nu bewuster met eten bezig ben zonder dat het een obsessie is geworden. Voor mij de perfecte aanpak als hulp bij het afvallen.

Mijn nieuwe jurk

Inmiddels heb ik een nieuw zomerjurkje gekocht. Of ja, twee dan. Maatje M. Maar het allerbelangrijkste wat mijn e-coach me heeft geleerd is dat niet alleen je kledingmaat bepaalt hoe je eruit ziet. Het is vooral een tevreden uitstraling die je laat stralen!

Shutterstock foto weegschaal door Oko Laa

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven